ابوهریره اعتراف می کند كه بر پیامبر (ص) دروغ بسته و از کیسه اش روایت ميگويد.براستي چرا صحيح ترين كتاب اهل سنت چهار صد و چهل و چهار روایت از اين كيسه در اورده و از اعلم ترين صحابه پیامبر اميرالمومنين علـــــي(ع)……..؟؟؟؟
بسم الله الرحمن الرحیم
برنامه : چالش(20)
تاریخ : 13 / 06 / 95
مجری :
عرض سلام و درود خدمت شما بینندگان عزیز شبکه جهانی ولایت دارم . با برنامه ای دیگر از برنامه های چالش با کارشناسی استاد یزدانی در خدمت شما هستیم .
استاد یزدانی :
بنده هم خدمت حضرتعالی و هم چنین خدمت همه بینندگان عزیز شبکه جهانی ولایت عرض سلام و ادب دارم .
مجری :
امشب هم به موضوعی می پردازیم که شاید تا به این حال به این شکل در شبکه جهانی ولایت نپرداخته باشیم . اما این که موضوع چیست ، با دیدن کلیپ اول مشخص می شود .
کلیپ 1) :
بیننده :
من امروز از شبکه ولایت روایتی شنیدم که از ابوهریره پرسیدند : این احادیث را از کجا آورده اید ؟ گفت : از کیسه ام آوردم . بنده می خواهم این روایت را توضیح دهید .
میم الف ـ کارشناس وهابی :
برای این حرف ها مصدری هم بیان کردند ؟
بیننده :
بله ، گفتند : روایت در صحیح بخاری آمده .
میم الف ـ کارشناس وهابی :
دروغ میگویند ، چنین روایتی در صحیح بخاری نیست . حالا که نیست ، من از کجا بیاورم که به شما نشان دهم !!!!!
بیننده :
درست است ، دست شما درد نکند .
میم الف ـ کارشناس وهابی :
والله دروغ است ، بالله دروغ است . در بخاری چنین حرفی نداریم که از ابوهریره رضی الله عنه پرسیده باشند که این احادیث را از کجا آورده اید و بگوید : از کیسه خودم در می آورم .
اگر ابوهریره این احادیث صحیح را که نقل شده ، نه آن هایی را که به ابوهریره تهمت زدند . اگر این طور باشد ، ما آن ها را به دیوار می زنیم .
مجری :
باز هم آقای میم الف معلوم الحال که از حامیان داعش هم هستند و وقتی دیدند داعش برخی از وهابی ها را هم می کشند ، از حمایت ظاهری و علنی خود دست برداشتند . این شخص ادعایی را مطرح کرد ، به این شکل که اگر این روایت و حدیث که البته بسیار مشهور هم هست و بسیاری از شما بینندگان عزیز هم از آن مطلع هستید که ابوهریره گفت : بعضی از احادیث را از کیس و جیب خودم در می آورم . ایشان قسم جلاله خورد که چنین روایتی وجود ندارد .
استاد یزدانی عزیز ! آیا چنین روایتی وجود دارد یا وجود ندارد ؟
استاد یزدانی :
خیلی طبیعی است که آقای انصاری این روایت را انکار کنند . بنده روایت را از صحیح بخاری نشان می دهم . همه بینندگان عزیز موبایل های خود را بر دارند و این روایت را در گوگل جستجو کنند ، ببینید که روایت در صحیح بخاری هست یا نیست .
صحیح بخاری ، چاپ دار ابن کثیر و دار ابن یمامه ، جلد 5 ، حدیث 5041 و 5040 ، باب وجوب نفقه علی الاهل والعیال :
بَاب وُجُوبِ النَّفَقَةِ على الآهل وَالْعِيَالِ
5040 حدثنا عُمَرُ بن حَفْصٍ حدثنا أبي حدثنا الْأَعْمَشُ حدثنا أبو صَالِحٍ قال حدثني أبو هُرَيْرَةَ رضي الله عنه قال قال النبي e أَفْضَلُ الصَّدَقَةِ ما تَرَكَ غِنًى وَالْيَدُ الْعُلْيَا خَيْرٌ من الْيَدِ السُّفْلَى وَابْدَأْ بِمَنْ تَعُولُ تَقُولُ الْمَرْأَةُ إِمَّا أَنْ تُطْعِمَنِي وَإِمَّا أَنْ تُطَلِّقَنِي وَيَقُولُ الْعَبْدُ أَطْعِمْنِي وَاسْتَعْمِلْنِي وَيَقُولُ الِابْنُ أَطْعِمْنِي إلى من تَدَعُنِي فَقَالُوا يا أَبَا هُرَيْرَةَ سَمِعْتَ هذا من رسول اللَّهِ e قال لَا هذا من كِيسِ أبي هُرَيْرَةَ .
در این روایت حرف ها ، حرف هایی است که از زبان پیامبر (صلی الله علیه وآله) بیان نشده . جمله بندی آن جمله بندی پیامبر (صلی الله علیه وآله) نیست و به ادبیات پیامبر (صلی الله علیه وآله ) و آن فصاحت و بلاغتی که از آن حضرت سراغ داریم ، این جملات نیست .
مردم به ابوهریره گفتند : ای اباهریره ! آیا این جمله را واقعا از پیامبر (صلی الله علیه وآله) شنیدی ؟ گفت : نه ، این جمله از کیسه ابوهریره است .
صحیح بخاری ، چاپ دار ابن کثیر و ابن یمامه ، ج 5 ، باب وجوب نفقه علی الاهل والعیال ، ح 5040 و 5041
آقای دزد پارچه فروش ! دقیق نگاه کن . این صحیح بخاری است که ابوهریره شما می گوید : نه من این روایت را نشنیدم ؛ بلکه از کیسه و جیب خود در آوردم .
این روایت در صحیح بخاری واضح آمده ، در صحیح مسلم ، در مسند احمد هم آمده یعنی کمتر کتابی از کتاب های روایی اهل سنت است که این روایت را نقل نکرده باشد . این روایت به حدی مشهور است که کمتر شیعه ای شاید باشد که نشنیده باشد . علمای ما هر زمان که حرف ابوهریره پیش می آید ، روایت کیسه ابوهریره را حتما نقل می کنند . فکر نمی کنم شیعه ای باشد و نام ابوهریره را شنیده باشد و این روایت را نشنیده باشد .
بنده این روایت را از ترجمه صحیح بخاری نشان می دهم .
ترجمه صحیح بخاری ، تألیف محمد بن اسماعیل بخاری ، مترجم عبد العلی نور احراری ، جلد 6 ، صفحه 202 ، حدیث 5355 ، باب وجوب نفقه بر زن و فرزند و خانواده :
از اعمش ، از ابوصالح ، از ابوهریره روایت شده که پیامبر (صلی الله علیه وسلم) فرمود : بهترین صدقه آن است که صدقه دهنده را توانگر نگه دارد و دست بالا (صدقه دهنده ) بهتر از دست پایین (صدقه گیرنده ) است و از کسی آغاز کن که عایله تو است . زن می گوید : یا به من غذا فراهم کن یا مرا طلاق بده . غلام میگوید : مرا غذا بده و کار بفرمای و پسر می گوید : مرا غذا بده ، مرا به کی وا می گذاری ؟
حاضران گفتند : ای ابوهریره ! آیا این را از رسول خدا (صلی الله علیه وسلم ) شنیده ای ؟ ابوهریره گفت : نی ، این از کیسه ابوهریره است .
ترجمه صحیح بخاری ، تألیف محمد بن اسماعیل بخاری ، مترجم عبد العلی نور احراری ، ج 6 ، ص 202 ، ح 5355 ، باب وجوب نفقه بر زن و فرزند و خانواده
جالب است که ما به خاطر این که وقت برنامه گرفته نشود ، کوتاه نشان دادید ؛ اما این کارشناس به روایت ” من کذب متعمدا فلیوتوع مقعده من النار ” استدلال کردند که اتفاقا همین روایت هم در صحیح بخاری از ابوهریره نقل شده .
صحیح بخاری ، چاپ دار ابن کثیر ، جلد اول ، صفحه 52 ، باب 38 باب اثم من کذب علی النبی (ص) ، روایت 110 :
حدثنا مُوسَى قال حدثنا أبو عَوَانَةَ عن أبي حَصِينٍ عن أبي صَالِحٍ عن أبي هُرَيْرَةَ عن النبي e قال تَسَمَّوْا بِاسْمِي ولا تَكْتَنُوا بِكُنْيَتِي وَمَنْ رَآنِي في الْمَنَامِ فَقَدْ رَآنِي فإن الشَّيْطَانَ لَا يَتَمَثَّلُ في صُورَتِي وَمَنْ كَذَبَ عَلَيَّ مُتَعَمِّدًا فَلْيَتَبَوَّأْ مَقْعَدَهُ من النَّارِ
از ابوهریره نقل شده که رسول خدا (صلی الله علیه وآله) فرمودند : اسمم را از اسمم بگذارید ؛ اما کنیه اتان را از کنیه من نگذارید . هر کس مرا در خواب ببیند ، واقعا مرا دیده ؛ چون شیطان نمی تواند خود را به صورت من در آورد و کسی که به من عمدا دروغ ببندد ، خداوند جایگاه ( مقعد ) او را در جهنم پر از آتش خواهد کرد .
صحیح بخاری ، چاپ دار ابن کثیر ، ج 1 ، ص 52 ، باب 38
ما یک صغری و کبری درست می کنیم . هر کس بر پیامبر (صلی الله علیه وآله) عمدا دروغ ببندد ، جایگاهش در جهنم است . ابوهریره هم اعتراف می کند که من بر پیامبر (صلی الله علیه وآله) دروغ بستم و این روایتی که خواندم از آن حضرت نبود و از کیسه خود آوردم . نتیجه هم در این جا خیلی واضح و روشن است که به عهده آقای دزد پارچه فروش می گذاریم .
جالب است که آقای البانی در کتاب ارواء الغلیل ، تألیف ناصر الدین البانی ، با تحقیق محمد زهیر شاویش ، چاپ مکتب الاسلامی در بیروت ، جلد 3 ، صفحه 316 :
عن أبي صالح عنه . أخرجه البخاري ( 4 / 485 ) وأبو داود ( 1676 ) والدارقطني ( 415 ) وأحمد ( 2 / 476 ، 480 ، 524 ، 527 ) وزادا في رواية : ” فقيل : من أعول يا رسول الله ؟ قال : امرأتك ممن تعول تقول : أطعمني وإلا فارقني وجاريتك تقول : أطعمني واستعملني وولدك يقول : إلى من تتركني ” . وإسنادها جيد . لكن في البخاري أن أبا هريرة سئل عن هذه الزياد هل هي من رسول الله ( صلى الله عليه وسلم ) ؟ قال : لا هذا من كيس أبي هريرة.
اسناد روایت جید است ، ولکن از بخاری در مورد زیادی این روایت سؤال شده که آیا چنین مطلبی را از پیامبر (صلی الله علیه وسلم) شنیدی ؟ گفت : نه از کیسه ابوهریره در آوردم .
البانی ، ارواء الغیل ، با تحقیق محمد زهیر شاویش ، چاپ مکتب الاسلامی ، ج 3 ، ص 316
آقای البانی هم این روایت را دقیقا از بخاری نقل کرده و هیچ اشاره ای هم نکرده که عمده به پیامبر (صلی الله علیه وآله) دروغ بسته و از کیسه خودش به پیامبر (صلی الله علیه وآله) نسبت داده و این دروغ عمدی به رسول خدا (صلی الله علیه وآله) است که حکمش مشخص است .
ابوهریره چه کسی است ؟
اما این که ابوهریره چه کسی است و نامش چیست ؟ چون ابوهریره کنیه است . در مورد نام خود و نام پدرش اختلاف به حدی است که علمای اهل سنت گفتند : در تاریخ سابقه نداشته که در مورد نام یک شخص اختلاف وجود داشته باشد .
کتاب فتح الباری شرح صحیح بخاری ، تألیف ابن حجر عسقلانی ، با تحقیق عبد الرحمن بن ناصر البراک ، چاپ دار الطیبه عربستان ، جلد اول ، صفحه 103 ابوهریره را معرفی می کند :
9 قوله عن أبي هريرة هذا أول حديث وقع ذكره فيه ومجموع ما أخرجه له البخاري من المتون المستقله أربعمائة حديث وستة وأربعون حديثا على التحرير وقد اختلف في اسمه اختلافا كثيرا قال بن عبد البر لم يختلف في اسم في الجاهلية والإسلام مثل ما اختلف في اسمه اختلف فيه على عشرين قولا قلت وسرد بن الجوزي في التلقيح منها ثمانية عشر وقال النووي تبلغ أكثر من ثلاثين قولا ….
این اولین حدیثی است که در صحیح بخاری نقل شده است . مجموع روایاتی که بخاری از ابوهریره به صورت مستقل نقل کرده ، چهار صد و چهل و چهار روایت است . در اسمش اختلاف زیادی شده . ابن عبد البر گفته : در جاهلیت و اسلام ، اینقدر اختلاف نشده که در اسم ابوهریره اختلاف شده . بیست قول در مورد اسم ابوهریره است که اسم خودش و اسم پدرش چیست .
ابن جوزی در تلقیح ، دوازده قول از آن ها را نام برده . نووی هم گفته که در این باره بیش از سی قول است .
ابن حجر عسقلانی ، فتح الباری ، چاپ دار الطیبه ، ج 1 ، ص 103
این یعنی چه ؟ مگر می شود کسی صحابی باشد و نام پدرش مشخص نباشد و اسم های مختلف برای پدرش و خودش نقل کرده باشند . یا این که اصلا شخصی به نام ابوهریره بوده یا نبوده ؟ این خیلی برای ما عجیب است به حدی که در تاریخ سابقه نداشته .
در مورد کیسه ابوهریره ، روایتی را نقل می کنم که باز هم آن را از کیسه خود نقل کرده است .
در مسند احمد ، با تحقیق شعیب الارنؤوط ، چاپ مؤسسه الرساله بیروت ، جلد 12 ، صفحه 347 :
حدثنا عبد اللَّهِ حدثني أبي ثنا سُفْيَانُ عن عَمْرٍو عن يحيى بن جَعْدَةَ عن عبد اللَّهِ بن عَمْرٍو القاري قال سمعت أَبَا هُرَيْرَةَ يقول لاَ وَرَبِّ هذا الْبَيْتِ ما أنا قلت من أَصْبَحَ جُنُباً فَلاَ يَصُومُ مُحَمَّدٌ وَرَبِّ الْبَيْتِ …
شنیدم که ابوهریره می گفت : نه به خدا ، قسم به خدای این خانه ، این حرف را من نزدم . هر کس جنب بود و بعد از نماز بیدار شد ، نباید روزه بگیرد . به خدا قسم و به خدای این خانه قسم که رسول خدا (صلی الله علیه وآله) این حرف را زده است . من از روزه روز جمعه نهی نکردم که به خدا قسم رسول خدا (صلی الله علیه وآله) نهی کرده است .
مسند احمد ، با تحقیق شعیب الارنؤوط ، چاپ مؤسسه الرساله بیروت ، ج 12 ، ص 347
حتما در شهر مکه و در خانه کعبه بوده که به آن اشاره می کرده . محقق کتاب هم در پاورقی می گوید :
صحيح
سند روایت صحیح است .
در این جا اسناده صحیح نگفته که وهابی ها بگویند یعنی صحیح نیست . این هم از دروغ هایی است که آقایان نقل می کنند . در این روایت دو بار قسم خورد که روایت از رسول خدا (صلی الله علیه وآله) است . نام ” محمد (صلی الله علیه وآله) را که در این جا مقدم کرده ، می خواهد انحصار را برساند که این حرف را فقط رسول خدا (صلی الله علیه وآله ) گفته اند .
وقتی این داستان را گفت ،برای مردم خیلی عجیب بود . چون مطلب خلاف را شنیده بودند . این حرف به گوش مروان بن حکم (لعنه الله علیه وعلی آبائه وذراریه) رسید ، مروان باور نکرد . شخصی را پیش عایشه و ام السلمه فرستاد که واقعا چنین مطلبی درست است یا خیر ؟ آن ها به شدت انکار کردند و گفتند : خلاف این حرف بوده . این ها نقل می کردند : نعوذ بالله نعوذ بالله ، رسول خدا (صلی الله علیه وآله) شب جنب شده و بعد از اذان صبح بیدار می شدند و با همان حالت غسل می کردند و نماز می خواندند. این خودش نسبت توهین و دروغ به رسول خدا (صلی الله علیه وآله) است ؛اما این ها بر خلاف حرف آقای ابوهریره است .
در کتاب صحیح بخاری ، چاپ دار ابن کثیر ، با تحقیق دکتر طیب البغاء ، جلد 2 ، باب 22 صائم یصبح جنبا ، حدیث 1825 :
حدثنا عبد اللَّهِ بن مَسْلَمَةَ عن مَالِكٍ عن سُمَيٍّ مولى أبي بَكْرِ بنِ عبد الرحمن بنِ الحَارِثِ بن هِشَامِ بن المُغِيرَةِ أَنَّهُ سمع أَبَا بَكْرِ بن عبد الرحمن قال كنت أنا وَأَبِي حين دَخَلْنَا على عَائِشَةَ وَأُمِّ سَلَمَةَ ح حدثنا أبو الْيَمَانِ أخبرنا شُعَيْبٌ عن الزُّهْرِيِّ قال أخبرني أبو بَكْرِ بن عبد الرحمن بن الْحَارِثِ بن هِشَامٍ أَنَّ أَبَاهُ عَبْدَ الرحمن أَخْبَرَ مَرْوَانَ أَنَّ عَائِشَةَ وَأُمَّ سَلَمَةَ أَخْبَرَتَاهُ أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ e كان يُدْرِكُهُ الْفَجْرُ وهو جُنُبٌ من أَهْلِهِ ثُمَّ يَغْتَسِلُ وَيَصُومُ وقال مَرْوَانُ لِعَبْدِ الرحمن بن الْحَارِثِ أُقْسِمُ بِاللَّهِ لَتُقَرِّعَنَّ بها أَبَا هُرَيْرَةَ وَمَرْوَانُ يَوْمَئِذٍ على الْمَدِينَةِ فقال أبو بَكْرٍ فَكَرِهَ ذلك عبد الرحمن ثُمَّ قُدِّرَ لنا أَنْ نَجْتَمِعَ بِذِي الْحُلَيْفَةِ وَكَانَتْ لِأَبِي هُرَيْرَةَ هُنَالِكَ أَرْضٌ فقال عبد الرحمن لِأَبِي هُرَيْرَةَ إني ذَاكِرٌ لك أَمْرًا وَلَوْلَا مَرْوَانُ أَقْسَمَ عَلَيَّ فيه لم أَذْكُرْهُ لك فذكر قَوْلَ عَائِشَةَ وَأُمِّ سَلَمَةَ فقال كَذَلِكَ حدثني الْفَضْلُ بن عَبَّاسٍ وهو أَعْلَمُ …
ابابکر پسر عبد الرحمن گفت : بر عایشه و ام سلمه وارد شدیم . داستان را تعریف کردیم و پاسخ را گرفتند . به سمت مروان برگشتند . عایشه و ام السلمه به آن ها خبر داد که نعوذ بالله بعد از اذان صبح در حالی که از خانواده اش جنب بوده ، بیدار می شدند و غسل می کردند و روزه میگرفتند .
ما از محضر شامخ حضرت رسول (صلی الله علیه وآله) به خاطر خواندن این اکاذیب از صحیح بخاری عذر خواهی می کنیم .
مروان به عبدالله به حارث می گوید : پیش ابوهریره برو و او را به خاطر دروغی که گفته بود ، تهدید کرد . آن ها به ابوهریره گفتند : ما آن چیزی که از عایشه و ام السلمه شنیدیم ، مخالف قول تو بوده که ابوهریره ترسید و گفت : من این حرف را از خود پیامبر (صلی الله علیه وآله) نشنیدم ؛ بلکه از فضل بن عباس شنیدم که او بهتر می داند .
البته در بعضی از نسخه ها ” وهنّ اعلم ” آمده یعنی خود را تکذیب می کند . اما در این نسخه ” وهو اعلم ” آمده .
صحیح بخاری ، با تحقیق دکتر طیب الغاء ، چاپ دار ابن کثیر ، ج 2 ، باب الصائم یصبح جنبا ، ح 1825
در روایت مسند احمد که با سند صحیح نقل شده بود ، ابوهریره دو بار قسم بار قسم خورد که ” ورب البیت محمد و رب البیت قاله ” به خدای کعبه قسم این حرف را پیامبر (صلی الله علیه وآله) گفتند . اما در این جا می گوید : من این حرف را از پیامبر (صلی الله علیه وآله) نشنیدم ؛ بلکه از فضل بن عباس شنیدم که او بهتر می داند .
روایت در صحیح ابن حبان هم آمده .
التعلیقات الحسان علی صحیح ابن حبان ، اصل کتاب از ابن حبان است که ناصر الدین البانی کتاب را تحقیق کرده و بر آن تعلیقه زده ، جلد 5 ، چاپ باویز عربستان ، صفحه 334 ، کتاب الصوم ، باب صوم الجنب :
أَخْبَرَنَا مُحَمَّدُ بْنُ الْحَسَنِ بْنِ قُتَيْبَةَ قَالَ حَدَّثَنَا ابْنُ أَبِي السَّرِيِّ قَالَ حَدَّثَنَا عَبْدُ الرَّزَّاقِ قَالَ أَخْبَرَنَا مَعْمَرٌ عَنِ الزُهْرِيِّ عَنْ أَبِي بَكْرِ بْنِ عَبْدِ الرَّحْمَنِ بْنِ الْحَارِثِ بْنِ هِشَامِ بْنِ الْمُغِيرَةِ الْمَخْزُومِيِّ قَالَ سَمِعْتُ أَبَا هُرَيْرَةَ يَقُولُ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ e مَنْ أَدْرَكَهُ الصُّبْحُ جُنُبًا فَلا صَوْمَ لَهُ فَانْطَلَقْتُ أَنَا وَأَبَى فَدَخَلْنَا عَلَى أُمِّ سَلَمَةَ وَعَائِشَةَ زَوْجَيِ النَّبِيِّ e فَسَأَلْنَاهُمَا فَأَخْبَرَتَا أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ e كَانَ يُصْبِحُ جُنُبًا مِنْ غَيْرِ حُلُمٍ ثُمَّ يَصُومُ فَدَخَلْنَا عَلَى مَرُوَانَ بْنِ الْحَكَمِ فَأَخْبَرْنَاهُ بِقَوْلِهِمَا وَبُقُولِ أَبِي هُرَيْرَةَ فَقَالَ مَرُوَانُ عَزَمْتُ عَلَيْكُمَا إِلا ذَهَبْتُمَا إِلَى أَبِي هُرَيْرَةَ فَأَخْبَرْتُمَاهُ فَلَقِينَا أَبَا هُرَيْرَةَ وَهُوَ عِنْدَ بَابِ الْمَسْجِدِ فَقُلْنَا لَهُ إِنَّ الأَمِيرَ عَزَمَ عَلَيْنَا فِي أَمْرٍ نَذْكُرُهُ لَكَ قَالَ وَمَا هُوَ فَحَدَّثَهُ أَبِي فَتَلَوَّنَ وَجْهُ أَبِي هُرَيْرَةَ وَقَالَ هَكَذَا حَدَّثَنِي الْفَضْلُ بْنُ الْعَبَّاسِ وَهُوَ أَعْلَمُ .
از ابوهریره شنیدم که می گفت : رسول خدا (صلی الله علیه وسلم ) فرمود : کسی که در حال جنابت صبح کند ، روزه بر او نیست . ما بر ام السلمه و عایشه وارد شدیم . از آن ها در این باره سؤال کردیم که خلاف حرف ابوهریره را گفتند …
به ابوهریره خبر دادیم که داستان این طور است و ام السلمه و عایشه خلاف حرف تو را می گویند . رنگ ابوهریره پرید و گفت : من این روایت را از فضل بن عباس شنیدم و او بهتر می داند .
آقای البانی هم می گوید :
صحيح
سند روایت صحیح است .
البانی ، التعلیقات الحسان ، ج 5 ، چاپ دار باویز عربستان ، ص 335 ، باب الصوم الجنب
جالب است که آقای فخر رازی در تحلیل این داستان ، مطلبی از نظام نقل می کند . در کتاب المحصول فی علم اصول الفقه ، تألیف فخر الدین رازی ، جلد 4 ، چاپ مؤسسه الرساله ، با تحقیق دکتر طه جابر فیاض العلوانی ، صفحه 326 :
لما روي أبو هريرة من أصبح جنبا فلا صوم له أرسل مروان في ذلك إلى عائشة وحفصة رضي الله عنهما فقالتا كان النبي عليه الصلاة و السلام يصبح جنبا ثم يصوم فقال للرسول اذهب إلى أبي هريرة فأخبره بذلك فقال أبو هريرة أخبرني بذلك الفضل بن عباس قال النظام والاستدلال به من ثلاثة أوجه : أحدها ، أنه استشهد ميتا . وثانيها أنه لو لم يكن متهما فيه لما سألوا غيره . وثالثها : أن عائشة وحفصة رضي الله عنهما كذبتاه .
كب ولما روى أبو سعيد الخدري خبر الربا قال ابن عباس نحن أعلم بهذا وفينا نزلت آية الربا فقال الخدري أحدثك عن رسول الله صلى الله عليه و سلم
از ابوهریره شنیدند : کسی که در حال جنب صبح کند ، روزه بر او نیست . مروان شخصی را فرستاد تا از عایشه و حفصه بپرسند .
معلوم می شود که حضرت ام السلمه (رضوان الله علیها) نبوده و مطالبی که از ایشان نقل کردند ، دروغ بوده .
آن دو نفر گفتند : نه ، پیامبر (صلی الله علیه وآله) خلاف آن را گفته اند و خلاف آن را عمل کرده اند . وقتی به ابوهریره گفتند که این دو نفر حرفی بر خلاف حرف تو گفتند ، ابوهریره گفت : این روایت را فضل بن عباس به من داده است .
داستان برای نظام ، یکی از علمای بزرگ اهل سنت نقل شده و ایشان گفتند : سه گونه می توان به این روایت استدلال کرد : یکی از آن ها این است که ابوهریره یک میت را شاهد خود قرار داده .
فضل بن عباس ، سال ها قبل از مروان فوت کرده بوده . وقتی دروغ ابوهریره مشخص می شود ، از او می پرسند که این روایت را از چه کسی شنیدی ؟ می گوید : از فضل بن عباس شنیدم . در این جا یک مرده را شاهد خود می گیرد . ما فضل بن عباس را از کجا پیدا کنیم . ابوهریره در روایت احمد دوبار قسم خورد که به خدا قسم روایت را از رسول خدا (صلی الله علیه وآله) شنیدم . اما در روایت صحیح بخاری آمد که من این روایت را از فضل بن عباس شنیدم . در این جا هم گفته : از فضل بن عباس شنیدم . فضل بن عباس که زنده نیست ، چه کسی از او سؤال کند که این روایت درست است یا نه ؟ این تحلیل اول بود.
تحلیل دوم ، اگر ابوهریره متهم به دروغگویی نبود و به او شک نداشتند ، از بقیه سؤال نمی کردند .
گفته بود از پیامبر (صلی الله علیه وآله ) شنیدم ، مردم هم باور می کردند . اما مردم ابوهریره را به عنوان یک دروغگو می شناختند و می دانستند که ابوهریره دروغگو است ، به این دلیل از بقیه سؤال کردند که راست گفته یا دروغ گفته .
مجری :
پس در آن زمان چیزی به نام عدالت در نقل و وثاقت همه صحابه را قبول نداشتند .
استاد یزدانی :
این هم تحلیل جالبی بود که شما داشتید . سومین تحلیل این بود :
عایشه و حفصه ، ابوهریره را تکذیب کردند و گفتند که تو دروغ می گویی .
فخر الدین رازی ،المحصول فی علم اصول الفقه ، ج 4 ، چاپ مؤسسه الرساله ، با تحقیق دکتر طه جابر فیاض العلوانی ، ص 326 و 327
ببینید که چقدر جالب است . کتاب المحصول ، یکی از مهمترین کتاب های اصولی اهل سنت است و این هم آقای نظام معتزلی که سه مطلب می آورد که هر کدام از آن ها بسیار جالب هستند .
بعضی ها گفتند که وقتی ابوهریره در این قضیه رسوا شد ، از فتوای خود برگشت . در حالی که اصلا فتوا نبود ، نظر رسول خدا (صلی الله علیه وآله) را بیان می کرد و قسم هم می خورد .
کتاب الفقیه والمتفقه ، تألیف خطیب بغدادی ، جلد 2 ، با تحقیق عادل بن یوسف العزازی ، چاپ دار ابن جوزی ، صفحه 422 :
يحيى بن أبي طالب ، أخبرنا عبد الوهاب بن عطاء ، أخبرنا عمر ابن قيس عن عطاء بن مينا عن أبي هريرة ، انه قال : كنت حدثتكم ان من أصبح جنباً فقد أفطر فإنما ذلك من كيس أبي هريرة فمن أصبح جنباً فلا يفطر .
عطاء بن مینا از ابوهریره نقل می کند که گفت : من قبلا برای شما حدیث می کردم که هر کس در حال جنابت صبح کند ، یعنی بعد از اذان در حالی که جنب است ، بیدار شود ، باید افطار کند و روزه اش باطل است . این از کیسه ابوهریره بود . هر کس در حال جنب صبح کرد ،افطار نکند .
خطیب بغدادی ، الفقیه والمتفقه ، جلد 2 ، با تحقیق عادل بن یوسف العزازی ، چاپ دار ابن جوزی ، صفحه 422
این هم روایت دیگری که آخرش مشخص شد که از کیسه ابوهریره خارج شده و حقیقت نداشته است .
همین روایت را ابن عبد البر قرطبی در کتاب التمهید ، جلد 22 ، با تحقیق سعید احمد اعراب ، صفحه 44 نقل کرده است :
رجع أبو هريرة عن فتياه هذه ( 106 ) إذا بلغه عن عائشة وأم سلمة حديثهما في ذلك حدثنا عبد الوارث بن سفيان قال حدثنا قاسم بن أصبغ قال حدثنا محمد بن الجهم قال حدثنا عبد الوهاب أخبرنا عمر ( 107 ) بن قيس عن عطاء ابن ميناء عن أبي هريرة أنه قال كنت حدثتكم من أصبح جنبا فقد أفطر فإنما ذلك من كيس أبي هريرة فمن أصبح جنبا فلا يفطر .
وقتی خبر عایشه و ام السلمه رسید که پیامبر (صلی الله علیه وآله) بر خلاف حرف ابوهریره ، این کار را انجام می داد و عمل می کرد ، ابوهریره از فتوای خود برگشت .
عطاء بن مینا از ابوهریره نقل می کند که گفت : من قبلا برای شما حدیث می کردم که هر کس در حال جنابت صبح کند ، یعنی بعد از اذان در حالی که جنب است ، بیدار شود ، باید افطار کند و روزه اش باطل است . این از کیسه ابوهریره بود . هر کس در حال جنب صبح کرد ،افطار نکند .
ابن عبد البر قرطبی ، التمهید ، ج 22 ، با تحقیق سعید احمد اعراب ، ص 44
این هم داستان آخر این روایت که مشخص شد ، از کیسه ابوهریره بوده . جالب است که علمای اهل سنت گفتند این یک کیسه یا دو کیسه از کیسه های ابوهریره بوده ، ابوهریره حدود پنج کیسه داشته و فقط دو کیسه را باز کرده بوده و این همه روایت دروغ به رسول خدا (صلی الله علیه وآله) نسبت داده .
در کتاب سیر اعلام النبلاء ، تألیف شمس الدین ذهبی ، متوفای 747 هـ ، با تحقیق شعیب الانؤوط وهابی ، چاپ مؤسسه الرساله بیروت ، جلد 2 ، صفحه 597 :
محمد بن راشد عن مكحول قال كان أبو هريرة يقول رب كيس عند أبي هريرة لم يفتحه يعني من العلم .
قلت هذا دال على جواز كتمان بعض الأحاديث التي تحرك فتنة في الأصول أو الفروع أو المدح والذم …..
محمد بن راشد از مکحول نقل می کند که ابوهریره میگفت : چه کیسه هایی از علم نزد ابوهریره بود که هنوز آن ها را باز نکرده بود .
می گوید : این دلالت می کند که می توان احادیث را کتمان کرد . احادیثی که باعث فتنه می شود.
ذهبی ، سیر اعلام النبلاء ، با تحقیق شعیب الارنؤوط وهابی ، چاپ مؤسسه الرساله ، ج 2 ، ص 597
اگر باعث فتنه می شد ، چرا رسول خدا (صلی الله علیه وآله) این احادیث را بیان کردند .
آقای ابونعیم اصفهانی در کتاب حلیه الاولیاء ، جلد اول ، چاپ مکتبه الخانجی در قاهره ، صفحه 381 می گوید :
حدثنا ابراهيم بن عبد الله ثنا محمد بن اسحاق ثنا قتيبة بن سعيد ثنا عمر ابن عبد الله الروعي حدثني ابي هريرة قال : حفظت من رسول الله صلي الله عليه وسلم خمسة جرب فاخرجت منها جرابين ولو اخرجت الثالث لرجمتموني بالحجارة
از ابوهریره نقل کردند که گفت : من از رسول خدا (صلی الله علیه وآله) پنج کیسه حدیث حفظ کردم که فقط دو کیسه از آن را باز کردم . اگر کیسه سومی را باز کنم ، همه شما مرا سنگسار خواهید کرد ….
ابونعیم اصفهانی ، حلیه الاولیاء ، ج اول ، چاپ مکتبه الخانجی در قاهره ، ص 381
این دو کیسه که باز شد ، این همه افتضاح و آبروریزی و مطالب خلاف سخن بقیه صحابه بود ، اگر کیسه بعدی را باز می کرد ، چه می شد .
روایت دیگری را نقل می کنم که عبد الله بن عمر تصریح می کند که ابوهریره یک دروغگو بوده .
در کتاب جامع بیان العلم وفضله ، تألیف ابی عمر یوسف بن عبد البر ، با تحقیق ابی اشبال زهیری ، جلد دوم ، چاپ دار ابن جوزی ، صفحه 1101 ، که محقق سند روایت را صحیح می داند :
قال كنت جالسا جالسا عند ابن عمر فأتاه رجل فقال أن أبا هريرة يقول أن الوتر ليس بحتم فخذوا منه ودعوا فقال ابن عمر كذب أبو هريرة جاء رجل إلى رسول الله e فسأله عن صلاة اليل فقال مثنى مثنى فإذا خشيت الصبح فواحدة ….
می گوید : من نزد عبد الله بن عمر نشسته بودم که شخصی آمد و گفت : ابوهریره گفته نماز وتر حتمی نیست . ابن عمر گفت : ابوهریره دروغ گفته . شخصی نزد رسول خدا (صلی الله علیه وآله) آمد و از نماز شب پرسید . حضرت فرمودند : دو رکعت دو رکعت بخواند و اگر ترسید که نماز صبح می شود ، می تواند یک رکعت یا همان وتر بخواند .
ابی عمر یوسف بن عبد البر ، جامع بیان العلم وفضله ، با تحقیق ابی اشبال زهیری ، ج دوم ، چاپ دار ابن جوزی ، ص 1101
در این جا عبد الله بن عمر به صراحت می گوید که ابوهریره دروغگو است و سند روایت هم صحیح است . حال چه کسی در این جا دروغ گفته ؟ عبد الله بن عمر یا ابوهریره ؟ هر کدام را که قبول می کنند ، ما هم قبول می کنیم .
نیتجه بحث این که همان طور که این آقای میم الف می گفت : والله چنین روایتی در صحیح بخاری نیست ، ما هم می گوییم : والله تالله که تو دروغ می گویی !!!!
تماس بینندگان
بیننده : آقای عالی زاده از بوشهر ـ شیعه
با این اسناد معتبری که شما ارائه می دهید ، برای برادران ما شمس الاظهر است ؛ اما با این حال آقایان باز هم طفره می روند . بنده از این آقایان سؤال می کنم که آیا مولا امیرالمؤمنین علی بن ابیطالب (علیه السلام) با پیامبر (صلی الله علیه وآله) بیشتر بودند یا ابوهریره ؟ حضرت امیر (علیه السلام) که از کودکی در دامان رسول خدا (صلی الله علیه وآله) تربیت شدند ، این همه روایت در کتب اهل سنت ندارند که ابوهریره این همه روایت دارد . بنده فکر می کنم صحابه همه سر کار بوده و فقط ابوهریره روایات را نقل می کرده .
سؤالی هم از استاد یزدانی دارم که مدتی است بنده را مشغول کرده . در سوره نبأ خداوند می فرماید:
يَوْمَ يَقُومُ الرُّوحُ وَالْمَلَائِكَةُ صَفًّا لَا يَتَكَلَّمُونَ إِلَّا مَنْ أَذِنَ لَهُ الرَّحْمَنُ وَقَالَ صَوَابًا. نبأ / 38
کلمه روح در این آیه ، روح انسان ها و انبیاء است یا روح ملائکه مقرب خداوند می باشد ؟
استاد یزدانی :
این مسائل را در برنامه استاد رضائیان که تخصص در شبهات قرآنی دارند ، مطرح کنند ، جواب بهتری دریافت می نمایند .
بیننده : حمید از کرمان ـ شیعه
بنده مطلبی را می خواستم بیان کنم که شبکه های وهابی مطمئن هستند که بیراهه می روند و دروغ می گویند . مدتی قبل با یکی از شبکه های وهابی تماس گرفتم و پرسیدم که آیا شما مطمئن هستید که کسی غاصب حق حضرت علی (علیه السلام) نبوده ؟ گفتند : بله ، ما مطمئن هستیم .
گفتم : شما معتقد هستید که اگر کسی به طرف مقابلش تهمت ناروا بزند ، چیزی از طرف مقابل کم نمی شود . گفت : بله ، کم نمی شود . گفتم : اگر کم نمی شود ، شما همین طور که می نویسید طوفان قاطعیت ، یک دقیقه بنویسید لعنت بر غاصبین حق حضرت علی (علیه السلام) .
ما در جای خود حقوق برادران اهل سنت خود را رعایت می کنیم و قصد اهانت و جسارت به هیچ کس را نداریم . در جواب بنده گفتند : نه ، من که نمی توانم به خاطر شما این کار را انجام دهم . بنده گفتم : من فقط می خواستم به شما نشان دهم که حق با چه کسی است . که در آخر ارتباطم را قطع کردند.
بیننده : محمد از خوزستان ـ شیعه
آقای ملازاده شبکه توحیدی درست کرده یا شبکه توهین به مردم . این شبکه ها واقعا می دانند که حق با کیست ؛ اما چون حرفی برای گفتن ندارند ، فقط توهین می کنند .
بیننده : آقای درویش از درویش ـ شیعه
بنده از استاد یزدانی سؤالی داشتم . اگر اشتباه نکنم ابوهریره یکی دو سال در کنار رسول خدا (صلی الله علیه وآله) بوده ، بیشتر از پنج هزار روایت از او نقل شده . اما حضرت علی (علیه السلام) که از کودکی در کنار رسول خدا (صلی الله علیه وآله) بودند و در دامان مبارک آن حضرت تربیت شدند ، چند روایت نقل شده ؟
استاد یزدانی :
آقای ابن جوزی می گوید :
أبو هريرة له خمسة آلاف حديث وثلثمائة وأربعة وسبعون ….
از ابوهریره پنج هزار و سیصد و هفتاد و چهار روایت نقل شده . از عبد الله بن عمر ، هزار و ششصد و سی حدیث ، از انس بن مالک دو هزار و هشتاد و شش حدیث و از عایشه هزار و دویست و ده روایت نقل شده است .
ابن جوزی ، تلقیفح الاثر ، ج 1 ، ص 263
این چهار نفر در رأس تمام کسانی هستند که بیش از هزار روایت نقل کردند که ابوهریره از همه بیشتر روایت نقل شده . در حالی که ابوهریره حداکثر یکسال و نیم در کنار پیامبر (صلی الله علیه وآله) بودند . ایشان بعد از فتح خیبر ایمان آورده ، بعد به شهر خودش برگشت . مجموع تمام زمانی که با پیامبر (صلی الله علیه وآله) بوده ، یک سال و شش ماه بوده و در این مدت بیش از پنج هزار روایت حفظ شده آن هم این پنج هزار روایت دو کیسه از پنج کیسه ابوهریره بوده . همان طور که خودش گفته : پنج کیسه روایت از رسول خدا (صلی الله علیه وآله) حفظ بوده که فقط دو کیسه از آن را باز کرده بوده . اگر بخواهیم پنج کیسه را باز کنیم ، حدود پانزده هزار حدیث می شود .
اما از امیرالمؤمنین علی بن ابیطالب (علیه السلام) در تمام مصادر روایی اهل سنت ، پانصد و شصت و سه روایت بیشتر نیست . بنده متأسفانه نتوانستم مستند آن را پیدا کنم .
در خود صحیح بخاری ، حدود بیست و هشت روایت از امیرالمؤمنین علی بن ابیطالب (علیه السلام) وجود دارد . در حالی که از ابوهریره بیش از چهار صد روایت نقل کرده . آقای ابن حزم می گوید : از ابوهریره فقط پنجاه روایت صحیح نقل شده که از آن تعداد فقط بیست روایت را بخاری نقل کرده . یعنی از آن چهار صد روایت در صحیح بخاری ، فقط بیست روایت آن صحیح است و بقیه دروغ و جعلی می باشد .
بیننده :
اگر امکان دارد به خاطر نزدیکی عید سعید غدیر هستیم ، معنای کلمه ولی را به صورت خلاصه بیان کنم . اگر معنای کلمه ولی در روز غدیر در حدیث من کنت مولا فعلی مولاه ، دوستی باشد ، صحابه پیامبر (صلی الله علیه وآله) همین دوستی را در حق امیرالمؤمنین علی بن ابیطالب (علیه السلام) هم رعایت نکردند . ابن تیمیه وهابی در کتاب منهاج السنه ، جلد 7 ، صفحه 138 گفته :
كذلك علي فان كثيرا من الصحابه والتابعين كانوا يغضونه ويسبونه ويقاتلونه
ابن تیمیه وهابی ، منهاج السنه ، ج 7 ، ص 138
استاد یزدانی :
برادر عزیزمان گفتند که اگر منظور از ولی ، دوستی با امیرالمؤمنین علی بن ابیطالب (علیه السلام) باشد ، صحابه به همین دوستی هم عمل نکردند و با آن حضرت جنگیدند و هشتاد سال روی منبر های خود ، فحش دادند و بغض امیرالمؤمنین علی بن ابیطالب (علیه السلام) را در دل داشتند . همان طور که ابن تیمیه در کتاب منهاج السنه ، جلد 7 ، صفحه 137 همین را میگوید :
فان كثيرا من الصحابة والتابعين كانوا يبغضونه ويسبونه ويقاتلونه
بسیاری از صحابه و تابعین بغض امیرالمؤمنین علی بن ابیطالب (علیه السلام) را داشتند و به آن حضرت فحش می دادند و با ایشان جنگیدند .
ابن تیمیه ، منهاج السنه ، ج 7 ، ص 137
بر فرض که رسول خدا (صلی الله علیه وآله) گفته باشند که حضرت امیر (علیه السلام) را دوست داشته باشید ، صحابه به جای این که آن حضرت را دوست داشته باشند ، بغض آن حضرت را داشتند و فحش می دادند و در عین حال همه این صحابه عادل هستند .
از طرف دیگر خداوند در قرآن کریم می فرماید :
وَمَنْ لَمْ يَحْكُمْ بِمَا أَنْزَلَ اللَّهُ فَأُولَئِكَ هُمُ الظَّالِمُونَ . مائده / 45
صحابه از این آیات چه جوابی می دهند ؟ ما نمی خواهیم نتیجه گیری کنم ، فقط سؤالی است که در ذهن ما مطرح می شود . پیامبر (صلی الله علیه وآله) می فرماید : امیرالمؤمنین علی بن ابیطالب (علیه السلام) را دوست داشته باشید ، ابن تیمیه می گوید : اکثر صحابه دوست نداشتند ؛ بلکه بغض آن حضرت را داشتند . طبق حرف ابن تیمیه ، آیه قرآن کریم را جواب دهید .
بیننده : امید از آذربایجان غربی ـ اهل سنت
بنده از استاد یزدانی میخواستم بپرسم که آیا انبیای الهی و امامان معصوم هستند ؟ اگر معصوم هستند ، معصومیت آن ها به چه شکل است ؟ آیا آن ها می توانستند گناه کنند و نکردند یا این که اصلا نمی توانستند گناه کنند ؟
استاد یزدانی :
در عصمت ائمه دوازده گانه ما شکی نیست ؛ اما عصمت به این معنا نیست که آن ها نتوانند کاری انجام دهند . در عین این که می توانند گناه کنند ، گناه نمی کنند . خداوند ملکه ای در وجود آن ها قرار داده که بتوانند از گناه پرهیز کنند .
بیننده :
این طور که شما می گویید که عصمت نمی شود . عصمت به این معنا است که اصلا نمی تواند گناه انجام دهد .
استاد یزدانی :
نه ، این طور نیست . می تواند گناه کند ، اما گناه نمی کند .
بیننده :
این که تقوا می شود . مثل این که شما و علمای دیگر تقوا پیشه می کنند .
استاد یزدانی :
عصمتی که برای ملائکه است ، غیر اختیاری می باشد و این عصمت برای ائمه نیست . عصمتی که در ائمه است ، اختیاری می باشد . شیخ مفید (ره) از علمای بزرگ شیعه دقیقا همین مطلب را تصریح کردند .
بیننده :
جنابعالی بسیار زیبا بیان می کنید ؛اما مطلبی که شما می فرمایید ، تقوا می شود و هر کس خود را انجام گناه نگه دارد ، به نوعی عصمت دارد .
استاد یزدانی :
اگر کسی به مرحله ای برسد که نه فکر گناه و نه خود گناه را کند ، امکانش است که معصوم باشد ؛ اما همه که نمی توانند به این مرحله برسند .
بیننده :
بنده می خواهم بدانم که برادران شیعه آیا واقعا پیرو حضرت علی هستند و به حرف های ایشان گوش می کنید یا نمی کنید ؟
استاد یزدانی :
ما تلاش خود را می کنیم که پیرو امیرالمؤمنین علی بن ابیطالب (علیه السلام) باشیم ، آن حضرت را دوست داریم . اما صحابه بر عکس آن را انجام دادند . به جای این که آن حضرت را دوست داشته باشند ، بغض آن حضرت را در دل داشتند . اما ما دوست داریم و تلاش می کنیم که از آن حضرت پیروی کنیم وکارهایی را که بر خلاف روش آن حضرت انجام دادیم ، استغفار می کنیم .
اما پاسخ سؤال اول شما در کتاب النکت الاعتقادیه ، تألیف شیخ مفید ، صفحه 37 :
العصمة لطف يفعله الله تعالي بالمكف بحث يمتنع منه وقوع المعصية وترك الطاعة مع قدرته عليهما.
عصمت لطف الهی است که به مکلف می شود با این که قدرت بر معصیت و ترک طاعت دارند ، اما با قدرتی که خداوند به آن ها داده ، انجام نمی دهند .
شیخ مفید ، النكت الاعتقادیه ، ص 37
بیننده :
حضرت علی به هیچ عنوان گناهی انجام ندادند ؟
استاد یزدانی :
از هیچ کدام از ائمه معصومین (علیهم السلام) هیچ گناهی را نقل نکردند . حتی در مسائل شخصی.
بیننده :
این که خود رسول خدا (ص) از طرف خداوند در قرآن کریم مذمت می شود ، چیست ؟
استاد یزدانی :
در کجا مذمت شدند ؟ آیه را بخوانید .
بیننده :
من آیه را در خاطر ندارم . اما در قرآن آمده که از گناه خودت استغفار کن .
استاد یزدانی :
شیعه و سنی روایت دارد که رسول خدا (صلی الله علیه وآله) روزی هفتاد مرتبه استغفار می کردند . خود استغفار موضوعیت دارد و عبادت خداوند محسوب می شود . کسی که استغفار می کند که حتما گناه نکرده .
بیننده :
در این جا خداوند لذنبک می گوید . یعنی گناه کردی و باید استغفار کنی .
استاد یزدانی :
برادر عزیز ! آیه را بخوانید .
بیننده :
استغفر لذنبک یا رسول الله ، این که مشخص است .
استاد یزدانی :
وَاسْتَغْفِرِي لِذَنْبِكِ إِنَّكِ كُنْتِ مِنَ الْخَاطِئِينَ
این آیه خطاب به پیامبر (صلی الله علیه وآله) است ؟
بیننده :
بله ، خداوند به پیامبرش می فرماید .
استاد یزدانی :
لذنبک ، پیامبر (صلی الله علیه وآله) مذکر بودند یا مؤنث بودند ؟
بیننده :
لذنبک است که ای پیامبر از گناهت استغفار کن .
استاد یزدانی :
این آیه 29 از سوره مبارکه یوسف است و مربوط به زلیخا است که شوهرش به او می گوید .
بیننده :
بنده این آیه را در جایی نوشته بودم که هفته آینده باز هم می آیم .
مجری :
هر زمان که آیه را پیدا کردید ، ما در خدمت شما هستیم . هر چند که خیلی از این آیات و روایات را علمای اهل سنت در کتب تفسیری پاسخ دادند . ما در قرآن بالغ بر سی نوع مخاطبه داریم که همه آن هایی که پیامبر (صلی الله علیه وآله) مخاطب شده ، منظور خود رسول خدا (صلی الله علیه وآله) نیست و این را هم علمای شما در کتب علوم قرآنی اشاره کردند که میتوانید به آن ها مراجعه کنید . مثلا اگر در جایی گفته شد که پیامبر (صلی الله علیه وآله) باید استغفار کند ، منظور این نیست که آن حضرت مرتکب گناه شده ، خیلی اوقات پیامبر اسلام (صلی الله علیه وآله) برای گناه امت استغفار می کند و گناه امت به پای آن حضرت گذاشته می شود ، نه از آن باب که بخواهند عقوبت آن را ببینند ؛ بلکه از باب این که پیامبر (صلی الله علیه وآله) برای امت طلب رحمت کنند .
استاد یزدانی :
ما روایت از خود ائمه (علیهم السلام) داریم که رسول خدا (صلی الله علیه وآله) روزی صد بار استغفار می کردند ، با این که گناهی انجام نداده بودند . روایت در صحیح بخاری هم وجود دارد . صدبار استغفار به معنای انجام گناه است ؟؟؟ پیامبری که گناه انجام می دهد ، چطور می تواند به من بگوید : گناه انجام نده. اگر در روز قیامت هم خداوند از گناه من پرسید ، می گویم : پیامبر ، گناه کرد ، چرا من گناه انجام ندهم . این که درست نیست و با عقل سازگاری ندارد .
بیننده : ابراهیم از شیراز ـ شیعه
سؤال داشتم که از کارشناس محترم تقاضا دارم پاسخ آن را بدهند . در صحیحین روایتی نقل شده که فقط خدا پرست باشی کفایت می کند . حتی اگر زنا یا دزدی کرده باشید .
بنده متن روایت را نمی دانم ، این روایت را از یکی از شبکه های وهابی شنیدم . می خواستم بدانم که این روایت درست است یا درست نیست ؟
مجری :
هر زمان که متن روایت را پیدا کردید ، ما در خدمت شما هستیم . از شما استاد یزدانی عزیز و هم چنین شما بینندگان ارجمند که ما را همراهی کردید ، تشکر می کنیم .
اللهم عجل لولیک الفرج
یا علی مدد
خدا یار ونگهدارتان .