دیدگاه بزرگانی همچون : أبو علی خلال ؛ ابو علی نیشابوری ؛ طبرانی؛ ابن المقری ؛ ابو الشیخ ؛ ابو الفرج ابن جوزی ؛ ابن حبان ؛ ابن حجر هیثمی ؛ ابن خزیمه ؛ ابن شاتیل ؛ عبد الرحمن سربازی و… در باره توسل و استغاثه
بسم الله الرحمن الرحیم
برنامه : راه و بیراه 32 : توسل از دیدگاه علمای اهل سنت
تاریخ : 10/09/93
مجری :
اللهم صل علی محمد و آل محمد و عجل فرجهم
در برنامه های گذشته ، بحث توسل و استغاثه از دیدگاه علما و فقهای اهل سنت ، به صورت مفصل بیان شد و در سه برنامه قبل هم توسل از دید مالک بن انس ، احمد بن حنبل و حتی ابن تیمیه ، ابو حنیفه و امام شافعی مطالبی را عرض کردیم .
باز هم در این هفته طبق هفته های گذشته ، در خدمت استاد عزیز و بزرگوار ، استاد یزدانی هستیم و از ایشان خواهش میکنیم که مطالب بیشتری را در این خصوص بیان کنند و بفرمایند که علاوه بر این علما و مصادری که گفته شد ، علمایی از اهل سنت در طول تاریخ هستند که در خصوص توسل ، نظرشان بیان شده یا این که از آن ها نقل شده و یا این که خودشان عملا توسل کرده باشند ؟
استاد یزدانی :
همان طور که بار ها عرض کردم ، از دیدگاه اهل سنت ، توسل به رسول خدا (صلی الله علیه و آله) بعد از وفات آن حضرت ، اجماعی است . از علمای اهل سنت فراوان هستند کسانی که تصریح به جواز توسل دارند و حتی خودشان هم توسل نموده اند و ما تا به امروز حدود سی نفر از این افراد را معرفی کردهایم .
دیدگاه علمای اهل سنت در باره توسل
1 ) ابو علی خلال
ایشان از علمای حنابله است که هم تصریح به جواز توسل دارند و هم خودش توسل کرده است . در کتاب تاریخ مدینه السلام یا تاریخ بغداد ، تألیف ابی بکر احمد بن علی بن ثابت خطیب بغدادی ، با تحقیق دکتر بشار عواد معروف ، جلد اول ، چاپ دار الغرب الاسلامی ، صفحه 442 ، روایتی را نقل می کند :
اخبرنا احمد بن جعفر بن حمدان القطيعي ، قال سمعت الحسن بن ابراهيم ابا علي الخلال يقول : ما همّني امر فقصدت قبر موسی بن جعفر (عليهم السلام) فتوسلت به إلا سهّل الله تعالی لي ما احب .
… احمد بن جعفر بن حمدان قطيعي خبر داد كه از حسن بن ابراهيم ابا علي خلال مي شنيدم كه مي گفت : هيچ مشكلي براي من پيش نيامد مگر اين كه نزد قبر حضرت موسي بن جعفر (عليهما السلام ) مي رفتم و به ايشان توسل كردم و خداوند هماني را كه دوست داشتم ، به من داد .
خطیب بغدادی ، ابی بکر احمد بن علی بن ثابت ، تاریخ مدینه السلام یا تاریخ بغداد ، با تحقیق دکتر بشار عواد معروف ، ج 1 ، چاپ دار الغرب الاسلامی ، ص 442
اين روايت صراحتا ثابت مي كند كه اين شخص توسل را جايز می دانسته ، آن هم توسل به یکی از امامان و پیشوایان شیعه و باب الحوائج آقا موسی بن جعفر (علیه السلام) .
مجري :
استاد یزدانی ! یکی از کارشناس وهابی گفته بود که سند این روایت ضعیف است .
استاد یزدانی :
بله ، گفته بودند ؛ حتی اگر سند آن هم ضعیف باشد ، اهمیتی ندارد . زمانی که خطیب بغدادی با آن عظمت خود هم آن را بیان کرده باشد و نگفته باشد که این کفر و شرک است ، برای ما کفایت می کند .
همين مطلب را ابن جوزی در کتاب المنتظم فی تاریخ الملوک و الامم ، جلد 9 ، چاپ دار الکتب العلمیه بیروت ، صفحه 89 نقل کرده است :
اخبرنا احمد بن جعفر بن حمدان القطيعي قال :سمعت الحسن بن ابراهيم الخلاّل يقول : ما اهمّني امر، فقصدت قبر موسی بن جعفر (عليه السلام) . فتوسلت به إلا سهل الله لي ما احب .
احمد بن جعفر بن حمدان القطیعی خبر داد که شنیدم حسن بن ابراهیم خلال می گفت : هیچ مشکلی پیش نیامد مگر این که به موسی بن جعفر (علیه السلام) توسل کردم و خداوند همانی را که دوست داشتم به من داد .
ابن جوزی ، ابی الفرج عبد الرحمن بن علی بن محمد ،المنتظم فی تاریخ الملوک و الامم ، چاپ دار الکتب العلمیه بیروت ، ج 9 ، ص 89
این مطلب واضح و روشن است و شبکه های وهابی می توانند تماس بگیرند و اگر واقعا اشکالی در سند روایت وجود دارد را بیان کنند .
3 ) ابو علی نیشابوری
در کتاب تاریخ الاسلام آقای ذهبی که یکی از مهمترین کتب اهل سنت است و به شدت مورد توجه وهابیت است ، چاپ دار الکتاب العربی ، جلد 16 ، صفحه 463 در باره این شخص مطلبی را بیان می کند :
قال الحاکم : سمعت الحافظ ابا علي النيسابوري يقول : کنت في غمّ شديد ، فرأيت النبي (صلي الله عليه و آله ) في المنام ، کأنه يقول لي : صر إلي قبر يحيی بن يحيی واستغفر ، وسل الله حاجتک. فأصبحت ففعلت ما أمرني به ، فقضيت حاجتي .
حاکم نیشابوری گفت : از ابو علی نیشابوری شنیدم که می گفت : در غم شدیدی بودم ، رسول خدا (صلی الله علیه و آله) را در خواب دیدم ، به من گفتند : سراغ قبر یحیی بن یحیی برو و استغفار کن و از خداوند حاجتت را بخواه . وقتی صبح شد ، این کار را انجام دادم و فورا خداوند حاجت مرا عطا کردند .
ذهبی ، شمس الدین محمد بن احمد بن عثمان ، تاریخ الاسلام و وفیات المشاهیر و الاعلام ، چاپ دار الکتاب العربی ، ج 16 ، ص 463
در صحیح بخاری است که پیامبر (صلی الله علیه و آله) هر کس مرا در خواب ببیند ، مرا دیده و شیطان را ندیده ؛ زیرا شیطان نمی تواند به شکل من ظاهر شود . پس از این جهت هم این روایت مشکلی ندارد .
4 ) آقای ابن مقری ، ابو شیخ و طبرانی
این سه فرد از بزرگان اهل سنت هستند که به قبر رسول خدا (صلی الله علیه و آله) توسل کرده اند و حاجت هم گرفته اند . در کتاب سیر اعلام النبلاء (یکی از بهترین کتاب های فهرست اهل سنت ) تألیف شمس الدین محمد بن احمد بن عثمان ذهبی ، با تحقیق شعیب الارنؤوط وهابی و اکرم البوشی ، جلد 16 ، صفحه 398 ، شرح حال ابن مقری :
الشيخ الحافظ الجوّال الصدوق ،مسند الوقت ، ابوبکر ، محمد بن ابراهيم بن علي بن عاصم بن زاذان الأصبهاني ابن المقري ، صاحب العجم والرحلة الواسعة ….
در صفحه بعد ادامه می دهد :
وروی ابوبکر بن ابي علي قال : کان ابن المقريء يقول : کنت أنا والطبراني وابو الشيخ بالمدينة ، فضاق بنا الوقت ، فواصّلنا ذلک اليوم فلما کان وقت العشاء حضرت القبر وقلت : يا رسول الله الجوع ، فقال لي الطبراني : اجلس ، فإما أن يکون الرزق أو الموت . فقمت أنا وابوالشيخ ، فحضر الباب علوي ، ففتحنا له ، فإذا معه غلامان بقفتين فيهما شيء کثير وقال : شکوتموني إلي النبي صلي الله عليه و آله ؟ رأيته في النوم فأمّرني بحمل شيء إليکم .
این شخص ، شیخ ،حافظ ، اهل تحقیق ، راستگو بود و مردم زمانش به او استناد می کردند . شاگردان و اساتیدی داشته …
از ابوبکر بن ابو علی نقل شده که ابن مقری می گفت : من و طبرانی و ابو شیخ در مدینه بودیم . وقت ما هم کم بود ، زمانی که رسیدیم وقت عشاء بود . سراغ قبر رسول خدا (صلی الله علیه و آله) حاضر شدم . گفتم : یا رسول الله ما گرسنه ایم ، غذا می خواهیم . طبرانی به من گفت : بنشین ، یا روزی می رسد یا این که می میریم . من و ابو الشیخ نشسته بودیم که یک علوی ، مقابل در حاضر شد و ما در را باز کردیم که دو غلام همراه او ظرف های غذا در دست هایشان بود .
آن علوی گفت : شکایت مرا نزد رسول خدا (صلی الله علیه و آله) می کنی ؟ من آن حضرت را در خواب دیدم که به من دستور دادند برای شما غذا بیاورم .
ذهبی ، شمس الدین محمد بن احمد بن عثمان ، سیر اعلام النبلاء ، ج 16 ، با تحقیق شعیب الارنؤوط وهابی و اکرم البوشی ، ص 398 و 399
آقای ذهبی با آن عظمت علمی در کتاب خود این مطلب را بیان کرده که سه تن از بزرگان اهل سنت ابن مقری ، ابو شیخ و طبرانی نزد قبر رسول خدا (صلی الله علیه و آله) رفته اند و با توسل به آن حضرت ، حاجت خود را هم گرفته اند . اگر بگویند کسی که توسل را قبول دارد ، سنی نیست ، ما اینقدر عالم سنی را معرفی کنیم که توسل را قبول داشته باشد که دیگر نتوانند کسی را پیدا کنند .
۵ ﴾ ابو الفرج ابن جوزی
در کتاب صید الخاطر ، تألیف ابی الفرج عبد الرحمن بن علی بن محمد معروف به ابن جوزی ، متوفای ۵۹۷ هـ ، چاپ دار ابن خزیمه ، فصل ۴۶ ، صفحه ۱۵۱ :
وکثر ضجيجي من مرضي ، وعجزت عن طبّ نفسي فلجأت إلي قبور الصالحين و توسلت في صلاحي …
من دچار بیماری شده بودم و از درمان خود ناتوان شدم . به قبور صالحین پناه بردم و به آن ها توسل کردم و صلاح خود را از خداوند خواستار شدم . لطف خداوند شامل حال من شد و بیماری درمان شد ….
این مطلبی است که خود آقای ابن جوزی نقل کرده و در کتاب خود بیان نموده و احتیاجی به سند ندارد . این مشت محکمی است بر دهان وهابیت و آن ها جز سکوت کار دیگری نمی توانند داشته باشند ؛ زیرا علمای زیادی از جمله ابن جوزی ، ابن حبان ، مالک ، احمد بن حنبل … هستند که توسل کرده اند و حاجت خود را هم گرفته اند و اگر توسل را کفر بدانند ، این علما هم کافر هستند و در آن صورت کسی باقی نمی ماند .
۶ ﴾ ابن حبان
در کتاب الثقات ، تألیف محمد بن حبان بن احمد ابی حاتم التمیمی البستی ، متوفای ۳۵۴ هـ ، جلد ۸ ، چاپ مطبعه مجلس دایره المعارف عثمانیه حیدر آباد هند ، صفحه ۴۵۶ شرح حال امام علی بن موسی الرضا ﴿علیه السلام ﴾ :
…. قد زرته مرارا کثيرة وما حلت بي شدة في وقت مقامي بطوس فزرت قبر علي بن موسی الرضا صلوات الله علي جده وعليه ودعوت الله إزالتها عني إلا استجيب لي وزالت علی تلک الشدة و هذا شيء جريته مرارا فوجدته کذلک …
من بارها امام رضا (علیه السلام) را زیارت کردم و هر زمان که در طوس (مشهد امروزی ) بودم و مشکلی برایم پیش می آمد ، به زیارت امام رضا (علیه السلام) می رفتم و از خداوند می خواستم که آن را از بین ببرد و مشکل مرا حل کند و این چیزی است که بارها آن را انجام داده ام .
ابی حاتم التمیمی البستی ، محمد بن حبان بن احمد ، الثقات ، متوفای 354 ، ج 8 ، چاپ مطبعه مجلس دایره المعارف عثمانیه حیدر آباد هند ، ص 456 و 457
به زعم وهابی ها سند روایت هم ضعیف است . چگونه امکان دارد که این مطلب را در کتاب خود نقل کرده باشد و سند آن هم ضعیف باشد . این اشکال ضعف سند هم از اشکالات مضحکی است که در توان وهابی ها بوده و از آن ها صادر شده است .
7 ) ابن حجر هیثمی
در کتاب الجوهر المنظم فی زیارت القبر الشریف النبوی المکرم ، تألیف احمد بن حجر هیثمی ، چاپ دار الجوامع الکلم قاهره ، صفحه 148 به بعد :
… من خرافات ابن تيمية التي لم يقلها عالم قبله ، وصار بها بين اهل الاسلام مثلة ، أنه انکر الاستغاثة والتوسل بها (صلي الله عليه و آله) وليس ذلک کما افتی ، بل التوسل حسن في کل حال قبل خلقه وبعد خلقه في الدنيا والآخرة .
رد توسل از خرافات ابن تیمیه است که عالمی قبل از او بیان نکرده است ….
بلکه توسل چه قبل از خلقت رسول خدا (صلی الله علیه و آله) باشد و چه بعد از خلقت آن حضرت در دنیا و آخرت ، حسن و خوب است .
در ادامه فصلی با عنوان جواز توسل به رسول خدا (صلی الله علیه و آله) را بیان می کند و در صفحه 153 می گوید :
… وأنه (صلی الله عليه و آله) يتوسل به في کل خير قبل بروزه لهذا العالم وبعده في حياته وبعد وفاته و کذا في عرصات القيامة فيشفع إلی ربه ، وهذا مما قام الاجماع عليه ، وتواترت به الاخبار …
توسل به رسول خدا (صلی الله علیه و آله) در هر کار خیری جایز است چه قبل از ایشان و چه بعد از وفات و حتی مردم رسول خدا (صلی الله علیه و آله) را در قیامت ، شفیع خود قرار می دهند .
این توسل به پیامبر (صلی الله علیه و آله) در همه حال ، از چیز هایی است که علمای اهل سنت در آن اجماع دارند و روایات هم در این زمیته متواتر است .
هیثمی ، احمد بن حجر ، الجوهر المنظم فی زیاره القبر الشریف النبوی المکرم ، چاپ دار الجوامع الکلم قاهره ، ص 148 به بعد
اگر بخواهند ابن حجر هیثمی را کوچک بدانند و تضعیف کنند ، ما شرح حال ایشان را نشان می دهیم . در کتاب النور السافر عن اخبار قرن العاشر ، تألیف عبد القادر بن شیخ بن عبد الله العیدروس الحسینی الخضرمی ، چاپ دار الصادر بیروت ، با تحقیق محمود الارنؤوط ، صفحه 390 ، افرادی را نام برده که در سال 974 هـ فوت کرده اند :
في الرجب توفي الشيخ الاسلام خاتمة اهل الفتيا و التدريس …. و کان بحرا في علم الفقه وتحقيقه لاتکدره الدّلاء وامام الحرمين …
در رجب این سال احمد بن حجر هیثمی که شیخ الاسلام و خاتمه اهل فتوا وتدریس بود ، فوت کرد … او دریای علم فقه بود و هیچ چیز او را مکدر نمی کند . امام الحرمین بود و نوشته های او در زمان خودش معجزه بود که هیچ کس توانایی نوشتن آن کتاب ها را نداشت …
العیدروس الحسینی الخضرمی ، عبد القادر بن شیخ بن عبد الله ، النور السافر عن اخبار قرن العاشر ، چاپ دار صادر بیروت ، با تحقیق محمود الارنؤوط ، ص 390
ایشان با این مقام علمی می گوید :اجماع تمام اهل سنت است که توسل به رسول خدا (صلی الله علیه و آله) در هر حالتی جایز است .
8 ) این خزیمه
ایشان از بزرگان اهل سنت است که به قبر مطهر امام رضا (علیه السلام) متوسل شده اند . در کتاب تهذیب التهذیب ( از بهترین کتب رجالی در تاریخ اهل سنت در شرح حال روات صحاح سته ) ، تألیف ابوالفضل احمد بن علی بن حجر شهاب الدین عسقلانی ،چاپ مؤسسه الرساله بیروت ، با تحقیق ابراهیم الزیبق ، جلد 3 ، صفحه 195 در شرح حال ابن خزیمه :
قال : سمعت ابابکر محمد بن مؤمل بن حسن بن عيسی يقول : خرجنا مع امام اهل الحديث ابي بکر بن خزيمة وعديله ابي علي الثقفي مع جماعة من مشايخنا وهم إذ متوافرون إلي زيارة قبر علي بن موسی الرضا (عليه السلام) بطوس قال : فرأيت من تعظيمه يعني : ابن خزيمة لتلک البقعة وتواضعه لها وتضرعه عندها ما تحيرنا .
با سند خود نقل می کند که با امام اهل حدیث ابی بکر بن خزیمه با هم عدل و هم وزن او ابو علی ثقفی همراه جماعتی از مشایخ ما که زیاد هم بودند ، به زیارت قبر حضرت علی بن موسی الرضا (علیه السلام) رفتیم . دیدم که ابن خزیمه در برابر گنبد آن حضرت ، به حدی تواضع و تضرع کرد که ما متحیر شدیم .
عسقلانی ، ابو الفضل احمد بن علی بن حجر شهاب الدین ، با تحقیق ابراهیم الزیبق ، چاپ مؤسسه الرساله بیروت ، ج 3 ، ص 195
شرح حال ایشان در کتاب سیر اعلام النبلاء ، تألیف شمس الدین ذهبی ، چاپ مؤسسه الرساله ، جلد 14 ، با تحقیق شعیب الارنؤوط ، صفحه 365 :
محمد بن اسحاق بن خزيمة بن المغيرة بن صالح بن بکر . الحافظ الحجة الفقيه ، شيخ الاسلام ، امام الائمة …
محمد بن اسحاق بن خزیمه بن مغیره بن صالح بن بکر ، ایشان حافظ ، حجت (کسی که سیصد هزار حدیث را حفظ باشد ) فقیه ، شیخ الاسلام و امام امامان اهل سنت در زمان خودش است …
ذهبی ، شمس الدین محمد بن احمد بن عثمان ، سیراعلام النبلاء ، چاپ مؤسسه الرساله ، ج 14 ، با تحقیق شعیب الارنؤوط ، ص 365
امام امامان اهل سنت به طوس و به زیارت امام رضا (علیه السلام) می آید و طوری در مقابل حرم آن حضرت تعظیم و احترام می کند که راوی را به تعجب و حیرت می اندازد .
9 ) این شاتیل
ایشان برای شفای فرزند خود به قبر امام احمد بن حنبل ، توسل کرده است و جالب است كه حاجت خود را هم گرفته است . در کتاب تاریخ الاسلام و وفیات المشاهیر و الاعلام ، تألیف شمس الدین محمد بن احمد بن عثمان ذهبی ، چاپ دار الکتاب العربی ، جلد 45 ، صفحه 194 :
… وابن شاتيل ـ وکان له ابن شيخ إذا جلسنا تبين کأنه الاب وعمي علی کبر و بقي سبعين يوما اعمی ، هم بريء وعاد بصره ـ يعني الابن ـ فسألنا الشيخ عن السبب فذکر لنا : أنه ذهب به إلی قبر الامام احمد و أنه دعا وابتهل وقلت : يا احمد أسألک إلا شفعت فيه إلی ربک ، يا رب شفعه في ولدي وولدي يؤمن ثم مضينا . فلما کان الليل استيقظ وقد ابصر …
ابن شاتل فرزندی داشت که هفتاد روز چشمانش نابینا شد و بعد از مدتی چشمانش خوب شد و توانایی دیدن پیدا کرد . علت را از شیخ پرسیدیم ، گفت : سراغ قبر امام احمد رفت و دعا کرد . ابن شاتل می گوید : گفتم : یا امام احمد از تو می خواهم که نزد خداوند شفاعت کن . ای خدا او را درباره فرزندم شفاعت کن . که بعد از هفتاد روز چشمان فرزندش خوب شد و بینایی خود را به دست آورد .
ذهبی ، شمس الدین محمد بن احمد بن عثمان ، تاریخ الاسلام ووفیات المشاهیرو الاعلام ، ج 45 ، چاپ دار الکتاب العربی ، ص 194
به هر حال با توسل و استغاثه به امام احمد بن حنبل ، فرزند این شخص شفا گرفت . اهل حدیث و وهابی ها باید پاسخ دهند . ما می دانیم که این مطالب جعلی و ساختگی است و شکی در آن نداریم که اشخاصی مانند احمد بن حنبل نمیتوانند حاجت بدهند . حاجت دادن مخصوص اهل بیت (علیهم السلام) و افراد صالح است و آن ها با اذن الهی می توانند حاجت مردم را بدهند .
بينندگان عزیز توجه داشته باشند که ما این مطالب را قبول نداریم : ولی از باب الزام خصم که آن ها از جمله شمس الدین ذهبی در کتاب های خود بیان کرده اند ، به آن استدلال می کنیم برای این که مشت محکمی بر دهان وهابیت بزنیم .
مجری :
کلیپی آماده شده که بیننده در یکی از شبکه های وهابی روایت توسل عایشه و طریقه آموزش توسل را خوانده و پاسخی را که کارشناس وهابی داده است را می شنویم .
کلیپ 1 :
بیننده :
در کتاب سنن دارمی ، جلد 1 روایتی نقل شده که زمانی که در مدینه خشکسالی شد ، مردم به عایشه مراجعه کردند و ایشان گفت : سراغ قبر رسول خدا (صلی الله علیه و آله) بروید و به قبر حضرت توسل کنید که مردم همین کار را انجام می دهند و باران شدیدی می آید و آن سال را سال ترکیدن شتر ها از سیری نامیدند . یعنی در واقع نعمت زیاد می شود و شتر ها به حدی می خورند که می ترکند .
نظر شما در مورد این روایت چیست ؟
کارشناس وهابی :
شما می گردید ، لای دیواری ، زیر صندلی ، یک جایی که روایتی را پیدا کنید که بگوید توسل به قبر کنید . این تهیدستی و بدبختی انسان را می رساند . زحمت می کشید که از لای دیواری که ترک خورده و کسی کاغذی را مخفی کرده باشد و در آن نوشته شده باشد که غیر الله را بپرستید . مگر خداوند با این عظمت چه مشکلی دارد که او را رها کنیم و دنبال این احادیث جعلی و دروغ برویم . عایشه گفته ، اگر هم گفته برای خودش خوب است ، ما که عایشه پرست نیستیم .
مجری :
استاد یزدانی ! پاسخ خود را در این رابطه بفرمایید ؟
استاد یزدانی :
ما بارها این روایت را در شبکه نشان داده و خوانده ایم . از این کارشناس وهابی تعجب می کنیم ، این روایت لای دیوار و زیر صندلی هم نبوده است . بنده روایت را دوباره نشان می دهم که این کارشناس وهابی با دقت نگاه کند .
کتاب مسند دارمی یا سنن دارمی ، تألیف ابو محمد عبدالله بن عبدالرحمن بن الفضل بن بهرام الدارمی (ایشان از کسانی است که با آقای بخاری همدوره بود ) ،متوفای 255 هـ ، چاپ دار المغنی النشر و التوزیع ، جلد 1 ، با تحقیق حسین سلیم اسد الدارانی ، صفحه 227 :
… قال :قحط اهل المدينة قحطا شديدا ، فشکوا إلی عايشة فقالت : انظروا قبر النبي (صلي الله عليه و آله) فجعلوا منه کوا إلي السماء حتي لايکون بينه و بين السما سقف …
در مدینه قحطی شدیدی شد . مردم نزد عایشه شکایت کردند ، عایشه گفت : سراغ قبر رسول خدا (صلی الله علیه و آله) و پنجره ای به سوی آسمان قرار دهید تا فاصله ای بین آسمان و قبر مطهر نباشد و این کار را انجام دادند و باران شدیدی بارید و در نهایت حاجت خود را گرفتند .
در پاورقی هم محقق بیان می کند :
رجاله ثقات وهو موقوف علی عايشة وما وجدته في غير هذا المکان .
روات این روایت همه ثقه هستند و از عایشه نقل شده است و فقط در این مکان یافت می شود.
دارمی ، ابو محمد عبد الله بن عبد الرحمن بن فضل بن مهرام ، مسند دارمی معروف به سنن دارمی ، متوفای 255 هـ ، چاپ دار المغنی النشر والتوزیع ، ج 1 ، با تحقیق حسین سلیم اسد الدارانی ، ص 227
همین مطلب را آقای زینی دحلان ، مفتی شافعی ها و شیخ الاسلام اهل سنت در مکه مکرمه ، در کتاب الدرر السنیه فی الرد علی الوهابیه در صفحه 55 :
… قال العلامة مراغي : وفتح الکوة عند الجدب سنة اهل المدينة يفتحون …
قال السمهودي بعد کلام المراغي : وسنتهم اليوم فتح الباب المواجه للوجه الشريف ….
علامه مراغی گفت : باز کردن پنجره در زمان خشکسالی سنت مردم مدینه بود که روی قبر رسول خدا (صلی الله علیه و آله) پنجره ای باز می کردند که بین آسمان و قبر مطهر فاصله ای نباشد و این کار را همیشه انجام می دادند و همیشه هم حاجت می گرفتند .
در طول این چند سال که شاید 1200 سال باشد ، اهل سنت همین کار را انجام می دادند و حتی این پنجره در حال حاضر هم موجود است .
سمهودی هم در این باره می گوید : امروز هم سنت مردم ، باز کردن پنجره در مقابل قبر حضرت است و هدف و منظور مردم فقط توسل به پیامبر اسلام (صلی الله علیه و آله) و طلب استشفاع از آن حضرت است .
زینی دحلان ، سید احمد ، الدرر السنیه فی الرد علی الوهابیه ، ص 55 و 56
سند روایت کاملا صحیح است و ما بارها بررسی سندی روایت را انجام داده ایم . در کتاب های اهل سنت هم بیان شده و علمای آن ها به این روایت استناد کرده اند .
در ادامه کارشناس وهابی گفت : عایشه گفته باشد ، ما که مقلد عایشه نیستیم . اگر هم گفته ، برای خودش گفته .
این سخن ، سخن وضو و نماز و روزه نیست ، بحث کفر و اسلام است . از نظر محمد بن عبد الوهاب و ابن تیمیه کسی که به قبر استغاثه و توسل کند ، کافر ، مشرک و مرتد است و حتی توبه او هم پذیرفته نمی شود و باید کشته شود . بحث ساده ای نیست که بگویم فلانی در یک جایی کاری را انجام داده است .
مجری :
چطور زمانی که یک شیعه توسل می کند ، مشرک است و باید کشته شود . اگر این یک حکم است ؛ پس باید برای بقیه هم اجرا شود . در صورتی که ما می گوییم این حکم اشتباه و خلاف قرآن است . استنادی هم به سوره حمد دارند که ایاک نعبد و ایاک نستعین .
به نظر شما عایشه قرآن را نخوانده که دستور به توسل داده است ؟
استاد یزدانی :
پاسخ این سؤال را کارشناس وهابی باید بدهد .
ولا تدعوا مع الله احدا
در کنار خداوند ، رسول خدا (صلی الله علیه و آله) را خواسته و توسل را آموزش داده است و اتفاقا صحابه هم به این دستور عمل کرده اند . این مطلب را آقای حصنی دمشقی در کتاب دفع شبه من شبّه وتمرد ، صفحه 451 نقل می کند و محقق کتاب در پاورقی بیان می کند :
… وهذا صريح في أن السيدة عايشة قد استغاثت بالنبي صلي الله عليه و آله بعد موته وکذا جميع الصحابة الذين کانوا هناک واقفوا وفعلوا ما ارشدتهم إليه .
این صریح است که عایشه به پیامبر (صلی الله علیه و آله) بعد وفات ایشان ، توسل می کرد و هم چنین تمام صحابه ای که در آن زمان بودند و به دستور عایشه آن پنجره را باز کردند ، همه به قبر رسول خدا (صلی الله علیه و آله) استغاثه کردند .
حصنی دمشقی شافعی ، تقی الدین ابی بکر ، دفع شبه من شبّه وتمرد ، ص 451
یعنی این صحابه همه کافر شدند و تا آن زمان قرآن نخوانده بودند . این سخن کارشناس وهابی است . اگر ایاک نعبد و ایاک نستعین را خوانده بودند و تفسیر وهابیت را داشت که نباید توسل و استغاثه می کردند . به هر حال توصیه بنده به وهابیت این است که مقداری فکر کنند .
مجری :
ما گفتگوهایی با مولوی عبد الرحمن سربازی ، امام جمعه اهل سنت چابهار و برادر محمد عمر سربازی یکی از علمای اهل سنت هستند که در این شبکه بحث توسل را در کتاب ایشان مطرح کرده ایم .
کلیپ 2 :
دیدگاه مولوی عبد الرحمن سربازی ، امام جمعه اهل سنت چابهار در باره توسل
انواعی از توسل است که نمی شود مسلمانی به آن ها قائل نباشد . مثل توسلی که آن صحابی نابینا بود و رسول خدا (صلی الله علیه و آله) دعای توسل را به او یاد داد . همه انواع توسل را مسلمین معتقد هستند اعم از این که محمد عمر سربازی باشد و کسی نیست که از این توسل صرف نظر کند و باب جواز توسل هستند . اگر باب عدم جوازی وجود داشته باشد ، همه از آن در حدی که منع وارد شده ، ممنوع دانستند و تخصیص فردی وجود ندارد .
گزارشگر :
توسلی را که عثمان بن حنیف داشته ، این توسل از انواع توسل جایز به حساب می آید ؟ و هم چنین توسلی را که عایشه انجام دادند ؟
مولوی سربازی :
بله ، این توسل هم از توسلات جایز و مشروع است و روایت آن هم صحیح می باشد .
مجری :
استاد یزدانی ! در این خصوص توضیحی دارید که آن را بیان کنید ؟
استاد یزدانی :
بسیار واضح و روشن است که یک وهابی در شبکه های وهابی می گوید : سند این روایت ضعیف است و اگر عایشه هم این کار را انجام داده ، برای خودش این کار را کرده است ؛ ولی این عالم که قطب اهل سنت بلوچستان است و همه می شناسند و در حال حاضر هم زنده هستند و در گزارشی که مشاهده شد ، ایشان گفتند : روایت عثمان بن حنیف ، روایتی صحیح است و توسل عایشه به قبر رسول خدا (صلی الله علیه و آله) ، توسلی مشروع است . این نظر اهل سنت است و سخن کارشناس وهابی هم ، نظر وهابیت که با هم تفاوت واضح و آشکار دارند .
10 ) ابن منکدر
ایشان هم از بزرگان اهل سنت است. در کتاب سیر اعلام النبلاء ، تألیف شمس الدین محمد بن احمد بن عثمان ذهبی ، چاپ مؤسسه الرساله ، جلد 5 ، با تحقیق شعیب الارنؤوط ، صفحه 353 آمده:
محمد بن منکدر ابن عبد الله بن الهدير بن عبد العزي بن عامري بن الحارث بن حارثة بن سعد ابن تيم بن مرة بن کعب بن لؤي ، الامام الحافظ القدوة شيخ الاسلام ابو عبدالله القرشي التميمي المدني .
در ادامه در صفحه 358 می گوید:
حدثني اسماعيل بن يعقوب التميمي قال : کان ابن منکدر يجلس مع اصحابه ، فکان يصيبه صمات ، فکان يقوم کما هو حتي يضع خدّه علی قبر النبي صلی الله عليه و آله ثم يرجع ،فعوتب في ذلک ، فقال : إنه يصيبني خطر ، فإذا وجدت ذلک ، استعنت بقبر النبي صلي الله عليه و آله .
محمد بن منکدر : ابن عبد الله بن هدیر بن عبد العزی …. امام ، حافظ و رهبر و شیخ الاسلام است …
اسماعیل بن یعقوب تمیمی گفت : ابن منکدر با اصحابش نشسته بود که دچار گرفتگی زبان و لالی شد و نتوانست صحبت کند . بلند شد و گونه خود را روی قبر رسول خدا (صلی الله علیه و آله) گذاشت و برگشت . مردم گفتند : این چه کاری بود که انجام دادی ؟ گفت : گرفتار خطری شدم . زمانی که متوجه این خطر شدم ، از قبر رسول خدا (صلی الله علیه و آله) طلب کمک کردم .
ذهبی ، شمس الدین محمد بن احمد بن عثمان ، سیر اعلام النبلاء ، ج 5 ، با تحقیق شعیب الارنؤوط ، چاپ مؤسسه الرساله ، ص 353 به بعد
این عالم اهل سنت با این مقام علمی توسل را قبول داشته و از قبر رسول خدا (صلی الله علیه و آله) کمک می خواهد و جواب خود را هم می گیرد .
12 )
در کتاب طبقات الشافعیه الکبری ، تألیف تاج الدین ابی نصر عبد الوهاب بن علی بن عبد الکافی السبکی ، متوفای 771 هـ ، جلد 3 ، صفح28 :
حسان بن محمد بن احمد بن هارون بن حسان بن عبد الله بن عبد الرحمن … الامام الجليل ، احد ائمة الدنيا ، ابو وليد النيسابوري …
قال الحاکم : کان امام اهل الحديث بخراسان و ازهد من رايت من العلماء …
حسان بن محمد بن احمد بن هارون … امامی بزرگوار و از ائمه دنیا ابو ولید نیشابوری است .
حاکم نیشابوری در باره او گفته است که ایشان امام اهل حدیث در خراسان بوده و زاهد ترین شخص از علما بود که من دیدم .
در ادامه در صفحه 228 نقل می کند :
قال : سمعت ابا الحسن عبد الله بن محمد الفقيه يقول : ما وقعت في ورطة و لا وقع لي امر مهم فقصدت قبر ابي الوليد و توسلت به إلی الله تعالی ، إلا استجاب الله لي .
حاکم نیشابوری گفت : شنیدم از ابا الحسن عبد الله بن محمد الفقیه که می گفت : هیچ مشکل مهمی نداشتم مگر این که سراغ قبر ابو الولید می رفتم و به خداوند توسل کردم و خداوند هم اجابت کرد .
السبکی ، تاج الدین ابی نصر عبد الوهاب بن علی بن عبد الکافی ، طبقات الشافعیه الکبری ، متوفای 771 هـ . ج 3 ، ص 226 به بعد
13 ) ابو الفرج قزوینی
ایشان از بزرگان اهل سنت است که توسل کرده و حاجت خود را گرفته . فرزندش مرده بوده که بعد از مدتی زنده می شود .
در تاریخ الاسلام و وفیات المشاهیر والاعلام ، تألیف شمس الدین محمد بن احمد بن عثمان ذهبی ، جلد 35 ، چاپ دار الکتاب العربی ، صفحه 52 :
محمد بن محمود بن حسن بن محمد بن يوسف ابو الفرج ابن العلامة ابي حاتم الانصاري القزويني من آمل طبرستان . فقيه ، دين ، صالح ، صاحب المعاملة . حجّ سنة سبع و تسعين ، واملي بمکة مجلسا وضاع ابن له قبل وصوله المدينة . قال بعضهم : فرأيناه في مسجد النبي صلي الله عليه و آله يتمرّغ في التراب ويتشفع بالنبي صلي الله عليه و آله في لقّي ولده والخلق حوله فينا هو في تلک الحال إذ دخل ابنه في باب المسجد فأعتنقا زمانا .
رواها السمعاني عن ابي بکر بن ابي العباس …. وهو يقول : يا رسول الله جئتکم من بلد بعيد زائرا وقد ضاع ابني ، لا ارجع حتی ترّد علي ولدي ، وردد هذا القول ، إذ دخل ابنه ، فصرخ الحاضرون .
محمد بن محمود بن حسن بن محمد بن یوسف ابو الفرج قزوینی فقیه ، متدین ، صالح و اهل معامله بوده است . در سال 77 هـ به حج رفته بود که قبل از رسیدن به مدینه فرزندش از دنیا رفت . بعضی ها می گفتند : ما دیدیم که او وارد مسجد رسول خدا شده بود و خود را به خاک می مالید و روی خاک ها غلت میزد و از رسول خدا (صلی الله علیه و آله) طلب شفاعت می کرد که فرزندش را شفا دهد . مردم هم در اطرافش بودند که در همان حال فرزندش از در مسجد وارد شد .
در روایت دیگری را نقل می کند که مردم می دیدند که او خود را بر خاک غلت می داد و مردم هم دور او جمع شده بودند و می گفت : ای رسول خدا (صلی الله علیه و آله) من از راه دوری برای زیارت شما آمدم و فرزندم را از دست داده ام و بر نمی گردم مگر این که فرزندم سلامتی خود را به دست آورد .
این سخن را چند بار تکرار کرد که در آن زمان فرزندش وارد شد و هم فریاد زدند .
ذهبی ، شمس الدین محمد بن احمد بن عثمان ، تاریخ الاسلام و وفیات المشاهیرو االاعلام ، ج 35 ، چاپ دار الکتاب العربی ، ص 52
ایشان هم که از بزرگان اهل سنت از اهالی طبرستان بوده هم فقیه بوده و هم صالح و متدین و از دید وهابیت مشرک نیز بوده است ؛ چون توسل کرده و حاجت خود را هم گرفته است .
14 ) ابن القاسم عبادی
ایشان هم از بزرگان اهل سنت بوده و در کتاب خود روایتی از عبد الله بن عمر نقل میکند که توسل کرده است:
در کتاب حواشی الشروانی و ابن القاسم العبادی علی تحفه المحتاج بشرح المنهاج ( کتاب تحفه المحتاج دو حاشیه دارد که ما در این جا حاشیه ابن القاسم عبادی را می خوانیم ) چاپ دار الکتب العلمیه لبنان ، صفحه 253 در ذیل مطالبی که در مورد زیارت رسول خدا (صلی الله علیه و آله) بیان شده که اگر کسی به حج بیاید و مرا زیارت نکند ، به من جفا کرده است ، بیان می کند :
… رواه البيهقي عن ابن عمر أنه کان إذا قدم من سفره دخل المسجد ثم اتي القبر الشريف فقال : السلام عليک يا رسول الله …. ثم يرجع إلی موقفه الاول قبالة وجهه صلی الله عليه و آله و يتوسل به في حق نفسه وليستشفع به إلي ربه …
بیهقی از عبد الله بن عمر نقل می کند که داخل مسجد می شد و به رسول خدا (صلی الله علیه و آله ) و دیگران سلام می داد و دو باره در مقابل قبر مطهر آن حضرت می ایستاد و به ایشان توسل می کرد و آن حضرت را شفیع خود نزد خداوند قرار می داد .
حواشی الشروانی وابن القاسم العبادی علی تحفه المحتاج بشرح المنهاج ، چاپ دار الکتب العلمیه بیروت ، ص 253
از دید وهابیت عبد الله بن عمر هم مشرک شده است . شرح حال ابن قاسم عبادی در کتاب شذرات الذهب فی اخبار من ذهب ، تألیف ابن العماد حنبلی ، چاپ دار ابن کثیر بیروت ، با تحقیق عبد القادر الارنؤوط ، صفحه 636 :
شهاب الدين احمد بن قاسم العبادي القاهري الشافعي الامام العلامة الفهامة .
شهاب الدین احمد بن قاسم عبادی قاهری شافعی ، امام ، علامه و فهامه بوده است .
ایشان این مطلب را در کتاب خود بیان نموده و از دید وهابیت ، مشرک بودن پسر عمر را ثابت کرده است .
15 ) احمد بن حرب
ایشان از معجزات خودش می دانند که هر کس به قبر او متوسل شود ، حاجت می گیرد . ابن مطلب را خودش در کتاب المنتظم فی تاریخ الملوک و الامم ، تألیف ابو الفرج عبد الرحمن بن علی بن محمد بن جوزی ، با تحقیق محمد عبد القادر عطا ، جلد 11 ، چاپ دار الکتب العلمیه بیروت ، صفحه 310 بیان می کند :
ذکر من توفي في هذه السنة من الاکابر (سنة 234 )
احمد بن حرب بن عبد الله بن سهل بن فيروز ، ابو عبد الله الزاهد النيسابوري ….
وکان عالما ورعا متعبدا …. قال يحيی بن معين : إن لم يکن احمد بن حرب من الابدال فلا ادري من هم .
در صفحه بعد خود احمد بن حرب می گوید :
…. قال : اکرمني بأن يستجيب دعوات المسلمين إذا توسلوا بقبري .
از کسانی که در سال 234 هـ از دنیا رفتند ، احمد بن حرب بن عبد الله بن سهل بن فیروز ، ابو عبد الله الزاهد نیشابوری است که عالم ، اهل تقوا و اهل عبادت بود .
از یحیی بن معین نقل می کند : اگر احمد بن حرب از ابدال نباشد ، من نمی دانم که ابدال چه کسی است؟
احمد بن حرب می گوید : خداوند این کرامت را به من داده که دعای مسلمانانی را که به قبر من توسل می کنند ، اجابت کنم .
مجری :
اگر به ایشان این کرامت عطا شده ، خداوند به رسولش این کرامت را عطا نکرده است ؟
استاد یزدانی :
نمی دانم ، باید پاسخ این سؤال را وهابی ها بدهند .
به هر حال ایشان هم از علمای اهل سنت است که می گوید : خداوند به من کرامتی عطا کرده که دعای کسانی را که به قبر من متوسل می شوند ، اجابت می کنم .
مجری :
کلیپی آماده شده از آقای خالد الملا ، از علمای بزرگ و تراز اول اهل سنت عراق که از سخنرانان این همایش بودند .
کلیپ 3 ) :
خالد الملا ، از علمای اهل سنت عراق :
ای کسانی که ایمان آورده اید ، تقوا پیشه کنید و گفتار محکم داشته باشید .
در مورد مصیبت خودمان با شما صحبت می کنم و در مورد زخم خود و در مورد سر بریدن و کشتنمان . به شما می گویم و در مورد به اسارت گرفتن زنانمان و ویرانی مساجد و حسینیه ها و کلیساهایمان و در مورد جنایاتی که در عراق اتفاق افتاد می گویم . جنایت های بزرگ ، قبل از تغییر نظام و بعد از آن و در مورد سبب آن در این وقت کم خواهم گفت .
قبل از تغییر ، ده ها نفر از کردها را سر بریدند و بیشتر از پنج هزار روستا ویران شد ؛ به خاطر فهم غلط روایات ، صدها هزار نفر کشته شدند که در این میان کشورها سکوت کردند . از جمله آمریکا که ادعای آزادی و دموکراسی را دارد . شهیدان صدر را کشتند و قبل از آن ها عبد العزیز البدری و ناظم العاصی .
بعد از تغییر نظام (صدام ) ، تکفیری ها آمدند .
تلاش کارشناس شبکه وهابی جهت عادی جلوه دادن تکفیر مسلمانان :
نفس تکفیر چیز بدی نیست ؛ چون مسیحی ها ، یهودی ها ، کسانی که غیر خدا را صدا می کنند کافر هستند .
خالد الملا ، از علمای اهل سنت عراق :
و کسی که از تکفیر صحبت می کند . ای علمای بزرگوار ! مثل کسی است که روی میدان مین قدم می گذارد و نمی داند که مین چه زمانی منفجر می شود . بلکه به سبب شرکت ما در این کنگره ، از نظر تکفیری ها ما و خانواده های ما مستحق سربریدن شده ایم .
توهین و تهدید علمای اهل سنت توسط شبکه های وهابی :
سخن من نه با آن علمای تکفیری پیرو امامیه است ، سخن من با آن فریب خوردگانی ، دنیا طلبان و با کسانی است که یا با نام اهل سنت یا با لباس اهل سنت در آن جا شرکت خواهند کرد . تا کجا باید انسان پلید باشد که در پلیدترین محل است و نمی شود در آن نام الله را برد ، نام الله را می برند !!!!!
گفته شده که ما امت اسلامی همه متحد و یکپارچه هستیم و باید این افکار تکفیری را از بین ببریم.
سؤالی که مطرح است این است که چه اهدافی در ورای این کنفراس ها ست ؟ اهداف خیر است یا شر ؟
ترس شبکه های وهابی از اتحاد بین شیعه و سنی
همین ها بودند که از اوایل انقلاب بودند که می گفتند یا ایها المسلمون اتحدوا اتحدوا …
این شعار چنان چندش آور بود که انسان دچار استفراغ می شود !!!!
خالد الملا :
سبب همه این ها فهم غلط نص است . قدری مرا تحمل کنید ای علمای بزرگوار !
چقدر شنیدیم و الان از آقای مولوی هم شنیدیم ، حدیث حرمت خونریزی و اموال و ناموس را . نص روایت می گوید : مگر به حق حفظ خون و مال و ناموس مسلمانان باشد .
به خدا قسم عراقی ها را سر بریدند .
حمایت شبکه های وهابی از جنایات تکفیری ها
چون که آقایون صفوی فساد کردند در سوریه ، عراق ، یمن و در هر جایی که پای آن ها در آن جا برسد ، طبق آیه شریفه :
إن الملوک إذا دخلوا قرية افسدواها و جعلوا اعزة اهلها أذلة
دیگر مردانی که ظلم این ها را دیدند ، الان عکس العمل نشان می دهند .
آیا ما باید بگوییم که آن ها تروریست هستند ، هرگز تروریست نیستند . کرامت انسانی در ایران زیر سؤال می رود . داعش در برابر این ها چرا باید بد باشد ، اگر آن ها بیایند ، بهتر است !!!!
وحتی داعش برای ایرانی ها بهتر است ، ما با سند این را ثابت می کنم . نکته آخر را هم بشنو تا دلت خنک شود : داعش با همه کارهایی که می کند ، ما که فیلم های آن را می بینیم ، به خدا سگش شرف دارد با کاری که بشار و طرفدار های بشار که ایران است ، می کند . سگش شرف دارد . اگر این داعش به عراق بیاید ، سگش به آن ها شرف دارد !!!!!
خالد الملا :
به خدا قسم عراقی ها را سر بریدند . به خاطر فهم غلط از این روایت ، ایزدی ها را سر بریدند و مسیحیان را سر بریدند و شیعه و سنی را سر بریدند و کشتند . عراقی ها را آواه کردند ، در منطقه تلعفر بیشتر از دویست هزار ترکمن شیعه را آواره کردند ، مساجدشان را ویران کردند .
جهانیان کجا هستند ؟؟؟؟ علما کجا هستند ؟ چرا سخن نمی گویند ؟؟؟
شبکه های وهابی :
اما این که آن ها چه کار می کنند یا چه کار نمی کنند ؟ شما در ایران مواظب نماز و روزه خود باشید ، دخالتی که شما در عراق می کنید ، باعث می شود که این آتش گریبان خودتان را هم بگیرد .
خالد الملا :
چرا مردم در مورد قتل و غارت داعش در مناطق اهل سنت و کشتن اهل سنت و تجاوز به زنان اهل سنت و ویران کردن مساجد اهل سنت …
تلاش وهابیت جهت معرفی داعش به عنوان اهل سنت
کارشناس وهابی : گروهی آمده اند که انتقام بگیرند . سال هاست که اهل سنت کشته می شوند و گروهی به اسم اهل سنت بلند شده اند .
تا آن جایی که من می دانم همه فریاد می زنند داعش بخشی از مردم اهل سنت است .
شما دو سال قبل آمدید این بیچاره ها مثل بهار عربی آمدند در یک جا نشستند مثل سامرا و الانبار و تظاهرات مسالمت آمیز کردند . آقای مالکی همه آن ها را کشت ….
خالد الملا :
من کسی هستم که گوش تا گوش سر ما را بریده اند ، از سال 2004 بلکه از سال 2003 و ما با صدای بلند فریاد می زنیم : تکفیریون ما را می کشند .
ولی آن ها می گویند ایران ما را می کشد . ما می گوییم به خدا قسم با کسی تعارف نداریم ؛ ولی این تکفیری ها هستند که می کشند نه ایران . این زرقاوی و دیگران و امثالشان ، این ها اموال و نوامیس ما را زیر پا گذاشتند و زنان و کودکان ما را به اسارت بردند . بیشتر از یک میلیون عراقی آواره داریم ، الان در سرمای صحرا کردها و ترکمن ها و ایزدی ها و مسیحی ها و سنی ها آواره هستند ؛ حتی این آیه ای که ذکر شد داعشی ها آن را به اشتباه می فهمند و با آن ایزدی و مسیحی را می کشند و زن ایزدی عراقی را به اسارت می گیرند و به 50 دلار به فروش می رسانند .
یکی از شهروندان ایزدی عراقی در مجلس عراق :
جناب آقای رئیس ! زنان ما را به اسارت برده اند . به اسارت برده اند و در بازار کنیزان به فروش می رسند . خواهش می کنم آقای رئیس ! خانواده من سرشان بریده می شود ، همان گونه که همه عراقی ها دارد سرشان بریده می شود . همان طور که شیعه و سنی و مسیحی و ترکمنی و بقیه گروه ها سر بریده می شوند و امروز ایزدی ها سر شان بریده می شود .
نجاتمان بدهید ، به دادمان برسید .
جناب آقای رئیس ! در خواست می کنم …
خالد الملا :
چرا در همان سال های اولیه این فتواها ( فتوای مفتی عربستان علیه داعش ) صادر نشد ؟
ای برادران ! ای علما ! ای کسانی که سختی ها را به جان خریدید تا به این جا برسید در قم مقدس ، شهر علم ، به صراحت می گویم که همه ما سر بریده می شویم . اگر معین نکنیم که چه کسی نص شرعی را می فهمد ، چه کسی حق دارد که بگوید این باید کشته شود . آن باید سر بریده شود ؟ آیا ما را با همین روایاتی که غلط فهمیده شده ، سر نبریدند ؟
آیا حضرت علی (علیه السلام) را تکفیر نکردند و نکشتند و می گفتند که حکم فقط برای خداست و برای تو نیست .
آیا امام حسین (علیه السلام ) را نكشتند ؟ آیا عثمان را نکشتند ؟ آیا مسلمانان را نکشتند ؟
تماس بینندگان
بیننده : آقای رشیدی از سنندج ـ اهل سنت
بنده از استاد یزدانی سه سؤال داشتم : در آیه ای که شما برای توسل به آن استناد می کنید که مشرکان اگر گناهی انجام دادند ، نزد رسول خدا (صلی الله علیه و آله) بیایند ، صراحتا در مورد پیامبر (صلی الله علیه و آله) است . چه دلیلی بر تعمیم آیه می دهید به امامزاده ای که هزار سال بعد از ایشان به وجود آمده اند ، دارید ؟
زمانی که آیت الله قزوینی در آخر برنامه های خود دعا می کنند ، همه از خداوند درخواست می کند که نزد یک امام می رویم از آن امام در خواست می کنیم . چه فرقی بین این دو است ؟
اگر شیعه معتقد است که امام رضا (علیه السلام) صدا را می شنود ، چرا به مشهد و به حرم ایشان می رود و دعا می کند ؟ چرا از راه دور دعا نمی کند ؟
بنده با برادران شیعه زندگی می کنم ؛ ولی تا به حال نشنیده ام که بگویند یا امام حسن یا امام باقر یا بقیه ائمه بقیع را صدا کنند . ظاهرا این گنبد و بارگاه است که قدرت و صلابت به امامان می دهد . اگر این گونه باشد که قابل قبول نیست .
مجری :
شما تا به حال یا فاطمه زهرا (سلام الله عليها ) شنيدی ؟ مگر حضرت زهرا (سلام الله علیها ) گنبد و بارگاه دارند ؟ پس این دلیل نمی شود ؟ شیعیان همه ائمه (علیهم السلام ) را صدا می کنند ، این که شما نشنیده اید ، دلیل نمی شود .
استاد یزدانی :
همین مقدار که آیه در مورد توسل به رسول خدا (صلی الله علیه و آله) ثابت شود ، این که به غیر خدا می توان توسل کرد ، برای ما کفایت می کند . ما این آیه را برای اثبات توسل به رسول خدا (صلی الله علیه و آله) استفاده کردیم و اگر توسل به پیامبر (صلی الله علیه و آله) ثابت شود ، توسل به صالحین و اولیاء را از جای دیگری اثبات می کنیم .
در اصول قیاسی است به نام قیاس مناط قطعی. چرا ما به رسول خدا (صلی الله علیه و آله) توسل می کنیم ؟ ما به خاطر جایگاهی که رسول خدا (صلی الله علیه و آله) در نزد خداوند دارند ، به ایشان متوسل می شویم و طبق این قیاس مناط قطعی ، می توانیم به سایر ائمه معصومین (علیهم السلام ) ، صالحین و سایر پیامبران توسل کنیم . در این بحث روایتی را خواندیم که رسول خدا (صلی الله علیه و آله) به سایر پیامبران متوسل شدند و خود علمای اهل سنت هم گفتند که رجال این روایت ، ثقات هستند و سند روایت معتبر است . علمای اهل سنت هم از روایات استفاده کرده اند و توسل به صالحین را ثابت کرده اند و خود نیز انجام داده اند .
شما از این آیه فقط توسل به پیامبر (صلی الله علیه و آله) را قبول کنید ، ما توسل به ائمه معصومین (علیهم السلام) و صالحین را از جای دیگری به راحتی اثبات می کنیم .
در مورد سؤال دوم ایشان در این که پیامبر (صلی الله علیه و آله) و ائمه معصومین (علیهم السلام) از راه دور صدای ما را می شنوند و حاجت می دهند ، شکی نیست . ما این مطلب را قبلا ثابت کردیم مثل روایت عبد الله بن عمر که در بیابانی دچار گرفتگی پا شد و نتوانست راه برود که کسی به او گفت محبوب ترین شخص را صدا کن . ایشان یا محمد ا گفت و از راه دور به رسول خدا (صلی الله علیه و آله) متوسل شد و فورا هم حاجت خود را گرفت . از راه نزدیک هم روایت عایشه را که دستور داد به سراغ قبر رسول خدا (صلی الله علیه و آله) بروید . پس هم از راه نزدیک و هم از راه دور توسل جایز است .
اما این که چرا سراغ قبر پیامبر (صلی الله علیه و آله) یا ائمه معصومین (علیهم السلام) می رویم . به دلیل این است که خود زیارت قبر پیامبر (صلی الله علیه و آله) و ائمه معصومین (علیهم السلام) موضوعیت دارد و روایات صحیحی در باره زیارت رسول خدا (صلی الله علیه و آله) داریم که فرمودند : بعد از حج به زیارت من بیایید . هر کس مرا زیارت کند ، بهشت بر او واجب می شود .
اصل زیارت پیامبر (صلی الله علیه و آله) ثواب دارد یا این که زیارت امام حسین (علیه السلام) این که به کربلا برویم ، ثواب يك ميليون حج مقبول را دارد . در مورد زیارت امام رضا (علیه السلام) روايات صحيح داریم .در مورد زیارت حضرت معصومه (علیها السلام) روایات صحیح زیادی است كه من زار عمتی بقم ، وجبت له الجنة .
در نتیجه توسل یک بحث است و زیارت یک مبحث دیگر است .
در مورد سؤال سوم ایشان هم باید بگویم که بحث گنبد و بارگاه در این جا نیست . در بحث توسل روایتی از طریق اهل بیت (علیهم السلام) داریم کلنا سفن النجاة لکن سفینة الحسین اسرع : همه ما کشتی های نجات هستیم اما کشتی امام حسین (علیه السلام) سریع تر است . به خاطر شهادت مظلومانه و زجر هایی که در کربلا متحمل شدند . به همين دلیل است که یاحسین بیشتر شنیده می شود . وگرنه ما ائمه دیگر را هم صدا می کنیم و حاجت خود را نیز از آن ها می گیریم .
بیننده : آقای حبیبی از تبریز ـ شیعه
وهابیت بیشتر توسل به اعمال صالح و نماز را قبول دارند ، مگر توسل ما شیعیان به نماز و عمل صالح امامان ما که از ما برتر هستند ، نیست ؟ در این خصوص توضیحاتی رابیان کنید .
استاد یزدانی :
وهابی ها توسل را به چهار قسم تقسیم می کنند : توسل به اعمال صالح ، توسل به زنده ، توسل به اسماء الهی ، توسل به مرده . این هم می تواند یک استدلال باشد که اگر ما به ائمه خود توسل می کنیم در حقیقت به این دلیل است که آن ها اعمال صالح زیادی دارند تا جایی که در نزد خداوند به مقام عصمت رسیده اند و ما می توانیم به آن ها توسل کنیم .
می توان این سخن را گفت ؛ ولی ائمه (علیهم السلام) ما برای ما موضوعیت دارند و خداوند آن ها را واسطه فيض بین خود و خلق قرار داده اند و هر مخلوقی روزی می خورد ، از طریق اهل بیت (علیهم السلام) است ؛ همان طور که ابن تیمیه و ابن قیم می گویند و دیگران را واسطه فیض معرفی می کنند ؛ ولی از دید ما اهل بیت (علیهم السلام) واسطه فیض هستند و توسل به ذات و شخص آن ها به خاطر جایگاهی است که نزد خداوند دارند و از ازل خداوند این عزیزان را این گونه آفریده اند .
حضرت آدم (علیه السلام) به اهل بیت (علیهم السلام) متوسل شد زمانی که هنوز خلق نشده بودند و در عین حال توسل به آن ها بود که خداوند توبه حضرت آدم را پذیرفت . علمای اهل سنت هم این توسل را جایز می دانند . توسل ما به ائمه معصومین (علیهم السلام) به اعمال صالح آن ها نیست ؛ بلکه به ذات آن هاست .
بیننده : آقای حسینی از شیراز ـ شیعه
در باب توسل می خواستم مطالبی را بیان کنم . توسل به زنده را اهل سنت و وهابیت با سه شرط قبول دارند : 1 ) زنده باشد . 2 ) قدرت بر انجام آن را داشته باشد . 3 ) حاضر باشد .
با این سه شرط توسل و استغاثه را جایز می دانند . حال اگر ما به قرآن مراجعه کردیم و با این سه شرط توسل به امامان معصومین (علیهم السلام) فراهم بود ؛ پس باید بپذیرند که توسل به این بزرگواران هم جایز است . در قرآن کریم خداوند می فرماید : شهدا زنده اند و در نزد خداوند روزی می خورند .
ولی ما متوجه نیستیم . آیا امام حسین (علیه السلام) ، سید الشهدا هستند یا نه ؟ طبق فرموده قرآن شهدا هم زنده اند . پس توسل به امام حسین (علیه السلام) که سید الشهداست ، جایز است . چون امام حسین (علیه السلام) زنده است .
مطلب دوم : ما در قرآن می بینیم که خداوند تبارک و تعالی می فرماید : إن الله و ملائکته یصلون علی النبی یا ایها الذین آمنوا صلوا علیه وسلموا تسلیما ، در نماز هم ما صلوات می فرستیم .
سؤال این است کسی که از دنیا می رود یعنی دیگر نمی فهمد و نمی شنود ، اگر منظور این آقایان این است ؛ پس صلوات خدا و ملائکه و صلوات مؤمنین بر رسول خدا (صلی الله علیه و آله) به چه معناست ؟ اگر رسول خدا (صلی الله علیه و آله) نعوذ بالله بعد از رحلت از این دنیا نمی فهمد و متوجه نمی شود ، چرا خداوند به ما دستور می دهد که بر ایشان صلوات بفرستیم ؛ یعنی خداوند بندگان خود را امر به کار لغو می کند ؟ این کار از خداوند محال است .
پس باید بفهمد و متوجه شود و جواب بدهد ، این عقیده ماست . ما می گویم آل پیامبر (صلی الله علیه و آله) بنابر فرموده آن حضرت که معلوم کرده اند امیر المؤمنان و فاطمه زهرا (علیهم السلام) امام حسن و امام حسین (علیهم السلام) هستند ، صلوات بر آن ها می فرستیم و منظور مان این اشخاص هستند و معتقدیم این ها هستندکه می فهمند و متوجه می شوند و جواب ما را می دهند .
اگر کلمه آل را طبق نظر اهل سنت تفسیر کنیم که آن ها می گویند : شامل پدر خانم های پیامبر (صلی الله علیه و آله) و داماد های ایشان و همسرانشان می شود ، صلوات می فرستیم . اگر این ها صلوات ما را متوجه نمی شوند ، چرا باید در نماز کار لغویی انجام دهیم و چرا خداوند دستور به چنین کاری داده ؟
پس از این آیات شریفه قرآن نتیجه می گیریم که ائمه معصومین ( علیهم السلام) هم زنده اند و هم حضور دارند و عندالله وجیه هستند . آیا کسی مثل سید الشهدا (علیه السلام) که تمام زندگیشان را در راه خداوند عطا کرده نمی تواند در نزد خدا وجیه باشد ؟ پس امام حسین (علیه السلام) نزد خداوند وجیه هستند و برادران اهل سنت توجه داشته باشند کمکی که ما از این بزرگواران می خواهیم ، به صورت مستقیم و مستقل نيست ؛ چون این عزیزان را در تأثیر و تأثر مستقل و مستقیم نمی دانیم ، این بزرگواران را واسطه فیض می دانیم ؛ همان طور که حضرت عیسی (علیه السلام) به اذن الهی مرده را زنده می کردند و به اذن الهی بیماران را شفا می دادند و به اذن الله از غیب خبر می دادند ، این بزرگواران به علت این که وجیه عند الله و انسان های برتر هستند ، واسطه فیض بین خلق و خالق می باشند . نه تنها این عقیده شرک نیست ؛ بلکه عین توحید است .
استاد یزدانی :
بله ، همه این موارد از قرآن قابل اثبات است و این که خود رسول خدا (صلی الله علیه و آله) و ائمه معصومین (علیهم السلام) شاهد اعمال ما هستند از خود قرآن کریم ثابت می شود . همان طور که ابن قیم در کتاب الروح خود تصریح دارد بر این که روح بعد از جدا شدن از جسم نه تنها قدرت خود را از دست نمی دهد ؛ بلکه می تواند کار هایی را انجام دهد که در زمان اتصال به جسم نمی توانست انجام دهد . همه آن شرایط فراهم است هم حضور شان که شاهد بر اعمال ما هستند و این که قدرت دارند . طبق گفته ابن قیم روح آن ها بسیار قوی تر شده اند . بنابر این آن ها می توانند به استغاثه ما پاسخ دهند و هیچ مشکلی در این بین وجود ندارد .
در مورد عدم اعتقاد به استقلال امام هم باید بگویم که هیچ شیعه ای در تاریخ پیدا نشده که بگوید مثلا امام رضا (علیه السلام) مستقلا و با قدرت خود به ما حاجت می دهد . حتی علمای اهل سنت هم تصریح کرده اند که اگر ما از رسول خدا (صلی الله علیه و آله) حاجت می خواهیم ، این گونه نیست که خودش حاجت بدهد ؛ بلکه او واسطه است بین ما و خداوند و خداوند در حقیقت حاجت دهنده است .
مجری :
از شما استاد یزدانی و شما بینند گان عزیز تشکر می کنیم .
اللهم عجل لولیک الفرج
یا علی مدد
خدایار و نگهدارتان .
10 Comments
سلیمان
سلام
در شماره 12 توسل ابا الحسن عبد الله بن محمد الفقیه رو گفتید
ایا می توانید شرح حالی در مورد ایشون بدید؟
سپاس.
yazdani
سلام . متأسفانه ندارم . موفق باشید . یاعلی
سلمان
با سلام
در روایت ابن القاسم عبادی گفتید که کتاب تحفه المحتاج دو حاشیه داره که شما از حاشیه ابن القاسم عبادی مطلب را ائه دادید.
سوالی که برام پیش اومده اینکه کتاب تحفه المحتاج برای خود اقای بیهقی است.
ایا روایتی که اوردید (ابن عمر) در کتاب تحفه المحتاج امده(خود بیهقی گفته) یا اقای قاسم عبادی روایت رو اورده؟
اگر هم بگوید منظور از حاشیه زدن فردی بر کتاب عالمی چی هست ممنون میشوم؟
(مثلا در این کتاب قاسم عبادی چه کاری کرده است؟)
سلمان
بالاخره در کتاب خطی که لینک دادید مطلب رو پیدا کردم , ادرس رو قرار می دم اگر کسی خواست استفاده کنه.
جلد 4, صفحه 145 , کتاب حج, باب دخوله مکه.
همان ابتدای صفحه.
اهل سنت
متاسفانه شما در نقل روايت منكدر دروغ گفتید
از ذهبی روایتی اوردید ولی خود ذهبی هم اون روایت رو ضعیف می دونه در روایت إسماعيل بن يعقوب التيمي هست که ذهبی اون رو در کتاب ميزان الاعتدال ضعیف می دونه
إسماعيل بن يعقوب التيمي.
عن هشام بن عروة.
ضعفه أبو حاتم.
وله حكاية منكرة عن مالك ساقها الخطيب.
بهتره از مخاطب عذر خواهی کنید !
yazdani
اولا بنده نگفتم که سند این روایت صحیح است یا ضعیف . فقط مطلبی را که ذهبی نقل کرده ، نقل کردم . همین که ذهبی با قاطعیت نقل و داستان را رد نکرده است، کافی است. همین که ذهبی از این قضیه کفر نفهمیده ، ثابت میشود که توسل به قبر پیامبر صلی الله علیه واله کفر نیست . اگر کفر بود حتما ذهبی تذکر می داد .
ثانیا: اسماعیل بن یعقوب را ابن حبان توثیق کرده است :
12394 إسماعيل بن يعقوب التيمى يروى عن بن أبى الزناد روى عنه يعقوب بن محمد الزهرى
الثقات ، ج 8 ص 93، اسم المؤلف: محمد بن حبان بن أحمد أبو حاتم التميمي البستي الوفاة: 354 ، دار النشر : دار الفكر – 1395 – 1975 ، الطبعة : الأولى ، تحقيق : السيد شرف الدين أحمد
بر فرض که تضعیف ابن أبی حاتم را هم بپذیریم ، توثیق ابن حبان باعث میشود که راوی مختلف فیه شود و روایت راوی مختلف فیه از دیدگاه بزرگان اهل سنت، «حسن» است .
والسلام علی من اتبع الهدی
سلمان
سلام خدمت شما
کتاب تایپی رو باز گشتم پیدا نکردم لطف می فرماید مطلبی که ارائه دادید در همین کتابی که لینک داید نشان دهید یا بگوید در صفحه چند ان است؟.
“… رواه البیهقی عن ابن عمر أنه کان إذا قدم من سفره دخل المسجد ثم اتی القبر الشریف فقال : السلام علیک یا رسول الله …. ثم یرجع إلی موقفه الاول قباله وجهه صلی الله علیه و آله و یتوسل به فی حق نفسه ولیستشفع به إلی ربه …”
سلمان
سلام
اتفاقا بنده هم همین رو پیدا کردم اگر نگاه کنید کتابی که در برنامه معرفی کردید با این کتاب فرق می کند, احتمالا چاپ ها متفاوت است.
کتابی که در برنامه نشان دادده شده تایپی است این کتاب خطی است.!
سلمان
با سلام
متاسفانه یک هفته تمام اینترنت رو زیررو کردم نتونستم کتابی که شما گفتید پیدا کنم خواهشا اگر لینکی از این کتاب دارید به ما هم بدید…
حواشی الشروانی وابن القاسم العبادی علی تحفه المحتاج بشرح المنهاج ، چاپ دار الکتب العلمیه بیروت ، ص ۲۵۳
اگر نمی شه حداقل عکس جلد رو بدید ما متوجه بشیم طرح جلد چطوریه شاید بشه از ان راه به کتاب برسیم و وصفحه ای که گفتید رو بدست بیاریم.
خواهشا…
yazdani
سلام علیکم
نمی دانم که حضرت عالی چطوری جستجو کرده اید . بنده با اولین جستجو این دو کتاب را پیدا کردم . این هم لینک :
http://waqfeya.com/book.php?bid=56
موفق باشید
یاعلی