زوارات قبور از دیدگاه بزرگانی همچون: احمد بن حنبل، سرخسی حنفی، ملا علی قاری، طحطاوی، شوکانی، بخاری بزدوی، ابن ملقن، ابن عابدین، ابن حجر عسقلانی و …
بسم الله الرحمن الرحیم
برنامه : راه و بی راه
تاریخ : 16 /06 / 94
مجری :
بیننده برنامه راه و بی راه هستید . دوشنبه شب است و منتظر هستید باز هم تفاوت فاحش دیگری را که بین وهابیت و سایر مذاهب اسلامی به خصوص اهل سنت وجود دارد ، چیست ؟
امشب هم طبق هفته های گذشته در خدمت استاد عزیز و ارجمند ، سید بزرگوار ، حجت الاسلام و المسلمین یزدانی هستیم .
آن دسته از عزیزانی که با ما در جلسات گذشته همراه بودند ، می دانند که در هفته قبل ، بحث جدیدی مطرح شد با عنوان زوارات القبور ، یا حکم زیارت قبور توسط زن ها از دیدگاه وهابیت و سایر مذاهب اسلامی که تفاوتی فاحش بین آن ها بود .
تقاضا دارم که خلاصه ای از آن چه گفته شده را بیان کنند تا هم برای عزیزانی که دیده اند ، یاد آوری شود و هم کسانی که ندیده اند ، در جریان قرار گیرند .
استاد یزدانی :
همان طور که هفته قبل بیان کردیم ، یکی از تفاوت های وهابیت با اهل سنت ، بحث زیارت قبور است . در بحث زیارات قبور ، مطالبی را از ابن تیمیه نقل کردیم که ایشان اصل زیارت قبور را هم قبول نداشتند ؛ اما علمای وهابی با مطالب دیگر از ابن تیمیه آن را توجیه و رد کرده اند . بحث مهم دیگر در زیارت قبور ، زوارات القبور است . به این معنا که آیا زن ها اجازه دارند به زیارت قبر بروند یا خیر ؟
این موضوع یکی از بحث های مهم است . هم چنین بحث شد الرحال که ان شاء الله در جلسات آینده آن را مطرح خواهیم کرد . اما بحثی که در هفته قبل شروع کردیم ، بحث زوارات القبور است که علمای وهابی به پیروی از ابن تیمیه ، صراحتا گفته بودند : زوارات القبور یا زیارت قبور توسط زن ها به هیچ وجه جایز نیست ؛ بلکه حرام و گناه کبیره است و خداوند زنی را که به زیارت قبور برود ، لعنت کرده است .
جالب است که در این زمینه بین علمای وهابیت هم به شدت اختلاف است . ابن تیمیه با استناد به روایت لعن الله زوارات القبور ، تصریح می کند زیارت قبور حرام است و موجب لعن خداوند است ؛ اما آقای البانی این روایت را رد می کند و می گوید : این روایت ، با روایاتی که از عایشه نقل شده ، رد می شود . هم چنین خود عایشه ، همسر رسول خدا (صلی الله علیه و آله) زیارت کرده و صراحتا به روایتی از پیامبر اسلام (صلی الله علیه و آله) استدلال کرده که پیامبر (صلی الله علیه و آله) زیارت قبور را ابتدا ، نهی کرد و بعد ، دستور داد که قبر ها را زیارت کنیم ، به خاطر عبرت گرفتن از قبر ها و یاد آوری روز قیامت و غیره …
به هر حال ، آقای البانی با ابن تیمیه در این زمینه مخالفت شدیدی داشت که ما در هفته قبل آن را خواندیم .
بعد از آن ، دید گاه علمای اهل سنت را مطرح کردیم . امشب هم ان شاء الله فتاوایی را از علمای وهابی و فتاوایی از علمای اهل سنت را با هم خواهیم خواند .
مجری :
در کنار کلام علمای اهل سنت که پاسخی نسبت به مطالب وهابیت است ، کلیپ هایی را هم پخش می کنیم که ثابت شود ، امروز رسانه های وهابی ، نظرات وهابیت را مطرح می کنند و شیوخ خودشان برایشان مهم است نه دیدگاه و نظرات علمای اهل سنت .
کلیپ اول ، از یکی از شبکه های معاند و سیاسی ـ وهابی است که ببینیم در مورد زنانی که به زیارت قبور می روند ، چه نظری دارند و چه اهانتی به زن ها کرده است ؟
کلیپ 1 ) :
کارشناس وهابی :
رسول الله زنانی را که قبر را زیارت می کنند نفرین کرده است . دقت بفرمایید که در حدیث آمده ، زائرات القبور ، زنانی که قبر ها را زیارت می کنند . می دانید که زیارت قبور ، احکام خاصی دارد و مشروع است ، جز برای زن ها . چرا ؟
دلیلش این است که اگر یک نگاه واقع بینانه به اطراف خود بیاندازیم ، هر جا که قبر پرستی رواج دارد ، می بینیم که متأسفانه زن ها ، جلودار و طلایه دار در این زمینه هستند .
مجری :
استاد یزدانی ! استدلال ایشان این بود که چون زن ها طلایه دار شرک هستند ؛ پس نباید به زیارت قبور هم بروند .
استاد یزدانی :
پاسخ ایشان خیلی واضح است که اگر یکی از بیننده های ما تماس می گرفت و با این کارشناس بحث می کرد و می گفت : عایشه ، همسر پیامبر (صلی الله علیه و آله) همیشه به زیارت پیامبر (صلی الله علیه و آله) و برادرش عبد الرحمن می رفت . آیا او هم از طلایه دار کفر بوده ؟ آیا شما می توانید این را بپذیرید ؟
ما در هفته گذشته دیدگاه آقای ابن تیمیه را به صورت مفصل خواندیم که آقای ابن تیمیه گفته بود : زوارات القبور ، زیارت قبر توسط زن ها ، جایز نیست . جالب است که روایتی از عایشه می آورد و می گوید : چنین روایتی ، اتفاق افتاده است که عایشه خودش به زیارت قبر می رفته و مدعی بوده که نهی از زیارت برای زن ها نسخ شده است . ابن تیمیه این روایت را به شدت رد کرد و گفت : این روایت ، برای ما حجت نیست و با ظاهر لفظ نمی سازد . که ما آن را در جلسه قبل خواندیم و تکرار نمی کنیم
سخن آقای بن باز را هم خواندیم که صراحتا گفته بود ، جایز نیست .
سخن آقای محمد بن عبد الوهاب را هم خواندیم .
لجنه افتاء دائمی عربستان سعودی
لجنه دائمه هم به پیروی از ابن تیمیه و محمد بن عبد الوهاب ، صراحتا گفتند : زن ها حق رفتن به زیارت قبر را ندارند . در کتاب فتاوی اللجنه الدائمه ، تألیف عده ای از علمای وهابی که فتاوای آن ها در این کتاب جمع آوری شده است . چاپ اول در سال 1996 م دار العاصمه عربستان سعودی ، جلد اول ، کتاب العقائد ، فتوای 2501 :
س : إن الكثير من النساء بعد أدائهن لفريضة الحج يسافرن إلى المدينة المنورة لزيارة المسجد النبوي وقبر الرسول صلى الله عليه وسلم فهل يلزم المرأة زيارة المسجد النبوي وزيارة الرسول صلى الله عليه وسلم أو يلزمها أحدهما أو لا يلزمها الاثنان ؟ أفيدونا عن ذلك .
ج : ليست زيارة المسجد النبوي واجبة على النساء ولا على الرجال….
مع العلم أن النساء لا يجوز لهن زيارة
القبور ؛ لما ثبت عنه صلى الله عليه وسلم أنه « لعن زائرات القبور » .
وبالله التوفيق . وصلى الله على نبينا محمد ، وآله وصحبه وسلم .
اللجنة الدائمة للبحوث العلمية والإفتاء
عضو . . . عضو . . . نائب رئيس اللجنة . . . الرئيس
عبد الله بن قعود . . . عبد الله بن غديان . . . عبد الرزاق عفيفي . . . عبد العزيز بن عبد الله بن باز .
سؤال شده که بسیاری از زن ها بعد از ادای فریضه حج ، برای زیارت مسجد نبوی و قبر پیامبر (صلی الله علیه و آله) به مدینه منوره مسافرت می کنند . آیا برای زن ها لازم است که به زیارت پیامبر (صلی الله علیه و آله) و مسجد نبوی بروند ؟
پاسخ : زن ها حق رفتن به زیارت قبر را ندارند و جایز نیست که به زیارت قبر بروند ..
برای زن ها زیارت قبر ها جایز نیست به دلیل روایتی که از پیامبر (صلی الله علیه وآله ) که فرمود : خداوند زنانی که قبر ها را زیارت می کنند ، لعنت کرده است .
این حرف را عبد الله بن قعود ، عبد الله بن غدیان ، عبدالرزاق عفیفی ، عبد العزیز بن عبد الله بن باز ، چهار نفر از مفتیان عربستان سعودی به ریاست عبد العزیز بن باز ، این فتوا را داده اند .
فتاوی اللجنه الدائمه ، چاپ دار العاصمه ، ج اول ، فتوای 2501
باز در فتاوی اللجنه الدائمه ، کتاب الصلاه :
س : ما رأيكم إذا قمت بزيارة الرسول صلى الله عليه وسلم لأول مرة لمدة 24 ساعة إلا أن الحيض فاجأني قبل دخول مسجده الشريف فإذا دخلت وأديت الزيارة دون إقامة الصلاة بالنسبة للشوق الشديد وعدم إمكان تكرار الزيارة لبعد المسافة وما يلزم نتيجة فعل ذلك ؟
ج : أ – ليس للنساء زيارة القبور لا قبر النبي صلى الله عليه وسلم ولا غيره ؛ لأن رسول الله لعن زائرات القبور ولم يستثن قبره صلى الله عليه وسلم ولا غيره
آیا زن ها اجازه دارند به زیارت قبور بروند یا خیر ؟
پاسخ : جایز نیست زن ها به زیارت قبور بروند نه به قبر پیامبر (صلی الله علیه و آله) و نه به غیر پیامبر (صلی الله علیه و آله) ؛ چون پیامبر (صلی الله علیه و آله) فرموده است : لعنت خدا بر زن هایی که به زیارت قبر ها می روند .
فتاوی اللجنه الدائمه ، کتاب الصلاه ، چاپ دار العاصمه
پیامبر (صلی الله علیه و آله) هم قبر خود را مستثنی نکرده است .
مجری :
استاد یزدانی ! یعنی به تعبیر دیگر ، زن های اهل سنتی که به زیارت قبر نبی مکرم اسلام (صلی الله علیه و آله) مشرف می شوند ، ملعون هستند .
استاد یزدانی :
خیلی عجیب است از آن طرف می گویند : عایشه همیشه به زیارت قبر نبی مکرم اسلام (صلی الله علیه و آله) می رفت . این مسأله را چه کار می کنند ؟ روایت را نشان خواهم داد که حرف های این ها تا چه اندازه تند است و اصلا قابل قبول نیست .
باز در فتاوی اللجنه الدائمه ، جلد 9 ، صفحه 101 :
زيارة النساء للقبور
ج : زيارة القبور دون شد الرحال إليها سنة بالنسبة للرجال ….
أما بالنسبة للنساء فزيارة القبور منهن عموما ومنها قبر النبي صلى الله عليه وسلم منهي عنها ، وليست من السنة ، بل لا يجوز لهن زيارة قبره صلى الله عليه وسلم ولا سائر القبور ؛ لما رواه أبو داود والترمذي وابن ماجة عن ابن عباس رضي الله عنهما : « أن النبي صلى الله عليه وسلم لعن زائرات القبور والمتخذين عليها المساجد والسرج » ، ولما رواه الترمذي عن أبي هريرة رضي الله عنه : « أن رسول الله صلى الله عليه وسلم لعن زوارات القبور » ، وقال الترمذي : هذا حديث حسن صحيح .
آیا زن ها حق رفتن به زیارت قبور را دارند یا ندارند ؟
پاسخ : زن ها حق ندارند به زیارت قبور بروند …. برای مردها جایز است .
اما برای زن ها چه پیر چه جوان ، چه شوهر دار و چه بی شوهر ، چه بامحرم و چه بی محرم ، جایز نیست ، چه قبر پیامبر (صلی الله علیه و آله) باشد و چه قبر غیر پیامبر (صلی الله علیه و آله) باشد . این سنت نیست ؛ بلکه خود پیامبر (صلی الله علیه و آله) زیارت قبر خودش را نهی کرده است . به دلیل این که پیامبر (صلی الله علیه وآله ) زنانی را که به زیارت قبور می روند و زن هایی که بر قبر ها چراغ می برند و مسجد بر آن ها می سازند را لعنت کرده است .
فتاوی اللجنه الدائمه ، ج 9 ، چاپ دار العاصمه ، ص 101
مجری :
کدام زن روی قبر مسجد ساخته است ؟
استاد یزدانی :
البته شاید متخذین عليها ، شامل مرد و زن شود . باز روایت ابو هریره است :
لعن الله زوارت القبور يا زائرات القبور
بعضي ها توجیه کردند که شاید پیامبر (صلی الله علیه و آله) لعن الله زوارات القبور ، گفته باشد . نه این که زائرات القبور باشد . یعنی زن هایی که خیلی به زیارت می روند . هر هفته می خواهند به زیارت بروند . در این صورت عایشه که در خانه پیامبر (صلی الله علیه و آله) هر روز و هر لحظه پیامبر (صلی الله علیه و آله ) را زیارت می کرد . به این مسأله چگونه پاسخ می دهید ؟
ما روایت از حضرت زهرا (سلام الله علیها ) نشان خواهیم داد که حضرت زهرا (سلام الله علیها ) هر دو روز یک بار یا هر سه روز یک بار ، قبور شهدای احد را زیارت می کردند .
به هر حال این آقایان وهابی مجبور هستند از این فتاوا زیاد دهند . در این زمینه مطالب زیادی از علمای للجنه دائمی عربستان سعودی هست ما به همین اندازه اکتفا می کنیم .
مجری :
کلیپ بعدی از آقای ابن عثیمن ، یکی از علمای وهابی است که در عصر ما یکی از استوانه های صدور فتاوای مضحک وهابیت است . حالا ببینیم نظر ایشان در مورد زن هایی که به زیارت قبر ها می روند ، چیست ؟
کلیپ 2 ) : شیخ محمد بن صالح العثیمن ـ از مفتیان وهابی
جناب شیخ ! حکم زیارت قبور برای زنان چیست ؟
پاسخ : زیارت قبور برای زنان حرام است ؛ بلکه از گناهان کبیره محسوب می شود . زیرا پیامبر (صلی الله علیه و آله) زنانی که به زیارت قبور می روند را لعنت کرده است . و این زن که ناراحت است ، از این که فرزندش را از دست داده و جنازه او را ندیده ، چیزی که عایدش شده فقط از شیطان است .
اگر مثلا زن به زیارت قبر فرزندش برود ، آیا او را می بیند ؟ نه ، او را نمی بیند !!! پس زیارتش چه فایده ای دارد !!!
دیدگاه علمای اهل سنت در مورد زوارات القبور
استاد یزدانی :
استدلال وهابی از این بهتر نمی شود . وهابی اگر ، عقل داشت که وهابی نمی شد . اما نظر علمای اهل سنت که صراحتا گفته اند : زیارت قبر توسط زن ها ، جایز است ؛ بلک مستحب می باشد . از علمای امروزی شروع می کنیم که به گونه ای قدرت زیادی دارند و مردم بیشتر این افراد را قبول دارند .
1 ) محمد عمر نقشبندی سربازی
کتاب زاد الحقیر للحاج ، کتاب بسیار معروف و مشهوری است که در حقیقت سؤالاتی را که در باره حج از ایشان پرسیده و احکام حج را بیان کرده . تألیف محمد عمر سربازی ، با اهتمام عبدالرحمن کراچوی ، صفحه 58 :
چند مسائل مدینه طیبه
مسأله 1 ) : زیارت سید المرسلین از بزرگ ترین عبادات است و از مؤکده ترین سنن است و به وجوب آن قائل اند .
مسأله 2 ) : و برای زنان هم زیارت سید العالمین (صلی الله علیه وآله ) مستحب است .
محمد عمر سربازی ، زاد الحقیر للحاج ، با اهتمام عبد الرحمن کراچوی ، ص 58
این هم سخن آقای سربازی که بر خلاف علمای وهابی است . آن ها می گویند : لعن الله زوارات القبور ، لعنت خدا بر زن هایی که به زیارت قبور بروند . اما ایشان به صراحت می گوید : زیارت سید المرسلین برای ایشان مستحب است .
این هم تفاوت واضح و آشکار دیدگاه آقای سربازی با دیدگاه آقای بن باز و دیگر علمای وهابی است که کاملا در تضاد با هم هستند . کتابی را که معرفی کردم ، الان موجود هست و بینندگان عزیز می توانند مطلبی را که نشان دادم ، بخوانند .
بنده روایت بسیار جالبی را از کتاب صحیح بخاری بخوانم که علمای اهل سنت برای جواز زیارت قبور زن ها به آن استدلال کردند . صحیح بخاری ، چاپ دار ابن کثیر 2002 م ، صفحه 203 ، کتاب الجنائز ، باب 7 ، باب قول الرجل للمرأه عند القبر : اصبری :
7 بَاب قَوْلِ الرَّجُلِ لِلْمَرْأَةِ عِنْدَ الْقَبْرِ اصْبِرِي
1194 حدثنا آدَمُ حدثنا شُعْبَةُ حدثنا ثَابِتٌ عن أَنَسِ بن مَالِكٍ رضي الله عنه قال مَرَّ النبي (ص) بِامْرَأَةٍ عِنْدَ قَبْرٍ وَهِيَ تَبْكِي فقال اتَّقِي اللَّهَ وَاصْبِرِي
پیامبر (صلی الله علیه و آله) از کنار قبری عبور می کرد که زن روی قبر نشسته بود . پیامبر (صلی الله علیه و آله) به زن گفت : از خدا بترس و تقوا پیشه کن و صبر داشته باش .
صحیح بخاری ، چاپ دار ابن کثیر در سال 2002 م ، ص 203 ، کتاب الجنائز ، باب هفتم
حال از کجا بفهمیم که این کار جایز است ؟
علمای اهل سنت برداشت کردند که اگر زیارت قبر توسط زن ، حرام بود ، پیامبر (صلی الله علیه و آله) می گفت : چرا این جا نشسته ای و زیارت می کنی ؟ در این جا پیامبر (صلی الله علیه و آله) از زیارت کردن منع نکرد ؛ بلکه از عدم صبر و از گریه زن آن زن منع کرد و فرمود : صبر کن و نگفت که زیارت نکن .
این تقریر می شود . سنت یا کلام پیامبر (صلی الله علیه و آله) است که صراحتا دستور می دهند این کار را انجام بده یا انجام نده . یا این که تقریر پیامبر (صلی الله علیه و آله) است . در حضور پیامبر (صلی الله علیه و آله) کسی حرفی بزند و پیامبر (صلی الله علیه و آله) نگوید : حرف تو باطل است . این تقریر می شود و برای ما حجت است . برای خداوند هم این گونه است . اگر خداوند در قرآن مطلبی را بیاورد و آن را به نحوی رد نکند ، تقریر خداوند می شود و قابل قبول است .
برای پیامبر (صلی الله علیه و آله) ، در محضر پیامبر (صلی الله علیه و آله) کسی کاری انجام دهد و پیامبر (صلی الله علیه و آله) نهی نکند . این تقریر پیامبر (صلی الله علیه و آله) است و تأیید آن عمل می شود . این جا هم زن روی قبر نشسته بود ، پیامبر (صلی الله علیه و آله) به او نگفت : زیارت نکن . فقط به گفتند : تقوا داشته باش و صبر پیشه کن .
این سخن من نیست ، بلکه علمای اهل سنت هم گفته اند . از جمله در فتح الباری ، تألیف ابن حجر عسقلانی ، متوفای 852 هـ ، چاپ به دستور امیر سلطان بن عبد العزیز آل سعود در ریاض عربستان سعودی ، جلد 3 ، صفحه 177 ، باب زیارت القبور :
حدثنا آدَمُ حدثنا شُعْبَةُ حدثنا ثَابِتٌ عن أَنَسِ بن مَالِكٍ رضي الله عنه قال مَرَّ النبي (ص) بِامْرَأَةٍ تَبْكِي عِنْدَ قَبْرٍ فقال اتَّقِي اللَّهَ وَاصْبِرِي قالت إِلَيْكَ عَنِّي فَإِنَّكَ لم تُصَبْ بِمُصِيبَتِي ولم تَعْرِفْهُ فَقِيلَ لها إنه النبي (ص) فَأَتَتْ بَابَ النبي (ص) فلم تَجِدْ عِنْدَهُ بَوَّابِينَ فقالت لم أَعْرِفْكَ فقال إنما الصَّبْرُ عِنْدَ الصَّدْمَةِ الْأُولَى ….
ويؤيد الجواز حديث الباب وموضع الدلالة منه أنه (ص) لم ينكر على المرأة قعودها عند القبر وتقريره حجة
روايت را نقل مي كند و این که روایت چه چیزهایی را ثابت می کند . از جمله : این حدیثی که در این باب است ، جواز زیارت قبور توسط زن را ثابت می کند . به این دلیل که رسول خدا (صلی الله علیه و آله ) آن زن را از این که روی قبر نشسته بود ، منع نکرد . تقریر و سکوت پیامبر (صلی الله علیه و آله) در این مسأله برای ما حجت است .
ابن حجر عسقلانی ، فتح الباری ، ج 3 ، چاپ ریاض عربستان ، ص 177 ، باب زیارت القبور
اگر کار آن زن خلاف شرع بود و نشستن در کنار قبر حرام بود ، پیامبر (صلی الله علیه و آله) به آن زن می گفت : کنار قبر ننشین و گریه هم نکن . از روی قبر بلند شو و تقوا و صبر داشته باش .
این هم استدلال آقای ابن حجر عسقلانی بود که بیان کردیم .
اما در کتاب عمده القاری شرح صحیح بخاری ، تألیف بدر الدین عینی ، جلد 8 ، چاپ دار الکتب العلمیه بیروت ، صفحه 99 کتاب الجنائز :
ذكر ما يستفاد منه : ….
جواز زيارة القبور مطلقا ، سواء كان الزائر رجلاً أو امرأة ، وسواء كان المزور مسلما أو كافرا لعدم الفصل في ذلك . وقال النووي : وبالجواز قطع الجمهور
از این روایت استفاده می شود که زیارت قبر به صورت مطلق جایز است چه زائر مرد باشد و چه زن باشد ، چه آن کسی را که زیارت می کنیم مسلمان باشد یا کافر باشد . چون پیامبر (صلی الله علیه و آله) بین این ها فرقی قائل نشد . نووی هم گفته : جمهور علماء به جواز آن یقین دارند .
بدرالدین عینی ، عمده القاری ، ج 8 ، چاپ دار الکتب العلمیه بیروت ، ص 99
بنابر این روایت در صحیح بخاری برای جواز زیارت قبر توسط زن ها است .
مجری :
گاهی وهابی ها اعترافات جالبی می کنند از جمله در خصوص همین کار ، یکی از آقایان وهابی به نام صالح المغامسی که به همین روایت برای جواز زیارت قبور استدلال کرده است .
کلیپ 2 ) :
صالح المغامسی :
علمایی که فتوا به جواز زیارت قبور برای زنان را داده اند ، گفته اند اگر زیارت قبر برای زنان جایز نبود ، پیامبر (صلی الله علیه و آله) به عایشه آموزش نمی داد که به زیارت قبر چه بگوید . علماء به روایت گذر پیامبر (صلی الله علیه و آله) بر زنی که به زیارت قبر رفته بود ، استناد کرده اند . و گفته اند پیامبر (صلی الله علیه و آله) کار او را نهی نکرد . همان طور که گفتیم زیارت قبر برای زنان جایز است ؛ اگر زیاد به زیارت نروند !!
زیارت قبر حضرت حمزه (علیه السلام) توسط حضرت زهرا (سلام الله علیها)
استاد یزدانی :
به همان روایتی که ما استدلال کردیم ، ایشان هم به همان روایت استدلال کردند . یکی از مباحثی که خیلی مهم است و علمای اهل سنت به این روایت استدلال کردند ، روایت زیارت قبر حضرت حمزه (علیه السلام) توسط حضرت زهرا (سلام الله علیها ) است . این روایت در کتاب های متعدد بیا شده و علمای اهل سنت به این روایت استدلال کرده اند . که ما استدلال های علمای اهل سنت را هم بیان خواهیم کرد .
در کتاب المصنف ، تألیف عبد الرزاق صنعانی ، متوفای 211 هـ ، جلد سوم ، چاپ مکتب الاسلامی ، صفحه 572 ، روایت 6713 :
6713 عبد الرزاق عن بن عيينة عن جعفر بن محمد عن أبيه قال كانت فاطمة بنت رسول الله صلى الله عليه وسلم تزور قبر حمزة كل جمعة
عبد الرزاق صنعانی ، از سفیان ابن عیینه از امام باقر (علیه السلام ) از پدرشان امام سجاد (علیه السلام) از علی بن ابیطالب (علیه السلام) نقل می کند که فرمودند : فاطمه دختر رسول خدا (سلام الله علیها ) هر جمعه قبر حضرت حمزه (علیهم السلام ) را زیارت می کرد .
عبد الرزاق صنعانی ، مصنف ، متوفای 211 هـ ، ج 3 ، چاپ مکتب الاسلامی ، ص 572 ، ح 6713
سند روایت کاملا صحیح است و هیچ اشکالی نمی توانند به آن وارد کنند . عبد الرزاق که استاد بخاری بوده ، سفیان بن عیینه ، از فقهای بزرگ اهل سنت است . امام باقر (علیه السلام) و امام سجاد و امام حسین و امیرالمؤمنین علی بن ابیطالب (علیهم السلام ) هم در سند های بعدی مشخص می شود که تکلیفشان معلوم است و همه عالم و آدم آن ها را می شناسند . وثاقت این افراد را کسی نیست که نشناسد که حضرت زهرا (سلام الله علیها ) هر روز جمعه ، قبر حضرت حمزه (علیه السلام) را زیارت می کردند .
مجری :
استاد یزدانی ! امکان دارد که اعمال وهابیت را این گونه تحليل كنيم كه با دیدن این دست روایت بر چنین حکمی پافشاری می کنند ؟
استاد یزدانی :
بله ، ما در هفته گذشته کلیپی را پخش کردیم که آقای خدمتی با بی ادبی تمام از یک طرف روایت لعن الله زوارات القبور را می خواند و از طرف دیگر دقیقا آن روایت را بر حضرت زهرا (سلام الله علیها ) تطبیق می دهد که حضرت رسول (صلی الله علیه و آله) ایشان را از زیارت قبور منع کرد . در حالی که آن روایت ، بحث تشییع جنازه است که آیا زن ها در تشییع جنازه باشند یا نباشد ؟ که همان هم سندش ضعیف است و علمای اهل سنت آن را تضیعف کرده اند که ما نخواستیم وارد آن شویم . اما این کارشناس وهابی آن روایت را با این روایت خلط می کند و روایت لعن الله زوارات القبور را متأسفانه بر حضرت زهرا (سلام الله علیها ) منطبق می کند .
روایت بعدی در کتاب المستدرک علی الصحیحین ، تألیف حاکم نیشابوری ، متوفای 405 ، چاپ دار الکتب العلمیه بیروت لبنان ، جلد اول ، صفحه 533 ، روایت 1396 :
سند این روایت طولانی است و ممکن است در سند مشکلاتی باشد اما از جعفر بن محمد با روایت بعد آقای عبد الرزاق یکی می شود :
أبو حميد أحمد بن محمد بن حامد العدل بالطابران – ثنا تميم بن محمد ثنا أبو مصعب الزهري حدثني محمد ابن إسماعيل بن أبي فديك أخبرني سليمان بن داود عن أبيه عن جعفر بن محمد عن أبيه ان أباه علي بن الحسين حدثه عن أبيه ان فاطمة بنت النبي صلى الله عليه وآله كانت تزور قبر عمها حمزة بن عبد المطلب في الأيام فتصلى وتبكي عنده .
حضرت زهرا (سلام الله علیها ) هر روز جمعه قبر حضرت حمزه سید الشهدا (علیه السلام) عمويشان را زیارت می کردند در کنار قبر آن حضرت نماز می خواند و گریه می کرد .
جالب است که آقای ذهبی در پاورقی می گوید :
هذا منكر جدا ، وسليمان ضعف .
اين روايت منکر است و سلیمان هم در سند ، تضعیف شده است .
حاکم نیشابوری ، المستدرک ، ج اول ، چاپ دار الکتب العلمیه بیروت ، ص 533 ، ح 1396
اگر سلیمان تضعیف شده باشد ، ما همین روایت را از عبد الرزاق با سند صحیح خواندیم . آقای ذهبی چرا این روایت ، منکر است ؟ به کجای شما بر می خورد ؟ کجای روایت با اعتقادات شما ناسازگار است ؟ خودت که از طرفداران زوارات القبور هستند ؟ بنده که متوجه نشدم چرا آقای ذهبی این روایت را انکار کرده است .
به هر حال سند روایت ، صحیح است که حضرت زهرا (سلام الله علیها ) این کار را انجام دادند و هیچ اشکالی نمی توانند به سند اصل روایت وارد کنند .
آقای بیهقی همین روایت را نقل کرده است . در سنن کبری ، جلد 4 ، چاپ دار الکتب العلمیه بیروت ، کتاب الجنائز ، صفحه 131 ، حدیث 7208 :
أبو حميد أحمد بن محمد بن حامد العدل بالطابران – ثنا تميم بن محمد ثنا أبو مصعب الزهري حدثني محمد ابن إسماعيل بن أبي فديك أخبرني سليمان بن داود عن جعفر بن محمد عن أبيه عن علي بن الحسين عن أبيه ان فاطمة بنت النبي صلى الله عليه وآله كانت تزور قبر عمها حمزة كل جمعة فتصلى وتبكي عنده .
حضرت زهرا (سلام الله علیها ) هر روز جمعه قبر حضرت حمزه سید الشهدا (علیه السلام) عمويشان را زیارت می کردند در کنار قبر آن حضرت نماز می خواند و گریه می کرد .
بیهقی ، سنن کبری ، ج 4 ، چاپ دار الکتب العلمیه بیروت ، کتاب الجنائز ، ص 131 ، ح 7208
باز روایت دیگری در کتاب تاریخ مدینه منوره ، تألیف ابن شبه نمیری ، جلد اول ، با تحقیق محمد شلتوت ، صفحه 132 :
حدثنا محمد بن بكار قال ، حدثنا حبان بن علي ، عن سعد بن طريف عن أبي جعفر : أن فاطمة بنت رسول الله صلى الله عليه وسلم كانت تزور قبر حمزة رضي الله عنه . ترمه وتصلحه ، وقد تعلمته بحجر
حضرت زهرا (سلام الله علیها ) قبر حضرت حمزه (علیه السلام) را زیارت می کرد ، اگر خراب می شد ، آن را مرمت می کرد و سنگی را به عنوان علامت روی قبر گذاشته بودند .
یعنی همان سنگ قبری که شیعیان و اهل سنت درست می کنند . ما از صحابه هم داشتیم که روی سنگ قبر ، اسم می نوشتند که اگر فرصت شد آن ها را هم در هفته های بعد نشان خواهیم داد .
حضرت زهرا (سلام الله علیها ) قبر حضرت حمزه را ترمیم و اصلاح می کرد و سنگی را هم به عنوان علامت گذاشته بودند . امکانات در آن زمان در این حد بود که سنگی را به عنوان علامت قبر بگذارند ؛ اما امکانات در زمان ما کاملا متفاوت شده و ما هم با تأسی از حضرت زهرا (سلام الله علیها ) قبر های اجداد مطهرمان و ائمه اطهار (علیهم السلام) را تعمیر می کنیم ، می سازیم .
جالب است که روایت دیگری را محقق كتاب در پاورقی نقل مي كند :
ان فاطمة رضي الله عنها كانت تزور قبر الشهداء بين اليومين والثلاثة .
حضرت زهرا (سلام الله علیها ) هر دو روز یک بار یا هر سه روز یک بار ، قبور شهدای احد را زیارت می کرد .
ابن شبه نمیری ، تاریخ مدینه منوره ، ج اول ، با تحقیق محمد شلتوت ، ص 132
این هم روایت جالبی است که در کتاب های اهل سنت آمده . همان طور که گفتم روایت آقای عبد الرزاق صنعانی ، کاملا سند صحیح دارد و ثابت می کند که حضرت زهرا (سلام الله علیها ) حداقل هر روز جمعه ، به زیارت می رفتند . آیا نعوذ بالله کسی می تواند آن روایتی را که علمای وهابی نقل کردند ، بر حضرت زهرا (سلام الله علیها ) انطباق دهد ؟ قطعا هیچ مسلمانی چنین کاری را نمی توانند انجام دهند و اگر وهابی ها این کار را انجام می دهند ، آن ها تکلیفشان با مسلمان ها کاملا مشخص است و راهشان و فکرشان از راه و فکر مسلمان ها ، جدا است و کلا تافته جدا بافته از جامعه مسلمانان هستند .
مجری :
کلیپ بعدی ، سخنانی از آقای عریفی است که دیدگاه خود را در مورد زوارات القبور بیان می کند .
کلیپ 3 ) : محمد عریفی از مبلغان وهابی
سؤال کننده :
سؤالی در مورد حکم زیارت قبر توسط زنان داشتم .
محمد عریفی :
اصل در این مورد ممنوعیت است .
استاد یزدانی :
ما روایاتی را خواندیم ، روایت عایشه را هم نشان دادیم و آن را تحلیل و بررسی سندی کردیم ، حداقل سه چهار سند صحیح داشت . آقای البانی آن را تصحیح کرده بود . امشب هم روایت حضرت زهرا (ٍسلام الله علیها ) را خواندیم .
دیدگاه علمای اهل سنت در مورد زوارات القبور
1 ) احمد بن حنبل
در کتاب التمهید لما فی الموطأ من المعانی والاسانید ، تألیف امام قرطبی ، متوفای 465 هـ ، جلد سوم ، با تحقیق محمد تائب السعیدی ، صفحه 234 :
قال أبو بكر وسمعت أبا عبد الله يعني أحمد بن حنبل يسئل عن المرأة تزور القبر فقال أرجو إن شاء الله أن لا يكون به بأس عائشة زارت قبر أخيها قال ولكن حديث ابن عباس ان النبي صلى الله عليه وسلم لعن زوارات القبور ثم قال هذا أبو صالح ماذا كأنه يضعفه ثم قال أرجو إن شاء الله عائشة زارت قبر أخيها
ابوبكر (ابوبکر خلال ) گفت : شنیدم از احمد بن حنبل که از او درباره زنی که به زیارت قبر می رود ، سؤال شد . پس گفت : امیداوارم که اشکالی نداشته باشد . چون عایشه قبر برادرش را زیارت می کرد .
روایت هم از ابن عباس نقل شده که پیامبر (صلی الله علیه و آله) زنانی را که به زیارت قبر می روند ، لعن کرده . احمد بن حنبل گفت : این روایت از ابو صالح نقل شده . این ابو صالح چه کسی است . این ابوصالح ضعیف است ( به هر حال تضعیفی آن روایت هم به نوعی است ) من امیدوار هستم که این عمل اشکالی نداشته باشد ؛ چون عایشه قبر برادرش را زیارت می کرد .
التمهید ، ج 3 ، با تحقیق محمد تائب السعیدی ، ص 234
این هم دیدگاه آقای احمد بن حنبل بود که بیان کردیم .
2 ) آقای سرخسی حنفی
در کتاب المبسوط که بهترین و مبسوط ترین کتاب احناف در زمینه فقه است . جلد 24 ، چاپ دار المعرفه بیروت لبنان ، صفحه 10 :
بعد از این که روایات متعدد و متناقضی را که در کتاب های اهل سنت در باره زیارت قبور را نقل می کند ، نظر نهایی خود را به این صورت بیان می کند :
والأصح عندنا أن الرخصة ثابتة في حق الرجال والنساء جميعا فقد روى أن عائشة رضي الله عنها كانت تزور قبر رسول الله صلى الله عليه وسلم في كل وقت وأنها لما خرجت حاجة زارت قبر أخيها عبد الرحمن رضي الله عنه
نظر صحیح احناف این است که جواز زیارت قبور هم برای زن ها ثابت است و هم برای مردها . روایتی نقل شده که عایشه همیشه قبر پیامبر (صلی الله علیه و آله) را زیارت می کرد . وقتی عایشه به حج می رفت ، قبر برادرش عبد الرحمن را زیارت می کرد و نوحه می خواند .
سرخسی حنفی ، المبسوط ، ج 24 ، چاپ دار المعرفه بیروت ، ص 10
این هم دیدگاه اصح احناف که با دیدگاه وهابیت ، کاملا در تضاد هستند .
3 ) ملا علی قاری
ایشان از علمای بسیار معروف و مشهور احناف است که در کتاب مرقاه المفاتیح شرح مشکاه المصابیح ، جلد 4 ، چاپ دار الکتب العلمیه بیروت لبنان ، صفحه 215 :
روایات متعدد را درباره جواز و استحباب زیارت قبور می آورد :
وروى الطبراني عن أم سلمة بسند حسن ولفظه نهيتكم عن زيارة القبور ، فزوروها فإن لكم فيها عبرة
فهذه الأحاديث بتعليلاتها تدل على أن النساء كالرجال في حكم الزيارة إذا زرن بالشروط المعتبرة في حقهن ، ويؤيده الخبر السابق أنه عليه الصلاة والسلام مر بالمرأة فأمرها بالصبر ولم ينهها عن الزيارة …
روایت با سند حسن از ام السلمه نقل شده که شما را از زیارت قبور نهی کرده ؛ پس اگر برای شما در آن زیارت ، عبرتی است ، زیارت کنید .
در این روایات علت های زیادی آمده . این علت ها دلیل بر این است که زیارت قبر هم برای زن ها جایز است و هم برای مرد ها .
توضیح مطلب به این صورت است که ما یک قیاس داریم و این قیاس را همه عالم و آدم قبول دارند نه قیاسی که احناف می کنند و مورد قبول ما نیست . قیاس منصوص العله و قیاس اولویت که مشخص است .
مثلا خداوند بگوید شراب نخورید . به چه علت ؟ لانه مسکر ، چون مست کننده است .
حال ما از لانه مسکر ، چه چیزی را متوجه می شویم ؟ این که هر چیزی مست کننده باشد ، حرام است مثل خمر . چون خداوند علت حرمت خمر را برای ما مشخص کرده و گفته : علت حرمت خمر ، مست کننده بودنش است . پس هر چیزی که مست کننده بود ، حرام است .
این قیاسی است که همه عقلاء آن را قبول دارند . در این جا هم آقای ملاعلی قاری می گوید : به زیارت قبر بروید ، چون شما را به یاد مرگ می اندازد و برای شما عبرت محسوب می شود . یک روز می رسد که من و شما هم زیر این خاک خواهیم بود . برای آن روز چه چیزی آماده کردی ؟ این ها دلیل می شود که زیارت قبر مستحب است . حال این دلیل هم شامل مرد ها می شود و هم شامل زن ها .
اگر این گونه نباشد ، باید طبق نظر وهابیت بگوییم زن ها که به زیارت قبر می روند ، عبرت نمی گیرند و یاد مرگ نمی افتند .
این احادیثی که از رسول خدا (صلی الله علیه و آله) نقل شده و با علت هایی که بیان کرده ، هم شامل مرد ها می شود و هم شامل زن ها . البته باید شرایط زیارت مثل حجاب را رعایت کنند .
روایتی را که از پیامبر (صلی الله علیه و آله) خواندیم و گذشت ، را تأیید می کند . روایتی که پیامبر (صلی الله علیه و آله) از کنار زنی که روی قبر نشسته بود و آن را زیارت می کرد ، گذشت . حضرت آن زن را فقط امر به صبر کرد ؛ اما از زیارت قبر نهی نکرد .
ملا علی قاری ، مرقاه المفاتیح ، ج 4 ، چاپ دار الکتب العلمیه بیروت ، ص 215
4 ) آقای طحطاوی
در کتاب الحاشیه الطحطاوی علی مراقی الفلاح شرح نور الایضاح آقای شرنبلالی ، تألیف علامه طحطاوی ، متوفای 1069 هـ ، چاپ دار الکتب العلمیه بیروت ، صفحه 619 :
فصل في زيارة القبور
قوله ( ندب زيارتها ) من غير ان يطأ القبور للرجال والنساء وقيل تحرم علي النساء ….
والأصح أن الرخصة ثابتة للرجال والنساء فتندب لهن ايضاء (علي الاصح ) ….
والأصح أن الرخصة ثابتة للرجال والنساء لأن السيدة فاطمة رضي الله تعالى عنها كانت تزور قبر حمزة كل جمعة وكانت عائشة رضي الله تعالى عنها تزور قبر أخيها عبد الرحمن بمكة …
زیارت قبر هم برای مردها و هم برای زن ها ، مستحب است . بعضی ها هم گفته اند که برای زن ها حرام است .
در صفحه بعد پاسخ می دهد :
نظر صحیح تر این است که رخصت هم برای زن ها است و هم برای مردها یعنی هم برای مردها زیارت قبور مستحب است و هم برای زن ها . (اين نظر آقای شرنبلالی است )
اما نظر آقای طحطاوی :
صحیح ترین نظر این است که رخصت هم برای مردها است و هم برای زن ها . برای این که حضرت زهرا (سلام الله علیها ) هر روز جمعه به زیارت قبر حضرت حمزه (علیه السلام) می رفت . عایشه هم قبر برادرش عبد الرحمن را در مکه زیارت می کرد .
طحطاوی ، حاشیه طحطاوی ، چاپ دار الکتب العلمیه بیروت ، متوفای 1069 هـ ، ص 619
آقای طحطاوی این دو روایت را بیان کرده و برای جواز زیارت قبور توسط زن ها ، استدلال کرده است .
مجری :
کلیپ دیگری از آقای صالح الفوزان آماده شده است . ایشان یکی دیگر از مفتیان وهابی که باز هم ایشان به خاطر فتاوایی که داده ، در تاریخ وهابیت ماندگار خواهد شد .
کلیپ 4 ) :
مجری :
آیا جایز است که زنان به زیارت قبور بروند ؟
صالح الفوزان :
زیارت قبور برای زنان جایز نیست ؛ زیرا پیامبر (صلی الله علیه و آله) آن ها را لعنت کرده است . زیارت قبور برای زنان حرام است و گناه کبیره محسوب می شود ؛ زیرا پیامبر (صلی الله علیه و آله) آن ها را لعنت کرده است و لعن جز برای گناهان کبیره درست نیست .
استاد یزدانی :
این هم دیدگاه علمای وهابی بود . ما دیدگاهی از علمای اهل سنت که بعضا سلفی مذهب هستند ، نشان دهیم .
5) آقای شوکانی
ایشان زیدی مذهبی است که زیر مجموعه فقه احناف به شمار می رود ، از نظر کلامی سلفی مذهب هست و وهابی ها به شدت ایشان را قبول دارند . کتاب نیل الاوطار ، تألیف محمد علی شوکانی ، چاپ دار ابن جوزی ریاض ، جلد 7 ، در بحث کتاب الجنائز ، صفحه 512 روایات متعددی را برای زیارت قبور می آورد . همان روایتی که ما در هفته قبل از عایشه نقل کردیم :
عن عائشة قالت : كيف أقول يا رسول الله إذا زرت القبور ؟ قال : قولي :
السلام على أهل الديار من المؤمنين الحديث . ومنها ما أخرجه البخاري : أن النبي صلى الله
عليه وآله وسلم مر بامرأة تبكي عند قبر فقال : اتقي الله واصبري قالت : إليك عني الحديث
ولم ينكر عليها الزيارة . ومنها ما رواه الحاكم أن فاطمة بنت رسول الله صلى الله عليه وآله
وسلم كانت تزور قبر عمها حمزة كل جمعة فتصلي وتبكي عنده
از عایشه نقل شده که به رسول خدا (صلی الله علیه و آله) گفت : وقتی به زیارت قبر رفتم ، چه بگویم ؟ حضرت فرمود : هر وقت به زیارت قبور رفتی بگو : سلام بر مؤمنانی که در این دیار دفن هستند .
اگر زیارت قبر حرام بود ، پیامبر (صلی الله علیه و آله) می فرمود : به شما ارتباطی ندارد ، شما که نباید به زیارت قبر بروی ، لعن الله زائرات القبور . اما پیامبر (صلی الله علیه و آله) گفتند : به زیارت برو و این گونه سلام بگو . یعنی این که جایز است . روایت در صحیح مسلم است .
روایت از صحیح بخاری هم خواندیم :
پیامبر (صلی الله علیه و آله) از کنار قبری گذشت که زنی در کنار آن گریه می کرد . پیامبر (صلی الله علیه و آله) به او گفت : تقوای خدا داشته باش و صبر پیشه کن . حضرت آن زن را از زیارت منع نکرد .
روایت سوم از حاکم است که فاطمه زهرا (سلام الله علیها ) هر جمعه قبر حمزه سید الشهدا (علیه السلام) عمویشان را زیارت می کردند . ایشان در کنار قبر نماز می خواند و گریه می کرد .
محمد علی شوکانی ، نیل الاوطار ، چاپ دار ابن جوزی ، ج 7 ، ص 512
مطالب دیگری هم از آقای شوکانی که ایشان هم صراحتا بحث زوارات القبور را بر خلاف دیدگاه ابن تیمیه ، در این جا قبول ندارد . هر چند که در جای دیگر سخن ابن تیمیه را پذیرفته است .
6 ) آقای بخاری بزدوی
ایشان یکی از علمای بزرگ اهل سنت است . در کتاب کشف الاسرار ، تألیف علاء الدین عبد العزیز بن احمد بخاری ، چاپ دار الکتب العلمیه بیروت ، جلد 3 ، صفحه 277 :
والأصح أن الرخصة ثابتة للرجال والنساء لأن السيدة فاطمة رضي الله تعالى عنها كانت تزور قبر حمزة كل جمعة وكانت عائشة رضي الله تعالى عنها تزور قبر أخيها عبد الرحمن وانشدت عند القبر قول القائل : …
صحیح ترین نظر این است که رخصت هم برای مردها است و هم برای زن ها . برای این که عایشه همیشه قبر پیامبر (صلی الله علیه و آله) را زیارت می کرد . وقتی عایشه به حج می رفت ، به زیارت قبر برادرش عبد الرحمن در مکه بود ، می رفت و اشعاری را در کنار قبر برادرش می خواند .
بخاری بزدری ، کشف الاسرار ، چاپ دار الکتب العلمیه بیروت ، ج 3 ، ص 277
7 ) آقای ابن ملقن
ایشان از علمای بزرگ شافعی است . در کتاب تحفه المحتاج الی الادله المنهاج ، با تحقیق عبد الله بن سعاف اللحیانی ، جلد 2 ، چاپ دار الحراء در مکه مکرمه ، صفحه 33 ، روایت 892 :
وعن جعفر بن محمد عن ابيه ان اباه علي بن الحسين حدثه عن ابيه ان فاطمة بنت النبي (ص) كانت تزور قبر عمها حمزة بن عبد المطلب في الايام فتصلي وتبكي .
رواه الحاكم وقال : صحيح الاسناد .
ورواه مرة فقال : كانت تزور كل جمعة فتصلي وتبكي عنده . ثم قال : رواته كلهم ثقات .
از امام باقر (علیه السلام) از پدرشان امام سجاد (علیه السلام) نقل می کردند که حضرت زهرا (سلام الله علیها ) قبر عمویش حمزه سید الشهدا (علیه السلام) را زیارت می کرد و در کنار قبر آن حضرت نماز می خواند و گریه می کرد .
حاکم نیشابوری این روایت را نقل می کرد و گفته سند روایت صحیح است .
دوباره این روایت را نقل کرده و گفته : هر جمعه به زیارت می رفت و در کنار قبر ایشان نماز می خواند و گریه می کرد .
گفته همه روات این روایت ، ثقه هستند .
روایت بعدی ، در صفحه 34 :
ابن أبي مليكة قال توفى عبد الرحمن بن أبي بكر بالحبشى على بريد من مكة فلما حجت عائشة رضي الله عنها اتت قبره …
رواه الترمذي بإسناد علي شرط الصحيح .
عبد الرحمن بن ابی بکر در حبشی از دنیا رفت . او را به مکه آوردند و در آن جا دفن کردند . وقتی عایشه آمد ، قبر او را زیارت کرد و اشعاری را خواند .
این روایت را ترمذی نقل کرده و گفته شرائط صحیح بخاری را دارد .
ابن ملقن ، تحفه المحتاج الی الدله المنهاج ، با تحقیق عبد الله بن سعاف اللحیانی ، ج 2 ، چاپ دار الحراء ، ص 33 و 34 ، ح 892 و 895
این هم نقل قول آقای ابن ملقن که این روایات را می آورد و آن را تأیید کرده و هیچ اشکالی به آن وارد نمی کند . آقای ابن ملقن بیشتر از شافعی نباشد ، کمتر از ایشان نیست .
8 ) آقای ابن عابدین
ایشان از علمای بزرگ و مشهور حنفی است . در کتاب رد المختار علی الدر المختار شرح تنویر الابصار ، تألیف محمد امین مشهور به ابن عابدین ، جلد 3 ، چاپ دار عالم الکتب ریاض ، صفحه 150 ، باب صلاه الجنازه :
ويقول عظم الله أجرك وأحسن عزاءك وغفر لميتك وبزيارة القبور ولو للنساء لحديث كنت نهيتكم عن زيارة القبور ألا فزوروها
خداوند به شما اجر عظیم دهد و میت شما را ببخشد و به زیارت قبور بروید ؛ حتی زنان . چون پیامبر (صلی الله علیه و آله) فرمودند که من قبلا شما را از زیارت قبور نهی می کردم ؛ اما الان می گویم به زیارت قبور بروید .
آقای ابن عابدین در پاورقی روایت را به صورت مفصل شرح می دهد :
وقوله : ولو للنساء ، وقيل تحرم عليهن : والاصح ان الرخصة ثابتة لهن .
بعضی ها گفتند زیارت قبور برای زن ها حرام است ؛ اما صحیح ترین نظر این است که زیارت قبور برای زن ها هم جایز است .
در صفحه بعد می گوید :
وان كان اعتبار والترحم من غير بكاء والتبرك بزيارة القبور الصالحين فالا بأس اذا كن عجائز . ويكره اذا كن شواب كحضور الجماعة في المساجد وهو توفيق حسن .
اگر برای مسائل دیگر باشد ، به خاطر آن کار ها ، درست نیست ؛ اما اگر برای اعتبار باشد یا برای رحمت فرستادن باشد که گریه در آن نباشد و به قصد تبرک به قبور صالحین باشد ، اشکالی ندارد ؛ اگر زن های پیر باشند . اگر زن های جوان باشد ، مکروه است . مثل حاضر شدن در مسجد برای نماز جماعت ، که برای زن های جوان مکروه است ؛ اما اگر انسان بدون این که به حرام بیافتد ، به زیارت قبور برود ، توفیق بسیار نیکی است که شامل حال زن ها می شود .
ابن عابدین ، رد المختار ، چاپ دار عالم الکتاب ، ج 3 ، ص 150
9 ) ابن حجر عسقلانی
ایشان هم از علمای بسیار بزرگ و سرشناس اهل سنت است و اصلا نیازی به تعریف و تمجید ندارد و سخن او برای اهل سنت ، حجت می باشد . بر خلاف وهابی ها که می گویند : ابن حجر اصلا سنی نبوده . ما اهانت های وهابی ها را به علمای اهل سنت در برنامه های اول راه و بی راه نشان دادیم که می گفتند : ابن حجر اصلا جزء علمای اهل سنت نبوده .
اگر ابن حجر را از اهل سنت بگیریم ، دیگر چیزی نمی ماند . آقای البانی دیگر چه بنویسد ؛ چون هر چه در کتاب خود نوشته ، به کتاب ابن حجر استدلال کرده است .
تلخیص الحبیر ، تألیف ابن حجر عسقلانی ، متوفای 852 هـ ، جلد 2 ، چاپ مؤسسه قرطبه مصر ، صفحه 273 :
حَدِيثُ أَنَّهُ صلى اللَّهُ عليه وسلم لَعَنَ زَوَّارَاتِ الْقُبُورِ أَحْمَدُ وَالتِّرْمِذِيُّ وابن ماجة وابن حِبَّانَ في صَحِيحِهِ من حديث عُمَرَ بن أبي سَلَمَةَ بن عبد الرحمن عن أبيه عن أبي هُرَيْرَةَ …
فَائِدَةٌ مِمَّا يَدُلُّ لِلْجَوَازِ بِالنِّسْبَةِ إلَى النِّسَاءِ ما رَوَاهُ مُسْلِمٌ عن عَائِشَةَ قالت كَيْفَ أَقُولُ يا رَسُولَ اللَّهِ تَعْنِي إذَا زُرْت الْقُبُورَ قال قُولِي السَّلَامُ على أَهْلِ الدِّيَارِ من الْمُؤْمِنِينَ وَلِلْحَاكِمِ من حديث عَلِيِّ بن الْحُسَيْنِ عن عَلِيٍّ أَنَّ فَاطِمَةَ بِنْتَ النبي (ص) كانت تَزُورُ قَبْرَ عَمِّهَا حَمْزَةَ كُلَّ جُمُعَةٍ فَتُصَلِّي وَتَبْكِي عِنْدَهُ
روایت لعن الله زوارات القبور را نقل می کند .
از دلائلی که ثابت می کند زیارت قبور برای زن ها هم جایز است ، روایتی است که مسلم آن را نقل کرده که عایشه به پیامبر (صلی الله علیه و آله) می گوید : وقتی من به زیارت قبور می روم ، چه بگویم ؟ پیامبر (صلی الله علیه و آله) فرمودند : بگو سلام بر شما مؤمنین که در این دیار دفن شده اید .
در این جا پیامبر (صلی الله علیه و آله) نگفت به زیارت قبور نرو ، گفت برو و این سلام را هم بگو .
روایت بعدی ، روایت حاکم است که از امام سجاد (علیه السلام) و امیرالمؤمنین علی بن ابیطالب (علیه السلام) نقل شده که فرمودند :
فاطمه زهرا (سلام الله علیها ) هر جمعه قبر عمويش را زیارت می کرد و نماز می خواند و در آن جا گریه می کرد .
ابن حجر عسقلانی ، تلخیص الحبیر ، جلد 2 ، چاپ دار القرطبه مصر ، ص 273
این هم سخن آقای ابن حجر عسقلانی که به دو روایت استدلال کرده و ثابت می کند که زیارت قبور برای زن ها جایز و مستحب است به این دلائلی که ابن حجر عسقلانی گفته است .
ابن حجر عسقلانی ، ابن ملقن ، ابن عابدین ، بخاری ، سرخسی ، احمد بن حنبل ،شوکانی ، طحطاوی ، ملا علی قاری ، محمد عمر سربازی ، البانی این ها همه نفهمیده اند ؛ اما آقایان وهابی متوجه شدند و می گویند : زن های نباید زیارت کنند .
باز هم در این جا تفاوت فاحش و آشکار بین اهل سنت و مسلمان ها با وهابیت ، آشکار می شود . چون در این شکی نیست که شیعه زیارت قبور برای زن ها را مستحب می داند ، همان طور که برای مردها مستحب است . که ما وارد بحث شیعه آن نشدیم .
نتیجه نهایی : دیدگاه وهابیت : لعنت خدا بر زنانی که به زیارت قبور برود .
دیدگاه اهل سنت : مستحب است که زن ها به زیارت قبر برود .
در این جا تفاوت آشکار بین وهابیت و اهل سنت ، دیده می شود .
تماس بینندگان
بیننده : رسول از آذربایجان غربی ـ اهل سنت
بنده از شما سؤالی داشتم . این که مشکل شما فقط زیارت قبور است ؟
مجری :
دیدگاهی که وهابیت مطرح کرده بودند ، مشکل ما نبود . برای اهل سنت بود .
بیننده :
این که شما در آن جا نشسته اید و به جای شیعه ها صحبت می کنید . به مقدسات اهل سنت توهینی نمی کنید ، آیا از همه جای ایران خبر دارید ؟
مجری :
نه ، ما از همه جای ایران خبر نداریم .
بیننده :
چند روز قبل در همین آذربایجان غربی ، از برادران ترک خودمان ، کسانی بودند که به خلفای ما فحش می دادند . شاید اگر سنی ها به اندازه شیعه در این کشور بودند ، جنگ و خونریزی بدتر از سوریه در ایران به راه می افتاد .
استاد یزدانی :
ما در هفته گذشته از ابن تیمیه نشان دادیم که به عایشه ، همسر پیامبر (صلی الله علیه و آله) ، فحش داده بود . شما چرا از این مطلب ناراحت نشدید ؟
شما صحبتی می کنید که معلوم نیست چنین چیزی اتفاق افتاده باشد یا خیر ؟ بنده تا به حال سراغ ندارم و ندیدم که شیعه ای در یک جمع اهل سنت ، به خلفاء فحش دهد . بنده چنین شیعه ای ندیدم . حتی اگر انجام داده باشد ، ما این شخص را تأیید نمی کنیم .
مجری :
ما که نباید پاسخگویی یک شیعه ای باشیم که در گوشه ای از دنیا توهینی کرده . اما سؤال ما از شما این است که نظر شما درباره سخنان ابن تیمیه و شبکه های وهابی می گویند که اگر هر زنی به زیارت قبر برود ، لعنت خدا بر او باد و زن ها با این کار بنای شرک می گذارند .
در حالی که عایشه به زیارت قبور می رفت ، شما در این خصوص چه پاسخی دارید ؟
بیننده :
اگر بنده همان روزی که ابن تیمیه چنین سخنی را گفته بود ، پاسخش را می دادم . الان هم که شما زنده هستید و می توانم از شما سؤال کنم . الان که ابن تیمیه نیست که بنده پاسخم را بدهم .
استاد یزدانی :
خدای عالم که هست و صدای شما را می شنود . شما موضع خود را نسبت به این مسأله اعلام کنید. خداوند هم موضع شما را ثبت می کند و در روز قیامت هم پاداش آن را می گیرید . قرار نیست که ابن تیمیه زنده باشد و شما پاسخش را بدهید .
بیننده :
شما که می گویید ابن تیمیه ، وهابی است . مگر پیامبر است که بگویم معصوم هستند و صدای من را می شنود .
مجری :
آن شیعه ای را که می گویید به خلفاء فحش داده هم معصوم نیست . البته اگر کلام شما صادق باشد که ما به کلام شما اطمینان می کنیم . شما می گویید ابن تیمیه ، معصوم نیست ، ما هم می گوییم آن شیعه ای که فحش داده هم معصوم نیست . اگر با این استدلال پیش برویم ، این گونه می شود .
بیننده :
آن شخصی که فحش داده ، زنده است . شما می توانید در رسانه های خود تذکر دهید .
استاد یزدانی :
برادر گرامی ! اگر آن شخص فحش داده و شما راستگو باشید ، ما محکوم می کنیم . من هم صفحه کتاب را نشان دادم که ابن تیمیه به عایشه توهین می کند .
بیننده :
من هم ابن تیمیه را محکوم می کنم .
بیننده : آقای ربانی از سقز ـ اهل سنت
بنده از خدمت استاد یزدانی سه سؤال داشتم . در منطقه رمانه ، یک چیزی هست به نام کفه حجیج که می گویند ایشان برادر امام رضا (علیه السلام ) است . بنده می خواستم بدانم این قضیه صحت دارد یا خیر ؟
چرا پیش نمازی و خواندن قرآن با صدای بلند برای زن ها حرام شده است ؟
اولیای الهی مثل اویس قرنی یا شیخ حسن مولانا که مقداری به اهل سنت گرایش دارند ، آیا آن ها را به عنوان اولیای الهی قرار می دهند . چون قبورشان متأسفانه مقدار شلخته و به هم ریخته است و بدون هیچ تزئیناتی می باشد . آیا این افراد مورد تأیید علمای شیعه هستند ؟
ما اهل سنت کردستان همه شافعی هستیم و زیارت قبور را قبول داریم و به زیارت بزرگان خود می رویم . ابن تیمیه هم امام وهابیت است و هیچ ارتباطی به اهل سنت ندارد .
استاد یزدانی :
احتمالا مقصود ایشان قرآن خواندن در جمع مردانه باشد یا در مسجد و در جایی که مردها هستند ، زن قرآن بخواند . خیلی از علمای شیعه و علمای اهل سنت این مسأله را اشکال می گیرند . دلیلش هم روشن است ؛ چون اگر زن بخواهد با صدای خوش قرآن بخواند ، ممکن است بعضی از جوان ها را دچار مشکل کند . از این جهت بعضی از علما قرآن خواندن قرآن با صوت را در جمع نامحرم ، حرام می دانند . اما اگر در بین زن ها باشد ، با هر نوع صدایی که بخواند ، اشکالی ندارد .
پیش نمازی هم که واضح است . تمام مسلمان ها اجماع دارند که زن نمی تواند پیش نماز مردها شوند ؛ اما برای زن ها اشکالی ندارد . البته در این زمینه اختلافاتی وجود دارد . ما کلیپ هایی از علمای اهل سنت پخش کردیم که زن پیش نماز است و مردها پشت سر او نماز می خوانند .
در مورد امامزاده ای که گفتند ، آن چه که ثابت شده و قطعی است ، یک امامزاده در قسمتی از کرمان است که ایشان برادر امام رضا (علیه السلام) است . شاه چراغ (علیه السلام) هم در شیراز است که ما به صورت قطعی می دانیم ؛ اما بقیه را نمی دانم که چند امامزاده در ایران از برادران امام رضا (علیه السلام) هستند . امام رضا (علیه السلام ) هفده برادر داشتند که بنده نمی دانم در کجا هستند . اما این امامزاده ای که این بیننده گفتند ،نمی دانم که چه کسی هستند ؟ هر کسی که باشد ، حتما شخص صالحی بوده که مردم ایشان را زیارت می کنند . شاید برادر با واسطه باشد مثلا برادر زاده باشد . از آن جهت شاید منتسب کرده باشند .
در مورد حرم های امامزاده های شیعه که جایز است تعمیر و ساخت و ساز ؛ اما در مورد اشخاص دیگر باید از علمای خود بپرسند . شیعیان از مال شخصی خود حرم های ائمه و امامزاده ها رو مرمت می کنند . همین امشب هم روایتی از حضرت زهرا (سلام الله علیها ) خواندیم که قبر حضرت حمزه را مرمت می کرد و سنگی را به عنوان علامت گذاشته بودند .
بیننده : آقای کریمی از شهریار ـ شیعه
بنده از استاد یزدانی می پرسم که وهابی ها از کجا این فتوا را صادر می کنند ، به کجا استناد می کنند . خودشان را پیامبر می دانند ، به آن ها وحی می شود ، از کجا ریشه می گیرند ؟
سؤال دوم این که این چهار مذهب اهل سنت چگونه و چه زمانی به وجود آمده اند ؟ آیا وهابیت برای صدور فتوا به این چهار مذهب استناد می کنند ؟
استاد یزدانی :
قطعا به مذاهب اربعه استدلال نمی کنند . آن ها برای برخی از دیدگاه هایشان به روایاتی از کتب اهل سنت مراجعه می کنند که آن روایات یا منسوخ شده مثل لعن الله زوارات القبور ، یا روایت ، شاذ هستند . گاهی یک روایت شاذ را گرفته و به آن روایت ، برای یک مطلب بسیار مهم و بر خلاف تمام مذاهب اربعه ، استدلال کرده ، فتوا می دهند و عمل می کنند .
چیزی که ثابت شده است این می باشد که وهابیت با مذاهب اربعه اهل سنت کاملا در تضاد است و مطالبی را که از کتاب های این ها استفاده می کنند ، به خاطر این نیست که آن ها را قبول داشته باشد ؛ بلکه به خاطر این است که مطالب و سخنان خود را ثابت کنند .
بیننده : آقای غلامی از تکاب ـ شیعه
بنده می خواهم چند نکته را بیان کنم . اول این که ، بگذارید این آقایان وهابی فکر کنند ، ما که به زیارت قبور ائمه (علیهم السلام) می رویم ، گناه می کنیم . برای ما دعا کنند که همیشه به زیارت قبور ائمه (علیهم السلام) برویم .
دوم این که ، ما که به زیارت قبور ائمه (علیهم السلام) می رویم ، چه سود و ضرري به آن ها می رسد ؟ اگر این ها انسان های درستی هستند ، جنایت ها و کشتار مسلمانان که توسط داعش و صهونیسم در سطح جهان انجام می شود را نشان دهند . به نظر من شما باید فرهنگ اهل بیت (علیهم السلام) را ترویج دهید و كاري به اين وهابي ها نداشته باشید . به قول ما ترک ها داریم که با دهن سگ دریا نجس نمی شود . بگذارید این سگ ها دهانشان را به دریای بیکران ولایت بزنند .
استاد یزدانی :
این کار وهابیت می تواند چند انگیزه داشته باشد . اولین انگیزه ای که ما گفتم ، این بود که سر منشأ وهابیت بنی مروان و بنی امیه هستند که آن ها مخالف شدید اهل بیت (علیهم السلام) بودند و اجازه نمی دادند که کسی اهل بیت (علیهم السلام) را تکریم کند . اگر کسی اهل بیت (علیهم السلام) را تکریم می کرد ، دیگر کسی سراغ بنی امیه نمی رفت . از این جهت آن ها زیارت قبر پیامبر (صلی الله علیه و آله) را حرام کردند و اجازه نمی دادند تا نام پیامبر (صلی الله علیه و آله) طبق خیال واهی خودشان ، فراموش شود و کسی نامی از اهل بیت (علیهم السلام) را نبرند . وهابیت هم نمی تواند انگیزه ای غیر از این داشته باشند .
انگیزه بعدی ، پشتیبانی استکبار از این ها است که می دانند که امامزاده های و ائمه ﴿علیهم السلام) در هدایت مردم نقش مهم و اساسی دارند . دشمنان اسلام هم قطعا با این ها مخالف است و وهابیت هم نقشه استکبار و دشمنان اسلام را پیاده می کنند . شاید سود مالی به آن ها نرسد ؛ اما می دانند که ائمه (علیهم السلام) پایگاه مهمی برای شيعه و اهل سنت هستند و اگر این پایگاه ها را از شیعه و اهل سنت بگیرند ، سبب تضعیف آن ها و تقویت وهابیت می شود . طبیعی است که وهابیت تلاش کند که این پایگاه ها را از اهل سنت و شیعه بگیرد .
در مورد این که گفتند کاری به وهابیت نداشته باشیم ، در این برنامه نه ؛ اما در دو ساعت اول از برنامه های شبکه ، بحث های معارفی اهل بیت (علیهم السلام) است و به کتاب های شیعه پرداخته می شود و در ساعات آخر ، بحث پاسخ به شبهات است . ما چاره ای نداریم ، الان چهار شبکه فارسی زبان است که یکسره علیه شیعه صحبت می کنند . ما مجبور هستیم که حداقل روزی دو ساعت برای پاسخ دادن به این شبکه های وهابی و دفاع از عقاید حقه شیعه ، وقت بگذاريم .
بیننده : محمد از کرمان ـ شیعه
یکی از کارشناسان وهابی در سایت اسلام تکس نوشته بود ، اگر مرد زن را طلاق دهد ، دیگر این زن جزء اهل بیت نیست . فرزند هم اگر نافرمان باشد ، از اهل بیت نیست . مثل پسر نوح (علیه السلام) . اما زن تا زمانی که در ازدواج است ، جزء اهل بیت است حتی اگر نافرمان باشد . برای این حرف خود هم به آیه 83 ، اعراف استناد کرده است :
فَأَنْجَيْنَاهُ وَأَهْلَهُ إِلَّا امْرَأَتَهُ كَانَتْ مِنَ الْغَابِرِينَ
اما اين استثناء منقطع است . ما دو استثناء داریم : منقطع و متصل . در آیه 40 سوره هود است که می فرماید :
حَتَّى إِذَا جَاءَ أَمْرُنَا وَفَارَ التَّنُّورُ قُلْنَا احْمِلْ فِيهَا مِنْ كُلٍّ زَوْجَيْنِ اثْنَيْنِ وَأَهْلَكَ إِلَّا مَنْ سَبَقَ عَلَيْهِ الْقَوْلُ وَمَنْ آَمَنَ وَمَا آَمَنَ مَعَهُ إِلَّا قَلِيلٌ . هود /40
در این آیه مراد از « من سبق عليه القول » بنابر تفاسیر علمای اهل سنت ، همسر نوح (علیه السلام) و كنعان پسر آن حضرت است . از طرف دیگر خداوند در آیه 45 سوره هود می فرماید :
قَالَ يَا نُوحُ إِنَّهُ لَيْسَ مِنْ أَهْلِكَ إِنَّهُ عَمَلٌ غَيْرُ صَالِحٍ فَلَا تَسْأَلْنِ مَا لَيْسَ لَكَ بِهِ عِلْمٌ إِنِّي أَعِظُكَ أَنْ تَكُونَ مِنَ الْجَاهِلِينَ . هود / 46
پس در این آیه پسر نوح (علیه السلام) از اهل بیت استثناء شده . بنابر این یا باید تناقض در قرآن را بپذیریم یا این که قبول کنیم این استثناء منقطع است . بنده می خواستم در مورد استثناء منقطع توضیحاتی را بیان کنید .
آقای فارس عبد الحمید الشوکانی هم کتابی دارد به نام حقیقه آل البیت فی منظور القرآنی . در این کتاب صفحه 14 در مورد قصه نوح عبارتی را دارد که تقاضا دارم توضیحاتی را بیان کنید .
مجری :
البته قبل از این که وارد این بحث شویم که این جا استثناء واقع می شود یا خیر ، ما می توانیم با روایات اهل سنت به ورود زن در اهل بیت ، تشکیک وارد کنیم . این کارشناس وهابی فرض را بر این گذاشته که زن جزء اهل بیت است و ذیل آیه تطهیر ، زنان پیامبر (صلی الله علیه و آله) جزء آن مصادیق هستند و بعد از آن ، شما استثناء ها رو به عنوان پاسخ مطرح بکنید . ما یک مرحله قبل از آن می توانیم تشکیک وارد کنیم و در مقابل استدلال ایشان به صورت منطقی بگیریم .
ان شاء الله استاد یزدانی پاسخ خواهند داد .
داستاد یزدانی :
ما به این سؤال به صورت مفصل در برنامه های مختلف پاسخ دادیم که ما در این جا دو بحث داریم. یک بحث این که آیا زن جزء خانواده و اهل مرد حساب می شود یا خیر ؟ که در آن شکی نیست که زن ، فرزند جزء خانواده مرد محسوب می شوند چه خوب باشد و چه بد . در هر صورت خانواده مرد می باشد . اما بحث دیگری به نام اهل البیت در آیه تطهیر است که با سند های صحیح رسول خدا (صلی الله علیه و آله) مصادیق اهل البیت را مشخص کرده است .
هفتاد روایت در کتاب های اهل سنت است که رسول خدا (صلی الله علیه و آله) مصادیق اهل سنت را مشخص کرده است که 5 نفر هستند . خود رسول خدا (صلی الله علیه و آله) ، امیرالمؤمنین علی بن ابیطالب (علیه السلام) ، حضرت زهرا (سلام الله علیها ) امام حسن و امام حسین (علیهم السلام) . ما هم نمی توانیم بر خلاف سخن رسول خدا (صلی الله علیه و آله) سخنی بگوییم و مطالب دیگری بگوییم .
مستند اصلی این ها ، سیاق است . بار ها گفتیم که سیاق ، قرینه است و تا زمانی که دلیل داشته باشیم ، نوبت به قرینه نمی رسد . ما ادله متعدد ، سند های صحیح و روایت داریم که دلیل به حساب می آید و تا زمانی که دلیل داشته باشیم ، نوبت به استدلال به سیاق نمی رسد ؛ چون سیاق ، قرینه است . این مسائل را باید در اصول بخوانند که متأسفانه وهابیت نمی خوانند .
بارها ما خدمت بینندگان عزیز گفتیم که یک نفر از صحابه ، تابعین و اتباع تابعین و اصلا در پنج قرن اول کسی را نمی توانید پیدا کنید که نظریه امروزی اهل سنت را درباره تطهیر داشته باشند که آیه تطهیر هم شامل زن ها شود و هم شامل پنج تن آل عبا (علیهم السلام) شود . تنها کسی که در این پنج قرن بوده ، آقای ضحاک بن مزاحم است که مشخص است چه کسی است که دو سال بعد از پدرش به دنیا آمده و بعد از قرن پنجم و ششم به بعد آقای ابن جوزی و آقای ماوردی و بعد قرطبی بودند که به مرور زمان به دیدگاه عمومی اهل سنت تبدیل می شود . اما در قرون اولیه کسی این نظر را نداشته است .
بارها ما و استادمان اعلام کردیم که یک روایت معتبر بیاورید که عایشه یا دیگر زنان پیامبر (صلی الله علیه و آله) که گفته باشد : من جزء اهل بیت (علیهم السلام) در آیه تطهیر هستم . اما از طرف دیگر روایت صحیح داریم که امام مجتبی (علیه السلام) فرمودند : من جزء آیه تطهیر هستم .
امام زین العابدین ، امام صادق ، اميرالمؤمنین (علیهم السلام) و حضرت زهرا (سلام الله علیها ) به آیه تطهیر استدلال کردند ؛ اما زن های پیامبر (صلی الله علیه و آله) یک ذوبات معتبر وجود ندارد که به آیه تطهیر استدلال کرده باشند .
بیننده : محمد از کرمانشاه ـ شیعه
ما در این جا به خاطر این که با برادران اهل سنت زندگی می کنیم در مراسمات آن ها هم شرکت می کنیم . ما در این جا بقعه ای داریم که هم برادران اهل سنت و هم ما به آن اعتقاد داریم . در مراسماتی که برادران اهل سنت در آن جا انجام می دهند از شخصی به نام قوس گیلانی مدد می گیرند .
اول این که اهل سنت مدد می گیرند و این کار آن ها با حرف های وهابیت در تضاد است . دوم این که بنده می خواستم بدانم که شخصیت قوس گیلانی را معرفی کنید .
استاد یزدانی :
مقصود از قوس گیلانی مشخص است . شیخ عبد القادرگیلانی و از علمای مشهور اهل سنت است و از عرفا محسوب می شود . ما از علمای شرق و جنوب ایران مطالبی را خواندیم که بعد از امیرالمؤمنین علی بن ابیطالب (علیه السلام) ، عبد القادر گیلانی را جزء برترین اولیاء می دانند و گفتند : بیست و چهار کرامت داشته . اهل سنت ایشان را خیلی قبول دارند و قبرش هم در بغداد است و اهل سنت به زیارتش می روند و طرفداران زیادی در کشور های اسلامی دارد و ایشان را به عنوان قوس اصلی خود می دانند. قوس یعنی کسی که هر وقت به فریاد بخوانی و پاسخ بدهد . قوس از ابدال و اوتاد هم بالاتر است
بیننده : حسین از آبادان ـ شیعه
بنده مطلبی را بیان می کنم و می خواهم بدانم که این مطلب درست است یا خیر ؟ بنده اعتقاد دارم اگر بخواهیم این وهابی ها را شکست دهیم باید اول از عراق شروع کنیم . به این صورت که حکومت فعلی عراق کنار برود و مردم عراق همه با امام حسین (علیه السلام) بیعت کنند و در شهر کربلا مجلس شورای خلیفه که همان آقا امام حسین (علیه السلام) است ، تشکیل دهند و تمام مردم در این مجلس نظر خود را بیان کنند و طبق علم امام کار ها را اداره کنیم . از این طریق مشکلات حل می شود .
استاد یزدانی :
ما به دلیل این که به مباحث سیاسی ، وارد نیستیم ، راهکار خوبی هم برای این قضایا نداریم .
بیننده : آقای استادی از اصفهان ـ شیعه
آیا ابن تیمیه پدر و مادری داشتند که به زیارت قبرشان بروند .
دوم این که ، آیا در کتاب های اهل سنت روایتی داریم که پیامبر ما (صلی الله علیه و آله) به زیارت رفته باشد .
استاد یزدانی :
اول باید ثابت شود که پدر و مادر ابن تیمیه چه کسانی هستند و اصلا پدر و مادرش را می شناخت . ما همان طور که حرامزاده بودن محمد بن عبد الوهاب را از کتب اهل سنت و وهابیت ، ثابت کردیم که نطفه شیطان است و نطفه انسان نیست ، برای ابن تیمیه هم ثابت خواهیم کرد . قطعا ما این ثابت می کنیم ؛ چون ما روایت صحیح داریم که دشمن اهل بیت (علیهم السلام) قطعا حلال زاده نیست و در آن شک نداریم . در این هم شک نداریم که ابن تیمیه دشمن اهل بیت (علیهم السلام) است ؛ چون توهین های بسیار زشت و رکیک در کتاب های خود به اهل بیت (علیهم السلام) کرده که ان شاء الله در ادامه برنامه راه و بی راه ، یکی از تفاوت ها همین است که وهابیت ، به وهابیت توهین می کنند و بقیه مسلمان ها ، احترام اهل بیت (علیهم السلام) را واجب می دانند .
در مورد سؤال دوم ایشان ، در جلسات قبل روایتی از صحيح مسلم خواندیم که پیامبر (صلی الله علیه و آله) شبانه از خانه عایشه بیرون آمد و به زیارت قبرستان بقيع رفت و عايشه حضرت را تعقيب كرد.
از این گذشته روایت بسیار جالبی با سند صحیح در کتاب المستدرک علی الصحیحین است که پیامبر (صلی الله علیه و آله) به زیارت قبر مادر بزرگوارشان حضرت آمنه (علیها السلام) می رفتند :
سفيان عن علقمة بن مرثد عن سليمان بن بريدة عن أبيه قال زار النبي صلى الله عليه وآله قبر أمه في الف مقنع فلم ير باكيا أكثر من يومئذ * هذا حديث صحيح على شرط الشيخين ولم يخرجاه
پیامبر (صلی الله علیه و آله) قبر مادر بزرگوارشان را همراه هزار نفر مسلح ، زیارت کردند ( هنگامی که برای فتح مکه رفته بودند ) و تا آن روز مردم پیامبر (صلی الله علیه و آله) را آن طور گریان ندیده بودند. سند روایت هم به قول آقای حاکم نیشابوری صحیح است . بقیه علمای اهل سنت هم این روایت را تصحیح کرده اند .
حاکم نیشابوری ، المستدرک ، ج 1 ، ص 375
روایات دیگری است که می گوید : آن هزار نفر از گریه رسول خدا (صلی الله علیه و آله) به گریه افتادند . رسول خدا (صلی الله علیه و آله) غیر از مادرشان حضرت آمنه (علیها السلام) به زیارت قبر حضرت ابوطالب (علیه السلام) ، حضرت حمزه (علیه السلام) رفتند که روایات آن در کتاب های اهل سنت موجود می باشد .
بیننده : آقای محمدیان از اصفهان ـ شیعه
بنده سؤالی در مورد توسل داشتم . وقتی ما از یک شخص کافر کمک می خواهیم ، این شرک محسوب نمی شود ؛ پس چطور وقتی ما از اولیای خدا کمک بگیریم ، شرک محسوب می شود ؟
دوم این که ، آقایان وهابی در کتاب های خودشان در بعضی جاها مقام علمی عمر را از پیامبر (صلی الله علیه و آله) را بالاتر می دانند . جاهایی هست که پیامبر اسلام (صلی الله علیه و آله) بوده ؛ اما با آمدن عمر ، شیطان می رود . من می خواهم بدانم کسی که می خواهد وهابی شود ، عمر پیامبرش می شود یا رسول خدا (صلی الله علیه و آله) ؟
استاد یزدانی :
این سؤال را باید از وهابیت پرسید . تمام زندگی وهابیت به دست کفار است . همین کشور های خلیج فارس را نگاه کنید ، اگر یک روز کفار به آن ها کمک نکند ، همه آن ها از گرسنگی می میرند . کافی است که یک روز نفتشان را نخرند ، تا وضعیتشان معلوم شود . پس مجبور هستند به کفار اعتماد کنند و از آن ها کمک بگیرند . مجبور هستند بر علیه فلسطین فتوا بدهند . طبیعی است که وهابیت این گونه باشند .
در مورد سؤال دوم این بیننده هم درست است و روایت آن در صحیح بخاری موجود می باشد که در برنامه های دیگری به این سؤال پاسخ خواهیم داد .
مجری :
از همه شما خوبان التماس دعا داریم و تا برنامه آینده همه شما را به خداوند منان می سپاریم .
اللهم عجل لولیک الفرج
یا علی مدد
One Comment
محمد
سلام
استاد یزدانی لطفا عبارت جناب حارث عبدالحمید الشوکانی در مورد اهل بیت را ترجمه کنید:
قصّة نوح و المعنی الشّرعيّ: ويتعزّز الفهم السّالف لمفهوم أهل البيت في الـمنظور القرآنيّ إلى درجة القطع في قصّة نوح بقوله تعالی:﴿وَنَادَىٰ نُوح ربَّهُۥ فَقَالَ رَبِّ إِنَّ ٱبۡنِي مِنۡ أَهۡلِي وَإِنَّ وَعۡدَكَ ٱلۡحَقُّ وَأَنتَ أَحۡكَمُ ٱلۡحَٰكِمِينَ 45 قَالَ يَٰنُوحُ إِنَّهُۥ لَيۡسَ مِنۡ أَهۡلِكَۖ إِنَّهُۥ عَمَلٌ غَيۡرُ صَٰلِحٖۖ فَلَا تَسَۡٔلۡنِ مَا لَيۡسَ لَكَ بِهِۦ عِلۡمٌۖ إِنِّيٓ أَعِظُكَ أَن تَكُونَ مِنَ ٱلۡجَٰهِلِينَ 46 قَالَ رَبِّ إِنِّيٓ أَعُوذُ بِكَ أَنۡ أَسَۡٔلَكَ مَا لَيۡسَ لِي بِهِۦ عِلۡم وَإِلَّا تَغۡفِرۡ لِي وَتَرۡحَمۡنِيٓ أَكُن مِّنَ ٱلۡخَٰسِرِينَ 47﴾ [هود: 45-47]. فنجد صريح القرآن في هذا السّياق يؤكّد بدلالة قطعيّة مفهوم أهل البيت في القرآن بأن أهل البيت هم الـمنتسبون للأنبياء دينًا وعملاً صالحًا وإيمانًا، لا الـمنتسبون دمًا وعرقًا وسلالة؛ فمن الـمعلوم أنّ ابن نوح من أهله دمًا في الاستخدام الـمتعارَف عليه عند النّاس وفی اللّغة، ولكنّ القرآن ينفي هذه الصّفة بقوله تعالی:﴿إِنَّهُۥ لَيۡسَ مِنۡ أَهۡلِكَۖ إِنَّهُۥ عَمَلٌ غَيۡرُ صَٰلِحٖ﴾ ودليل النفی فی هذا المقام آقوی من دلیل الإثبات، وزيادة فی التّحذير القرآنيّ جاء قوله تعالی:﴿فَلَآ أَنسَابَ بَيۡنَهُمۡ يَوۡمَئِذ وَلَا يَتَسَآءَلُونَ﴾.
منبع:کتاب حقیقة اهل البیت فی منظور القرآنی صفحه 14