استدلال علمای اهل سنت به آیات قرآن برای اثبات جواز توسل . استدلال ابن کثیر دمشقی ، نووی شافعی و ماوردی بصری به آیه 64 سوره نساء برای جواز توسل به پیامبر (ص) بعد از وفات آن حضرت.
به نام خداوند بخشنده مهربان
برنامه ” راه و بیراه ” قسمت بیست و چهارم
تاریخ : 17 / 06 / 93
موضوع : استدلال علمای شافعی به آیات قرآن برای اثبات جواز توسل ﴿۱﴾
دانلود فیلم برنامه راه و بیراه قسم بیست و چهارم
فهرست مطالب:
موضوع : استدلال علمای اهل سنت به آیات قرآن برای اثبات جواز توسل ﴿۱﴾
استدلال امام صادق (ع) به آیه قرآن برای اثبات جواز توسل
استدلال علمای شافعی به آیه قرآن کریم در اثبات توسل
دکتر علی جمعه : وهابی ها می گویند توسل نکنید تا این که مردم را در دین به شک و شبهه بیاندازند
مجری :
شما بیننده برنامه راه و بیراه هستید ، برنامه ای که در خصوص وهابیت و بررسی و نقد تفکرات و اعمال آن ها است . طبق معمول هفته های گذشته در خدمت استاد عزیز و گرامی ، استاد یزدانی هستیم .
خلاصه ای از آن چه در برنامه های گذشته ارائه کردید را بیان کنید .
استاد یزدانی :
ما در برنامه های گذشته حدود 10 یا 11 جلسه بحث توسل را بیان کردیم که در این جلسات دیدگاه اهل بیت (ع) و روایات آن حضرات را در مورد جواز توسل و استغاثه خواندیم و بعد از آن روایاتی را از صحیح ترین کتب اهل سنت را با سندهای صحیح نقل کردیم که صحابه بعد از رسول خدا (ص) به ایشان متوسل می شدند و طلب استغاثه و حاجت از پیامبر بزرگوار اسلام (ص) کرده بودند و حضرت هم حاجت آن ها را بر آورده کرده بود . امشب هم به مبحث جدیدی با عنوان توسل در قرآن می پردازیم.
مجری :
در این جلسه محوریت کار خود را قرآن قرار دهیم و آن هم مباحثی است که اهل سنت آن را در خصوص توسل اثبات کرده اند . ببینیم که علمای اهل سنت از آیات قرآن همان استنباطی را دارند که شیعه دارد ؟ آیا توسلی را که شیعه به آن اعتقاد دارد و به آن پایبند است ، در قرآن مطرح شده است یا خیر ؟ ان شاء الله در این جلسه نظر علمای شافعی را در این خصوص می شنویم و استاد یزدانی در مورد آن توضیحات لازم را ارائه می دهند .
استدلال امام صادق (ع) به آیه قرآن برای اثبات جواز توسل
استاد یزدانی :
قبل از این که وارد دیدگاه علمای شافعی شویم و استدلال آن ها را به آیات قرآن برای اثبات توسل و شفاعت و استغاثه بدانیم ؛ البته بیشتر در مورد استغاثه و توسل هست .
می خواهم این روایت امام صادق (ع) را یاد آوری کنم که حضرت به آیه قرآن در جواز توسل استدلال کرده اند . این روایت با سند صحیح در کتاب شریف کافی ، جلد 4 ، صفحه 551 :
از علی بن ابراهیم از پدرش از ابن ابی عمیر و محمد بن اسماعیل از فضل بن شاذان از صفوان و ابن ابی عمیر از معاویه بن عمار نقل شده که امام صادق (ع) می فرماید : زمانی که وارد مدینه شدید ، غسل کنید و وقتی که وارد بر قبر رسول خدا (ص) شدید ، بر حضرت سلام کنید …
تا این قسمت که حضرت به این آیه از قرآن برای جواز توسل استدلال می کند :
اللهم إنک قلت : « ولو انهم إذ ظلموا أنفسهم جاوءک فاستغفروا الله واستغفر لهم الرسول لوجدوا الله توابا رحيما » وإني أتيت نبيک مستغفرا تائبا من ذنوبي وإني أتوجه بک إلي الله ربي وربک ليغفر لي ذنوبي .
خدایا خودت در قرآنت فرمودی : « اگر شما ظلمی بر خود روا داشتید ، نزد پیامبر (ص ) بیایید . از خدا طلب استغفار کنید و پیامبر (ص) هم برای شما طلب استغفار کند . در این صورت خداوند توبه شما را می پذیرد . » خدایا من نزد پیامبرت آمدم و از تو طلب استغفار می کنم و از گناهانم توبه می کنم ….
کلینی (ره) ، کافی ، ج 4 ، ص 551
این روایت صراحتا بر اثبات توسل دلالت دارد که اگر امام صادق (ع) هم می فرمود که توسل و استغاثه جایز است ، ما با جان و دل مانند آیه قرآن می پذیرفتیم و از دیدگاه ما بین کلام امام صادق (ع) و آیه قرآن کریم تفاوتی نیست و برای ما حجیت دارد ؛ چون همان قرآن که حجیت آن برایمان ثابت است ، حجیت کلام اولوالامر را هم برای ما ثابت کرده است . با این حال امام صادق (ع) به آیه قرآن استدلال کرده است و سند روایت هم صحیح می باشد و این روایت برای شیعیان کفایت می کند .
استدلال علمای شافعی به آیه قرآن کریم در اثبات توسل
ابن کثیر دمشقی
ایشان شاگرد ابن تیمیه بوده و تفاسیر و کتاب های متعددی دارد که اگر فرصت شد شرح حال ایشان را هم خواهیم گفت .
در کتاب تفسیر قرآن العظیم ، تألیف ابی الفداء اسماعیل بن عمر بن کثیر قرشی دمشقی ، متوفای 774 هـ ، چاپ دار ابن حزم ، صفحه 503 ، در ذیل آیه 4 سوره نساء :
وقوله :« ولو أنهم إذ ظلموا أنفسهم جاؤوک فاستغفروا الله واستغفر لهم الرسول لوجدوا الله توابا رحيما » يرشد تعالي العصاة والمذنبين إذا وقع منهم الخطأ والعصيان أن يأتوا الي الرسول (ص) فيستغفروا الله عنده ويسألوه أن يستغفر لهم فإنهم إذا فعلوا ذلک تاب الله عليهم ورحمهم وغفر لهم ولهذا قال : «لوجدوا الله توابا رحيما »
با این که از نظر فکری شاگرد ابن تیمیه است ، ببینید چقدر زیبا استدلال می کند ؛ ولی زمانی که به آیه قرآن می رسد ، نمی تواند انکار کند .
…. خداوند در این آیه بندگان گناهکار خود را ارشاد می کند که اگر گناه و عصیان و سرپیچی از آن ها سر زد ، نزد قبر رسول خدا (ص) بیایند و استغفار کنند و از آن حضرت هم بخواهند که برای او طلب استغفار کند . اگر بندگان گنهگار این کار را انجام دهند ، خداوند آن ها را مورد رحمت و مغفرت خود قرار می دهد و به همین دلیل ( که استغفار پیامبر (ص) در آیه شرط شده ) گناه شما را خداوند می بخشد .
استدلال این عالم شافعی مذهب به آیه قرآن کریم در اثبات جواز توسل و لزوم توسل به پیامبر(ص) در بخشیدن گناهان ، پتک محکمی بر فرق وهابیت است .
ممکن است کسی اشکال وارد کند که ابن کثیر این سخن را فقط برای صحابه گفته است . ابن کثیر پاسخ این مطلب را هم در ادامه بیان کرده است :
وقد ذکر جماعة منهم: الشيخ ابو نصر بن الصباغ في کتابه « الشامل » الحکاية المشهورة عن العتبي ، قال : کنت جالسا عند قبر النبي (ص) فجاء اعرابي فقال : السلام عليک يا رسول الله ، سمعت الله يقول : « وأنهم إذ ظلموا انفسهم جاوءک فاستغفروا الله واستغفر لهم الرسول لوجدوا الله توابا رحيما .» وقد جئتک مستغفرا لذنبي ، مستشفعا بک الي ربي ، ثم انشأ يقول :
يا خير من دفنت بالبقاع اعظمه فطاب من طيبهن القاع والاکم
نفسي الفداء لقبر انت ساکنه فيه العفاف وفيه الجود والکرم
ثم انصرف الاعرابي ، فغلبتني عيني ، فرأيت النبي ﴿ص﴾ في النوم فقال : يا عتبي ، الحق الاعرابي فبشره أن الله قد غفر له .
جماعتی از بزرگان اهل سنت از جمله ابو نصر بن الصباغ در کتاب الشامل خودش ، حکایت مشهوری را از عتبی نقل کرده است . عتبی گفت : کنار قبر پیامبر (ص) نشسته بودم ، اعرابی آمد و گفت : سلام بر تو ای رسول خدا (ص) . من از خداوند شنیدم که می فرمود : …
من نزد تو آمدم که برای گناهان من طلب استغفار کنی و من را نزد خداوند شفاعت کنی ، در ادامه هم شعری سروده .
اگر در کتاب های اهل سنت جستجو کنید ، به صدها مورد بر می خورید که این شعر را از زبان عتبی در کتاب های خود بیان کرده اند .
بعد از سرودن شعر برگشت . حالت خواب به من دست داد و پیامبر بزرگوار اسلام (ص) را در خواب دیدم که فرمودند : ای عتبی ،برو پیش اعرابی و به او بشارت بده که خداوند گناهان تو را بخشید .
ابن کثیر قرشی دمشقی ، ابی الفداء اسماعیل بن عمر ، تفسیر قرآن العظیم ، متوفای 774 هـ ، چاپ دار الحزم ، ص 503
ابن کثیر دمشقی شافعی به آیه قرآن استدلال کرده و برای این که ثابت کند که این آیه مخصوص زمان حیات پیامبر (ص) نیست به این حکایت هم استناد نموده و به هیچ وجه فتوا به شرک و کفر بودن توسل هم نداده است ؛ اما وهابی ها می گویند : فقط یا الله . خداوند می فرماید : هر کس بخواهد گناه او را ببخشم باید ابتدا از من بخواهد و بعد پیامبر (ص) را نزد من شفیع بیاورد .
انصافا وهابی ها برای این مطلب هیچ جوابی ندارند ؛ چون در کتاب خودش نقل شده است .
شرح ابن کثیر دمشقی
شرح حال ابن کثیر در کتاب های متعددی بیان شده است که بنده از کتاب طبقات الحفاظ سیوطی نقل می کنم که دیدگاه دیگران را هم بیان کرده است .
طبقات الحفاظ ، تألیف شیخ جلال الدین عبد الرحمن بن ابی بکر السیوطی ، متوفای 911 هـ ، چاپ دار العلمیه بیروت ، صفحه 533 ، شرح حال ۱۱۶۱ :
ابن کثير : الامام المحدث الحافظ ذو الفضائل عماد الدين ابو الفداء اسماعيل بن عمر ابن کثير بن ضوء بن کثير القيسي البصروي …
له التفسير الذي يؤلف علي نمطه مثله والتاريخ وادلة التنبيه وتخريج احاديث مختصر ابن الحاجب وشرع في کتاب کبير في الاحکام ….
وقال الذهبي في المختص : الامام المفتي المحدث البارع ثقة متفنن محدث متقن .
وقال ابن حجر : کان کثير الاستحضار وسارت تصانيفه في البلاد في حياته وانتفع به الناس بعد وفاته …
قلت : العمدة في علم الحديث معرفة صحيح الحديث وسقيمه وعلله واختلاف طرقة ورجاله جرحا و تعديلا….
محدث و حافظ ( حافظ صد هزار حدیث ) ….
ابن کثیر تفسیری دارد که تا به حال مانند روشی که در این کتاب تفسیر به کار برده ، نوشته نشده است . ( از نظر آقای سیوطی این تفسیر بهترین تفسیر است ) در ادامه کتاب های ابن کثیر را معرفی می کند ….
آقای ذهبی در کتاب المعجم المختص در مورد آقای ابن کثیر می گوید : ابن کثیر امام ، مفتی ، محدثی با تقوا ، ثقه ، تخصص در علوم مختلف و محدثی قابل اعتماد می باشد .
ابن حجر می گوید : ایشان بسیار حاضر جواب بود و کتاب های زیادی نوشته بود که بعد از مرگش هم قابل استفاده بود .
سیوطی می گوید : ابن حجر ستون علم حدیث در شناختن حدیث صحیح و ضعیف است و اشکالات و اختلافات….
سیوطی ، جلال الدین عبدالرحمن بن ابی بکر ، طبقات الحفاظ ، متوفای 911 هـ ، چاپ دار العلمیه بیروت ، ص 533 ، شرح حال 1161
این شخص که این همه تعاریف از او شده و گفته شده که ستون علم حدیث است ، حکایت عتبی را بیان کرده و هیچ گونه اشکالی به آن وارد نکرده است . ابن کثیر با این که خود را از نظر اعتقادی سلفی و از شاگردان ابن تیمیه می داند ، برای اثبات جواز توسل به آیه 64 سوره نساء استدلال کرده است . این که وهابیت ابن کثیر را کافر و مشرک می داند به ما ارتباطی ندارد .
مجری :
کلیپ دیگری را آماده کرده ایم از دکتر علی جمعه که مفتی الازهر مصر هستند و در نزد اهل سنت از جایگاه بالایی برخوردار هستند . تعبیر ایشان در خصوص توسل و به صورت خاص توسل به ابا عبد الله الحسین (ع) را ببینیم . تا به حال کلیپ هایی را که پخش کرده ایم در خصوص توسل به پیامبر (ص) بوده ؛ اما مجری برنامه سؤالی را در باره توسل به امام حسین (ع) پرسیده اند که پاسخ و استدلال ایشان را با هم می شنویم .
دکتر علی جمعه : وهابی ها می گویند توسل نکنید تا این که مردم را در دین به شک و شبهه بیاندازند
کلیپ 1 :
مجری برنامه :
بعضی ها می گویند همیشه به خدا توسل می کنم و چرا به اولیاء توسل کنیم ؟
دکتر علی جمعه ، مفتی الازهر مصر :
آیا کسی گفته که توسل به خدا نکن ، این حرف ها از تبلیغات است . می گویند توسل نکنید . توسل نکنید تا این که مردم را در دین به شک و شبهه انداختند و این توسل را شرک می دانند ، پناه بر خدا .
جواب می دهیم که چگونه شرک است و من می گویم خدایا من از تو می خواهم و درخواست دارم به حق حبیبت محمد ، یا امام شافعی یا هر کس دیگر یعنی این صیغه دعاست ؟ چه چیزی این صیغه دعا را در شرک داخل کرده است ؟ نمی توانند جوابی بدهند و جوابی ندارند .
مجری برنامه :
بعضی شاید بگویند که فرزندم را شفا بده .
دکتر علی جمعه ، مفتی الازهر مصر :
این یک قضیه دیگر است ؛ البته این حرفی را که شما می زنید وجود خارجی ندارد ، این گونه اتفاق نمی افتد . اتفاقی که می افتد این است که شخصی می آید و می گوید سلام بر تو آقای من حسین ، در این جا من مشکلی دارم . فردا می خواهم دادگاه بروم و می خواهم شما برای من دعا کنی که خدا شر را از من برطرف کند یا طرف مقابل از شکایتش بگذرد .
این وهابی ها وقتی می بینند که کسی با امام حسین (ع) صحبت می کند به عنوان این که زنده است ، دیوانه می شوند . آقا امام حسین (ع) در عالم ارواح است و روحش وجود دارد یا وجود ندارد ؟ و بعضی از آن ها می گویند که وجود دارد وهمه ادیان نه فقط دین اسلام می گویند روح باقی می ماند .
ولی بعضی می گویند روح از بین رفته است ، این شخص مصیبتش بزرگ است ؛ چون نه فقط با دین اسلام بلکه با همه ادیان مخالفت کرده است ؛ پس روح آقام امام حسین (ع) وجود دارد و در عالم ارواح است . آیا جایز است که من با این روح صحبت کنم ، همان گونه که من انجام دادم و گفت آقا امام حسین (ع) من مشکلی دارم و تو برای من دعا کن و از خدا بخواه که مشکلم را حل کند . از کی بخواه ؟ از خدا . وقتی از خدا بخواهد آیا خدا اجابت می کند ؟ بعضی وقت ها اجابت می کند و بعضی روزها نه.
آیا من برای آقا امام حسین (ع) سجده کنم ؟ نه . آیا من آقا امام حسین ﴿ع﴾ را می پرستم ؟ نه . برای او نماز می خوانم ؟ یعنی او را قبله قرار می دهم ؟ نه ، این کار را بت پرست ها در زمان جاهلیت انجام می دادند و اسلام آمد و این را از بین برد .
اما من می گویم برای من دعا کن ، همان گون که به شما می گویم برای من دعا کن که برای من مشکلی پیش آمده برای من دعا کن . این وهابی ها پیامبر﴿ص﴾ را دوست ندارند و محبت را نمی شناسند . وقتی پیامبر ﴿ص﴾ به رحمت خدا رفت ، عمر گفت : خدایا ما به پیامبرت متوسل می شدیم و الان به عموی پیامبرت متوسل می شویم و به عباس متوسل شد تا خدا باران نازل کند و عباس دعا کرد و باران نازل شد .
وهابی ها می گویند : فقط توسل به زندگان جایز است . در جواب این ها روایت بلال بن حارث مزنی را می آوریم . بلال بن حارث نزد قبر پیامبر آمد و گفت : یا رسول الله برای من دعا کن . خدا برای ما باران بفرستد ؛ پس باران نازل شد و این روایت سند ش صحیح است . پس به پیامبر(ص) متوسل کردند و باران نازل شد .
در ترکیه از قدیم تا الان هر وقت قحطی می شد ، می آمدند سراغ قبر ابو ایوب انصاری و در گنبد یک پنجره باز می کنند و می گویند : آقا ابو ایوب از خدا بخواه باران بفرستد ؛ پس باران نازل می شد . اگر کسی از آقا امام حسین (ع) بخواهد که برای او دعا کند و آقا برای او دعا کند و خدا اجابت نکرد ، این هیچ مشکلی پیش نمی آورد .
خداوند در قرآن خطاب به پیامبر (ص) می فرماید : برای آنان طلب مغفرت کن یا طلب مغفرت نکن و اگر برای آن ها هفتاد بار برای آنان طلب مغفرت کنی ، خدا آن ها را نمی بخشد ؛ پس کار دست خدا است .
مجری :
بینندگان عزیز ! باور کنید زمانی که انسان سخن این علمای اهل سنت را می شنود ، با خود فکر می کند که اگر این ها عالم هستند ؛ پس این شبکه های وهابی چه کاری انجام می دهند . یک عده افراد فراری برای خود شبکه تأسیس کرده اند ؛ حتی هیچ گونه سابقه علمی هم ندارند . حال باید کلام کدام یک را بپذیریم ؟ خطاب بنده با بعضی از شیعیان است که فکر می کنند که گاها شاید اهل سنت با این مسائل از جمله توسل مشکل داشته باشند . این کلیپ نظر اهل سنت است و به غیر این وهابی هایی هستند که به خاطر این که شیعیان به امام حسین (ع) سلام می دهند ، دیوانه شده اند .
استاد یزدانی :
دکتر علی جمعه ، شخصیت شناخته شده در بین مسلمانان دارند و اگر بخواهیم جایگاه ایشان را با یکی از علمای شیعه مقایسه کنیم ، مثل حضرت آیت الله سیستانی (حفظه الله ) در عراق هستند . با وجود این که علمای دیگری هم در عراق هست ؛ اما آیت الله سیستانی بین شیعیان از جایگاه ویژه ای برخوردار هستند . دکتر علی جمعه در مصر هم این جایگاه را دارند ، بزرگ الازهر مصر و مفتی تمام مصر هستند ؛ یعنی در بحث فتوا همه به او مراجعه می کنند و از ایشان به عنوان مفتی دیار مصر یاد کرده اند .
در حال حاضر الازهر مصر بزرگ ترین مرکز علمی در جهان اهل سنت است و دکتر علی جمعه هم بزرگ ترین عالم حال حاضر اهل سنت کل دنیا به حساب می آید . این شخص به روایات استدلال می کند از جمله روایت توسل عمر به عباس عموی پیامبر (ص) بعد از آن استدلال می کند به روایت بلال بن حارث مزنی که بعد از پیامبر(ص) به قبر شریف ایشان توسل کرده و روایت را هم صحیح می داند و به عنوان یک نماد اهل سنت خیلی واضح و صریح توسل را قبول دارد .
بسیار زیبا هم استدلال می کند و می گوید : ما که نزد امام حسین (ع) می رویم و می گوییم یا حسین ، به این معنا است که از او می خواهیم که از خدا برای ما بخواهد و دعا کند ، نه این که آن حضرت را در کنار خداوند قرار دهیم . او از خدا می خواهد و خدا به ما عطا می کند . به اجماع تمام ادیان الهی روح زنده است ؛ پس روح امام حسین (ع) هم زنده است و صدای ما را می شنود . این چه اشکالی دارد ؟
مجری :
به هر حال آن دسته از برادران اهل سنت که وقتی برای مطالعه ندارند و این شبکه ها وهابی هم یک ذهنیتی برای آن ها به وجود می آورد ، به علمای خود در الازهر مصر نگاه کنید که چه می گویند ، این علما قطعا بیشتر از کارشناسان وهابی مطالعه کرده اند و از لحاظ علمی در سطح بالاتری قرار دارند و برای اسلام و مسلمانان دلسوز تر می باشند .
بنده در راستای این موضوع سؤال دیگری از استاد یزدانی دارم که یکی از شخصیت های بارز اهل سنت آقای نووی است که شارح صحیح مسلم است و از او به امام یاد می کنند ، شاید از نظرات ایشان در خصوص توسل کمتر استفاده شده ، ما از شما خواهش می کنیم که نظرات ایشان را در باره توسل نقل کنید .
2 ) محی الدین نووی
استاد یزدانی :
محی الدین نووی ، شارح صحیح مسلم ، در زمینه فقه شافعی کتابی دارد به نام المجموع که مفصل ترین کتاب در زمینه فقه است و اگر بخواهیم مقایسه کنیم مانند کتاب جواهر که در حوزه مفصل ترین کتاب فقهی ما شیعیان است ؛ ولی از جواهر بهتر هم داریم ، از جهت جایگاه مثل جواهر است . کتاب المجموع آقای نووی چنین جایگاهی دارد که از ایشان به عنوان مفتی الامه نام برده اند .
آقای نووی در کتاب های خود ، به بحث توسل و زیارت قبر رسول اکرم (ص) که رسیده ، برای جواز توسل به آیه 64 سوره نساء استدلال کرده که بنده یکی دو مورد از کتاب های ایشان را نشان خواهم داد و بعد از آن شرح حال ایشان را بیان می کنم .
کتاب الاذکار من کلام سید الابرار (صلی الله علیه و آله ) ، تألیف محی الدین ابی زکریا یحیی بن شرف النووی الدمشقی الشافعی ، چاپ مکتبه النزار المصطفی البار مکه مکرمه و ریاض ، جلد اول ، صفحه 232 :
( فصل في زيارة قبر رسول الله (ص) وأذکارها ) اعلم : أنه ينبغي لکل من حج أن يتوجه إلي زيارة رسول الله (ص) سواء کان ذلک طريقه أو لم يکن ، فإن زيارته (ص) من اهم القربات وأربح المساعي وأفضل الطلبات …. ثم يرجع إلي موافقة الاول قبالة وجه رسول الله (ص) فيتوسل به في حق نفسه و يتشفع به إلي ربه سبحانه وتعالي ويدعو لنفسه ولوالديه واصحابه واحبابه ومن احسن إليه وسائر المسلمين …
وعن العتبي قال : کنت جالسا عند قبر النبي (ص) فجاء اعرابي فقال : السلام عليک يا رسول الله سمعت الله تعالي يقول : « ولو انهم إذ ظلموا انفسهم جاوءک فاستغفروا الله واستغفر لهم الرسول لوجدوا الله توابا رحيما » نساء / 64 . وقد جئتک مستغفرا من ذنبي ، مستشفعا بک إلي ربي ، ثم انشأ يقول:
يا خير من دفنت بالقاع اعظمه فطاب من طيبهنّ القاع والاکم
نفسي الفداء لقبر انت ساکنه فيه العفاف وفيه الجود والکرم
قال : ثم انصرف ، فحملتني عيناي فرأيت النبي (ص) في النوم فقال لي : يا عتبي الحق الاعرابي فبشره بأن الله تعالي قد غفر له .
فصلی در باره زیارت رسول خدا (ص) و اذکاری که در زمان زیارت باید گفت : بدان ای وهابی که شایسته است هر کس به حج می رود ، به زیارت قبر رسول خدا (ص) برود ، فرقی نمی کند که راه او از طرف مدینه باشد یا نباشد …. روایات متعددی در باب ثواب زیارت بیان می کند .
در ادامه می گوید : زمانی که مسجد پیامبر (ص) شدی ، نماز تحیت بخوان . سراغ قبر شریف ایشان بیا و رو به قبر و پشت به قبله به نحوی که چهار زراع از دیوار قبر فاصله بگیری ، بایست و قصد قربت کن و با صدای که بلند نباشد ، بگو : السلام علیک یا رسول الله ، السلام علیک یا خیرة الله من خلقه ، السلام علیک یا حبیب الله ، السلام علیک یا سید المرسلین و خاتم النبیین السلام علیک وعلی آلک و اصحابک و اهل بیتک و علی النبیین وسائر الصالحین …. و بعد از آن به خود رسول خدا (ص) متوسل شو و ایشان را شفیع خود قرار بده و برای خود و پدر و مادر و دوستان و سایر مسلمانان دعا کن .
تا این که در ادامه مطلب حکایت عتبی را هم نقل می کند :
عتبی گفت : در کنار قبر رسول خدا (ص) نشسته بودم که یک اعرابی آمد و گفت : السلام علیک یا رسول الله (ص) از خداوند شنیدم که می فرماید : اگر به خودتان ظلمی کردید (گناهی انجام دادید ) استغفار کنید و از رسول خدا (ص) بخواهید که برای شما استغفار کند . اگر این کار را انجام دادید ، خداوند شما را می بخشد . نساء / 64 . من نزد شما (پیامبر ) آمدم تا از گناهان خود استغفار کنم و شما را نزد خداوند شفیع قرار دهم و سپس این شعر را می گوید …..
عتبی پیامبر(ص) را در خواب دید که به او فرمودند : به اعرابی بشارت بده که خداوند گناهان او را بخشید .
النووی الدمشقی الشافعی . محی الدین ابی زکریا یحیی بن شرف ، الاذکار من کلام سید الابرار (ص) ، چاپ مکتبه النزار المصطفی البار مکه مکرمه و ریاض ، ج 1 ، ص 232 به بعد
به هر حال آقای نووی به آن عظمت خود برای جواز توسل به این آیه از قرآن کریم استناد می کند. همین مطلب را در کتاب المجموع خود هم بیان کرده است .
المجموع شرح المهذب للشیرازی ، تألیف محی الدین ابی زکریا محیی الدین بن شرف النووی ، جلد 8 ، چاپ مکتبه الارشاد جده (تنها چاپ کامل از این کتاب) ، با تحقیق محمد نجیب المطیعی ، صفحه 256 :
بحث زیارت رسول خدا (ص) را بیان می کند و می گوید :
ومن احسن ما يقول ما حکاه الماوردي والقاضي ابو الطيب وسائر اصحابنا عن العتبي مستحسنين له قال : کنت جالسا عند قبر النبي (ص) فجاء اعرابي فقال : السلام عليک يا رسول الله (ص) ، سمعت الله يقول : « ولو انهم إذ ظلموا انفسهم جاوءک فاستغفروا الله واستغفر لهم الرسول لوجدوا الله توابا رحيما » وقد جئتک مستغفرا لذنبي ، مستشفعا بک إلي ربي ، ثم انشأ يقول :
يا خير من دفنت بالقاع اعظمه فطاب من طيبهنّ القاع والاکم
نفسي الفداء لقبر انت ساکنه فيه العفاف وفيه الجود والکرم
از بهترین چیزهایی که علمای ما مثل ماوردی و قاضی ابو الطیب و دیگر اصحاب شافعی از عتبی نقل کرده و او را تحسین کرده اند …..
النووی ، محی الدین ابی زکریا یحیی بن شرف ، المجموع شرح المهذب للشیرازی ، ج 8 ، با تحقیق محمد نجیب المطیعی ، چاپ مکتبه الارشاد جده ، ص 256
اما در مورد این که گفتیم کتاب المجموع آقای نووی از مهم ترین کتاب شافعی ها است ، مطلبی در مقدمه کتاب تعریف و تمجیدی از خود کتاب هم شده است :
ثالثا التعريف بکتاب المجموع وبيان قيمته العلمية والتاريخية يعتبر کتاب المجموع للامام النووي من اکبر المراجع الفقهية في مذهب الامام الشافعي خاصة وفي فقه الاسلامية عامة
محقق به صورت مفصل از این کتاب تعریف و تمجید کرده است ….
شرح حال آقای محی الدین نووی
آقای شمس الدین ذهبی در کتاب خود از ایشان تعریفات زیادی کرده است که بنده همان صفحه اول از کتاب را می خوانم .
تاریخ الاسلام ووفیات المشاهیر و الاعلام ، تألیف شمس الدین محمد بن احمد بن عثمان ذهبی ، متوفای 748 هـ ، چاپ دار الکتاب العربی ، جلد 50 ، با تحقیق دکتر عمر عبدالسلام تدمری . صفحه 246 ، شرح حال 330 :
يحيي بن شرف بن مري بن حسن بن حسين مفتي الامة ، شيخ الاسلام ، محيي الدين ابو زکريا النووي ، الحافظ الفقيه الشافعي الزاهد ، احد الاعلام .
مفتی تمام امت اهل سنت ( تنها کسی است که آقای ذهبی در مورد او مفتی الامه به کار برده است ) شیخ الاسلام …..
ذهبی ، شمس الدین محمد بن احمد بن عثمان ، تاریخ الاسلام ووفیات المشاهیر و الاعلام ، متوفای 748 هـ ، چاپ دار الکتاب العربی ، با تحقیق دکتر عمر عبد السلام تدمری ، ج 50 ، ص 246 ، شرح حال 330
این فردی که مفتی الامه بوده برای جواز توسل به آیه 64 سوره نساء استدلال کرده است . اگر ایشان مشرک باشند ، باید تمام شافعی ها دست از دین خود بر دارند .
مجری :
این بود نظر اهل سنت ؛ اما وهابی ها از شنیدن این سخنان بسیار ناراحت می شوند . به همین دلیل هم هست که ما این مباحث را ادامه می دهیم ؛ زیرا راهی را که آن ها می روند ، راه تکفیر و کشت و کشتاری است که در دنیا به راه انداخته اند . یکی از دستاورد های تفکر تکفیری این افراد ها ، گروه های وهابی است که با عناوین داعش ، النصره … است که رسانه هایی دارند که از آن ها حمایت می کنند و تفکرات این گروه ها را در جامعه نشر می دهند . یکی از مواردی که این ها بسیار ناراحت می شوند این است که مردم بگویند : در پشت این فقط یا الله گو ها ،توطئه و فتنه قرار دارد و آن فتنه چیزی جز کشت و کشتار مردم بی گناه ندارد . کلیپی در این زمینه آماده کرده ایم که با هم می بینیم .
کلیپ 2 :
کلیپ پخش شده در شبکه های وهابی با عنوان : وحشت روحانیون قم از آیات توحیدی قرآن
آیت الله قزوینی :
پشت بعضی از این تاکسی ها می نویسند فقط بگو الله . این فقط بگو یا الله ، زیرش هزاران توطئه ضد قرآن و دین خوابیده است .
آن چه پیر در خشت خام می بیند …
آیت الله قزوینی :
جلوگیری از نسل این ها و جمع کردن این ها از واجبات است . این ها با نام توحید با توحید مبارزه کنند .
مدیر شبکه وهابی ـ تروریستی کلمه :
زمانی که گفته می شود فقط الله ، نگویید که این ها وهابی هستند ، این ها علی (ع) را دوست ندارند ، این ها حسین (ع) را دوست ندارند ، این ها خدا را دوست دارند .
پشت پرده فقط یا الله گویی وهابیت :
کلیپ کشتن مردم بیگناه
کارشناس وهابی شبکه تروریستی کلمه :
هر کس مسلمان واقعی بوده ، یا الله گفته !!!! هر کدام را که بگویی لبیک یا الله گفتن .
مجری وهابی شبکه تروریستی کلمه :
خالصانه یا الله می گویند !!!!
آیت الله قزوینی :
قرآن چنین خدایی را قبول ندارد ، پیامبر (ص) چنین خدایی را معرفی نکرده است . صد و بیست و چهار هزار پیامبر (ص) با چنین خدایی بیگانه هستند . حال شما بگویید ما موحد هستیم ، این کلام یاد آور سخن فرعون است که می گفت من خدای بزرگ شما هستم ، می ترسم حضرت موسی بیاید و دین شما را از بین ببرد . حضرت موسی برای شما مفسد فی الارض است و عقائد راستین شما را از بین می برد ، شما موحد واقعی هستید .
مجری :
این هم گوشه بسیار کوچکی از توطئه فقط یا الله گوها . ببینید که چه تفکرات کثیفی در پشت این فقط یا الله گوها است .یا الله می گویند و به فجیع ترین وضعی انسان می کشند . این یا الله گفتن برای آن ها یک حربه شده برای کشتن و خونریزی کردن .
نظراتی که از علمای اهل سنت در این برنامه گفته می شود ، می تواند برای کسانی که جوینده حق و حقیقت هستند ، راه را هموار کند . استاد یزدانی ! آیا باز هم از علمای شافعی مذهب هستند کسانی که برای جواز توسل به قرآن استناد کرده باشند ؟
استاد یزدانی :
علمای زیادی هستند که ما در دو سه جلسه فقط علمای شافعی را بیان خواهیم کرد و نظرات علمای مذهب چهارگانه اهل سنت را در آینده به صورت مفصل بحث خواهیم نمود . نفر سومی که به آیات قرآن کریم برای اثبات جواز توسل استدلال کرده است :
3 ) آقای ماوردی بصری شافعی
در کتاب الحاوی الکبیر فی فقه مذهب الامام الشافعی وهو شرح مختصر المزنی ، تألیف ابی الحسن علی بن محمد بن حبیب ماوردی بصری ، چاپ دار الکتب العلمیه لبنان ، جلد 4 ، با تحقیق استاد محمد بکر اسماعیل و عبد الفتاح ابو سنه از دانشگاه الازهر مصر ، صفحه 214 ، کتاب الحج باب دخول المکه :
فأما زيارة قبر النبي (ص) فمأمور بها ومندوب إليها روي عبيد الله بن نافع عن ابن عمر عن النبي (ص) أنه قال : من زار قبري وجبت له شفاعتي و حکي عن العتبي أنه قال : کنت عند قبر النبي (ص) فأتي اعرابي فقال : يا رسول الله (ص) وجدت الله تعالي يقول : « ولو انهم إذ ظلموا انفسهم جاوءک فاستغفروا الله واستغفر لهم الرسول لوجدوا الله توابا رحيما » نساء / 64 . وقد جئتک تائبا من ذنبي مستشفعا بک الي ربي ….
زیارت قبر پیامبر (ص) به ما دستور داده شده و مستحب است که پیامبر (ص) فرمود : هر کس قبر من را زیارت کند ، بر من واجب می شود که او را در قیامت شفاعت کنم . حکایت عتبی را هم نقل می کند : … که خداوند فرمود : اگر کسی گناهی کرد ، باید استغفار کند و پیامبر (ص) هم برای او طلب استغفار کند ، خداوند او را می بخشد . من نزد شما ( پیامبر ) آمده ام که استغفار کنم و شما را شفیع در نزد خداوند قرار دهم.
در ادامه شعر را هم می خواند و عتبی می گوید :
پیامبر (ص) را در خواب دیدم که به اعرابی بگو خداوند گناهان تورا بخشیده است .
ماوردی بصری ، ابی الحسن علی بن محمد بن حبیب ، الحاوی الکبیر فی فقه الامام الشافعی و هو شرح مختصر المزنی ، چاپ دار الکتب العلمیه لبنان ، با تحقیق استاد محمد بکر اسماعیل و عبد الفتاح ابو سنه ، ج 4 ، ص 214
این هم استدلال این عالم شافعی مذهب به آیه قرآن کریم برای اثبات جواز توسل بود .
پروفسور بکری اسماعیل که از اساتید دانشگاه الازهر مصر می باشد ، در مقدمه این کتاب تقریظی زده است :
کتاب الحاوي للماوردي من اهم کتب الشافعية واشهرها
کتاب الحاوی ماوردی از مهم ترین و مشهورترین کتاب های شافعی ها است .
آقای ماوردی همین مطلب را در کتاب دیگر خود هم بیان کرده است .
کتاب الاحکام السلطانیه و الولایات الدینیه ، تألیف ابی الحسن علی بن محمد بن حبیب الماوردی ، متوفای 450 هـ ، با تحقیق دکتر مبارک البغدادی استاد دانشگاه کویت ، صفحه 140 :
وزيارة قبر رسول الله (ص) رعاية لحرمته وقياما بحقوق طاعته ….
در صفحه بعد
وحکي العتبي قال : کنت عند قبر النبي (ص) فأتاه اعرابي …
همان مطالبی را که بقیه علمای اهل سنت نقل کرده بودند ، در این کتاب که از مهمترین کتاب های شافعی ها می باشد ، هم بیان شده است .
شرح حال آقای ماوردی
در کتاب سیر اعلام النبلاء ، تألیف شمس الدین محمد بن احمد بن عثمان ذهبی ، متوفای 748 هـ ، چاپ مؤسسه الرساله لبنان ، جلد 18 ، با تحقیق شعیب الارنؤوط وهابی ، صفحه 64 ، شرح حال 29 :
الامام العلامة ، اقضي القضاة ، ابوالحسن علي بن محمد بن حبيب البصري، الماوردي ، الشافعي ، صاحب التصانيف …
قال ابو اسحاق في الطبقات : … وله مصنفات کثيرة في الفقه والتفسير واصول الفقه و الادب وکان حافظا للمذهب …
وقال القاضي شمس الدين في وفيات الاعيان : من طالع کتاب الحاوي له يشهد له بالتبحر والمعرفة المذهب …
در صفحه بعد :
قال ابو الفضل بن خيرون : کان رجلا عظيم القدر متقدما عند السلطان ، احد الائمه …
امام و علامه …. است .
خطیب بغدادی هم او را توثیق کرده است … ابو اسحاق در طبقات خود می گوید : کتاب های زیادی در فقه و تفسیر و اصول فقه و ادب نوشته و حافظ مذهب شافعی می باشد …
قاضی شمس الدین در کتاب وفیات الاعیان می گوید : کسی که کتاب الحاوی را بخواند می فهمد که آقای ماوردی چه اندازه تبحر داشته است ومذهب شافعی را می شناخته …
ابوالفضل بن خیرون هم می گوید : ماوردی یکی از ائمه شافعی مذهب بوده است …
ذهبی ، شمس الدین محمد بن احمد بن عثمان ، سیر اعلام النبلاء ، با تحقیق شعیب الارنؤوط وهابی ، چاپ مؤسسه الرساله ، ج 18 ، ص 64 ، شرح حال 29
علامه و امام شافعی مذهب در یکی از مهمترین کتاب های فقهی شافعی ها به آیه قرآن کریم برای اثبات جواز توسل به قبر رسول خدا (ص) استدلال کرده است . وهابی ها بگویند که این ها کافر و مشرک هستند تا مرز بین اهل سنت و وهابی ها مشخص شود . وهابی ها می گویند که توسل به قبر رسول خدا (ص) شرک و کفر است و علمای اهل سنت آن را طبق آیه قرآن کریم مستحب می دانند .
مجری :
یکی از بخش های این برنامه که هر هفته پخش می شود ، مستند لانه زنبور است که ارتباط وهابیت را با استعمار نشان می دهد . آن چه که امشب خدمت شما پخش خواهد شد ، اعترافات یک از استعمارگران است مبنی بر این که داعش را آن ها به وجود آورده اند و اعتراف ضمنی یکی از وهابی ها در شبکه های خود که داعشی ها را استعمارگران پی ریزی کرده اند .
کلیپ 3 (لانه زنبور 7) :
راوی فیلم :
کلینتون در خاطرات خود می گوید : آمریکا و مصر توافق کرده بودند که داعش را در صحرای سینا تشکیل دهند و آمریکا و اروپا در نشستی مشترک آن ها را به رسمیت بشناسند . بر اساس نوشته کلینتون قرار بود با تشکیل داعش نقشه کشورهای اسلامی تغییر کرده و تسلط آمریکا بر منابع نفتی منطقه تکمیل شود . کلینتون در خاطرات خود افزوده که برای تبیین این موضوع به بیش از صد کشور سفر کرده بود .
کارشناس وهابی شبکه وهابی ـ تروریستی کلمه :
یک قسمت از خاطرات خانم کلینتون را برای شما می خوانم . ایشان می گوید : شکل گیری گروه موسوم به دولت اسلامی عراق و شام یا داعش از حمایت واشنگتون برخوردار بود و قرار بود که دولت اسلامی عراق و شام یا همان داعش بر اساس توافق آمریکا و اخوان المسلمین در مصر تشکیل شود .
مجری :
این هم اعترافات دو طرف بود که ریشه کار از کجاست . البته رسانه های استعماری زمانی که می خواهند به گروه داعش اشاره کنند ، به جای داعش از دولت اسلامی یا دولت اسلام یاد می کنند . خودشان این سازنده این گروه ها هستند و این را حربه ای برای ضربه زدن به نام اسلام قرار داده اند .
تماس بینندگان
بیننده : رشیدی از سنندج ـ اهل سنت
بنده می خواستم بپرسم که ضرورت وجود ائمه (ع) بعد از پیامبر اسلام (ص) چیست ؟ شما که می گویید از ائمه اطهار (ع) باید تبعیت کنیم ، این تبعیت در چه زمینه ای است از فرامین و دستورات آن هاست ؟ آن فرامین و دستور ها از دو حال خارج نیست یا مطابق با فرامین و دستور های پیامبر (ص) است که نود در صد آن ها همان طور است که در آن صورت تکرار مکررات است و نیاز به ائمه (ع) نیست ؟ یا این که مخالف با فرامین پیامبر(ص) است که عرفا این مخالفت موجب وهن اسلام است که عقلا بعید است . این احتمال هم هست که حرف ائمه (ع) بر حرف پیامبر(ص) ترجیح داده شود . شما برای بنده یک مثال بیاورید که ائمه (ع) سخنی گفته باشند که پیامبر(ص) نگفته باشند . اگر سخنی باشد که پیامبر (ص) نگفته باشد یا از بدیهیات عقلی است یا توصیه به حسن خلق است که حتی نیاز به خود پیامبر (ص) هم نیست . یا این ک مطالبی است که خود پیامبر (ص) هم فرموده اند مثلا در تمام اقوال و مسائل فقهی که ما با هم اختلاف داریم ، شما می گویید که پیامبر (ص) هم چنین کرده است ، مثل خمس ، ازدواج موقت …
مجری :
شما فرمودید که نود درصد از فرمایشات ائمه (ع) مطابق با فرمایشات پیامبر (ص) است و ده در صد آن مخالف . شما می توانید از این ده درصد نمونه ای برای ما نام ببرید ؟
بیننده :
اگر بگویم که به ضرر شما خواهد بود . مثلا در فقه ؛ البته من در حال حاضر چیزی به یاد ندارم .
استاد یزدانی :
برادر عزیز! بنده جواب شما را از قرآن کریم خواهم داد . خداوند در قرآن کریم ، در سوره نساء ، آیه 59 می فرماید :
يا ايها الذين آمنوا اطيعوا الله واطيعوا الرسول واولي الامر منکم …
اگر خداوند تفکر شما را داشت ، باید می فرمودند : اطیعوا الله و اطیعوا الرسول …. اولی الامر را بیان نمی کردند . به نظر شما در این آیه اولی الامر چه وظیفه ای دارد ؟ یا سخن رسول خدا (ص) را می زند یا این که خلاف سخن ایشان را می گوید . اگر بخواهیم مثل شما استدلال کنیم ؛ پس نیازی به اولی الامر نیست و خداوند نعوذ بالله اشتباه کرده که به اطاعت از اولی الامر دستور داده است . در این آیه خداوند به طور صریح و واضح می فرماید که از سه شخص اطاعت کنیم . 1 ) خداوند ، 2 ) پیامبر خدا (ص) . 3 ) اولی الامر . اولی الامر طبق عقیده ما شیعیان و روایات صحیحه ای که داریم ، دوازده امام هستند . همان دوازده امامی که پیامبر بزرگوار اسلام (ص) معرفی کرده اند .
در صحیح بخاری و صحیح مسلم و صدها کتاب از کتب شیعه و سنی است که بعد از من دوازده جانشین خواهد آمد تا قیام قیامت . این اجماع تمام علمای شیعه و سنی است که روایت آن هم متواتر می باشد . خداوند هم فرموده : اطاعت از خدا ، پیامبر (ص) و اولی الامر . اگر این گونه که می گویید چرا از پیامبر (ص) اطاعت کنیم ؟ مگر پیامبر (ص ) از خود سخن می گوید ؟ یا موافق قرآن سخن می گوید یا مخالف قرآن . با این استدلال شما نبوت پیامبر (ص) را هم زیر سؤال می برد . اگر بخواهید امامت ائمه اطهار (ع) را زیر سؤال ببرید ، نبوت رسول خدا (ص) هم زیر سؤال می رود .
به هر حال اولی الامر دستوراتی دارد که قطعا موافق با دستورات خداوند است ، خداوند جزئیات همه مسائل را بیان نکرده است ، پیامبر (ص) هم موفق به گفتن همه جزئیات مسائل شرعی نشده است و خیلی از مسائل به دست ما نرسیده ، این امام است که مسائل را برای ما مشخص و قرآن را تفسیر می کند .
خداوند در قرآن کریم ، قرآن را تبیان کل شئ معرفی کرده است . من از کجای این قرآن متوجه شوم که در حال حاضر وظیفه من چیست ؟ امام است که از قرآن کریم استدلال می کند که آن مسئله را ثابت می کند . امام وظایف زیادی دارد که یکی از این وظایف وساطت در فیض است . این عقیده شیعه و سنی و حتی ابن تیمیه است ، انسان کاملی که باید باشد و خداوند به واسطه او به بندگان خود روزی می دهد و به وسیله او عالم را اداره می کند . وظیفه امام فقط این نیست که بگوید این کار را انجام بده و این کار را انجام نده ؛ بلکه وظیفه امام هدایت معنوی انسان ها است ، فرقی نمی کند که در بین مردم باشد یا نباشد ، امام این وظیفه را انجام می دهد .
این ها اعتقادات ما است ؛ اما سخن شما مخالف نص صریح قرآن کریم است که خداوند در قرآن دستور داده که هم از پیامبر(ص) و هم از اولی الامر اطاعت کنید .
بیننده :
سخن شما از لحاظ نظری کاملا درست است ؛ ولی از لحاظ عملی یک مورد نام ببرید .
استاد یزدانی :
موارد زیادی است که از رسول خدا (ص) نرسیده و از امام این مسائل رسیده است ، فقط امور اخلافی نیست . مثلا شما اگر در وسائل شیعه بررسی کنید ، در هر بابی یا آیه ای از قرآن هست یا نیست . اگر هست که سخن امام تفسیری برای آن آیه می شود و اگر از قرآن و پیامبر (ص) نباشد ، این امام است که وظیفه ما را مشخص می کن . ما شیعیان از این بابت مشکلی نداریم ، شما هم همین طور . امام شما ابو حنیفه می گوید : از پیامبر بزرگوار اسلام (ص) فقط هفده روایت صحیح رسیده و بقیه را از خود استدلال کرده است و شما هم که یا حنیفی یا شافعی هستید ، کلام آن ها را قبول می کنید .
در هر بابی از ابواب فقه که بگویید ما روایت از امام صادق (ع) و امام باقر (ع) و سایر ائمه (ع) داریم که یا آیه قرآن را تفسیر می کند یا این که حکم خداوند را بیان کرده است و ما از آن جایی که پیامبر (ص) گفته اند که این ها اولی الامر و ثقل در کنار قرآن کریم هستند ، سخن آن ها را به عنوان حکم خداوند می پذیریم .
بیننده :
وقتی پیامبر اسلام (ص) مبعوث شدند ، دو نوع احکام آوردند : 1 ) احکام اخلاقی ، 2 ) احکام عبادی . شما بهتر از من می دانید که اعراب جاهلی احکامی مثل طلاق ، نکاح ، حدود و قصاص را داشتند و پیامبر (ص) ضرورتی نداشتند که تکرار مکررات داشته باشند .
استاد یزدانی :
نه ، اعراب جاهلی هیچ کدام از این احکام را نداشته اند . چه کسی این سخن را می گوید .
بیننده :
یعنی روزه نداشتند ، کتب علیکم الصیام کما کتب علی الذین آمنوا …
استاد یزدانی :
این آیه برای اعراب جاهلی نیست ، برای ادیان گذشته است که روزه بر آن ها واجب بوده ؛ ولی آیا عمل هم می کردند ؟ نمی کردند . اگر شما این گونه استدلال کنید که به اسلام هم نیاز نبوده .
بیننده :
بنده همین را می خواهم بگویم که نسبت به فلسفه بعثت رسول خدا (ص) هم تردید وجود دارد .
استاد یزدانی :
به هر حال نص صریح قرآن کریم است که دین اسلام ، کامل ترین دین است و خداوند از این دین راضی است . خداوند اگر از دین مشرکین و نصاری راضی بود که دین اسلام را نمی آورد . شما با این استدلال حتی دین اسلام را هم زیر سؤال بردید .
بیننده : آقای رمضانی از خراسان ـ اهل سنت
در مورد توسل سؤالاتی داشتم . به نظر بنده سخن قرآن این نیست که کسی را صدا نزنید ، که در آن صورت اگر کسی افراد خانواده خود را هم صدا کند ، مشرک می شود . سخن قرآن این است که کسی را که صدا می کنید به عنوان اله صدا نزنید . آیات قرآن هم در این زمینه فراوان است ولله الاسماء الحسنی فادعوه بها . این دو آیه دو مفعولی است ؛ یعنی خداوند را بخوانید با اسماء حسنای او ؛ یعنی فادعوه الها رحمانا رحیما و غیر خدا را اله نخوانید . این مطلب بسیار واضح و روشن است .
اگر کسی به عنوان وهابی بگوید که غیر خدا را صدا نزنید ، در آن صورت مردم چگونه صحبت کنند . این کلیپی را که پخش کردید ، توجه کنید که این عالم اهل سنت به چه زیبایی مطلب را واضح و مبرهن کردند . هر عقل سلیمی این مطلب را می پذیرد ، خیلی ها لجاجت می کنند .
فردای قیامت خداوند از حضرت عیسی (ع) می پرسد که تو به مردم گفتی که تو و مادر ت را به عنوان خدا قبول کنند ؟ یا در آیه قرآن می فرماید :
ام من يجيب المضطر اذا و يکشف السوء ويجعلکم خلفاء الارض أإله مع الله
آیا با الله ، خدای دیگری هم هست ؟
خداوند که نمی گوید : با الله ، خدای دیگری را هم صدا کن . یا این که می فرماید :
أفرأيت من اتخذ الهه هواه أن لاتعبدوا الشيطان ..
آیا نمی بینی کسانی را که هوا پرست هستند ، شیطان را عبادت نکنید .
این ها را هیچ زمان نمی گویند کسی که گنهکار می شود ، مشرک است و سخن خداوند را رها کرده ، فقط همین را می گویند که اگر یا حسین و یا علی بگویی ، مشرک می شوی . انسان نمی داند که به این وهابی ها چه بگوید . این ها با این استنباط های ظاهری از قرآن چه مصیبتی در اسلام شده اند .
می گویند : اهل قبور اصلا نمی شنوند . در صورتی که روایات زیادی وجود دارد که پیامبر (ص) جواب سلام شما را می دهد ، اعمال شما به ایشان عرضه می شود .
این ها فقط ظاهر قرآن را می گیرند و خود را به نفهمیدن می زنند . این که می گویند : پیامبر (ص) در قبر نمی شنود ، این چه استنباطی از قرآن است . انسان باید به چنین قرآن فهمیدن و چنین مسلمانی گریه کند و این گونه به اسم اسلام برادر مسلمان خود را بکشند و این همه بی آبرویی برای دین خدا به بار بیاورند .
در حال حاضر آیه ای را بهانه قرار داده اند که :
اليس الله بکاف عبده
به این معنا است که هر کس به خدا توکل کند ، خداوند او را رها نمی کند ؛ بلکه خداوند او را یاری می کند ، نه این که خدا بس است و دیگر غیر خدا را صدا نکنیم ؛ یعنی ما برای انجام کار هایمان نمی توانیم سراغ غیر خدا برویم ، این که منطقی نیست .
سخن آخر من این که هر کسی که توسل کند فرقی نمی کند که زنده باشد یا مرده ، مانند این است که فقط خداوند را خوانده است . ما یا خداوند را مستقیما می خوانیم یا این که به کسی می گوییم که خدا را بخوان ، مثل این که زمانی که به هم می رسیم می گوییم التماس دعا . این که شرک نمی شود .
بیننده : رضا از ملایر ـ شیعه
می خواستم بپرسم که شما این عقیده را دارید که رسول خدا (ص) می تواند بدون اذن خداوند ، کسی را شفا دهد یا خیر ؟
مجری :
چنین عقیده ای را اگر کسی داشته باشد ، قطعا کافر و خارج از دایره اسلام است .
بیننده :
یعنی پیامبر (ص) بدون اذن خداوند نمی تواند کسی را شفا دهد . مثلا بعضی ها هستند که خواب می بینند که حضرت ابا الفضل (ع) کسی را که فلج مادر زاد بوده ، شفا داده .
استاد یزدانی :
حضرت خودشان گفته که من بدون اجازه خداوند این کار را انجام می دهم ؟ ما اعتقاد داریم که خداوند به بعضی از بندگان خودش قدرتی داده که می توانند هر کاری انجام دهند ؛ همان گونه که به رسول خدا (ص) و امیرالمؤمنین (ع) چنین قدرت هایی را داده بود که در زندگی خودشان انجام داده بودند و هیچ بشری از اول تا به آخر قادر به انجام آن نیست . خداوند به برخی از بندگان خود این قدرت را عطا کرده که حاجت بندگان خود را برآورده کند . مثلا خداوند به حضرت عیسی (ع) قدرتی داده که مرده را زنده و کور را بینا می کند ؛ البته همه این کار ها هم به اذن خداوند انجام می شود .
بیننده : عبد الله از بوشهر ـ اهل سنت
اگر کسی اعتقاد داشته باشد که خداوند تنها راه چاره است و نیاز به توسلی ندارد ، شما با این مسئله چه مشکلی دارید ؟
استاد یزدانی :
چرا خداوند نعوذ بالله متوجه این مطلب نشد و گفت : هم پیش من توبه کنید و هم از پیامبر (ص) بخواهید که برای شما طلب استغفار کنید .
بیننده :
خداوند این مطلب را گفته :
من يتقي الله يجعل له مخرجا ويرزق من حيث لايحتسب
هر کس تقوا پیشه کند ، خداوند به شما راه فرج نشان می دهد و روزی میدهد از جایی که فکر آن را نمی کنید .
در هیچ جای قرآن نگفته که به وسیله چیزی به من برسید .
استاد یزدانی :
در همین سوره نساء ، آیه 64 خداوند می فرماید : اگر کسی گناهی انجام داد و به خود ظلم کرد ، خودش استغفار کند و از پیامبر (ص) هم بخواهد که برای او استغفار کند …
در این جا چرا خداوند نگفت که فقط نزد من بیایید ، چرا پیامبر (ص) را در این موضوع شریک کرد؟
بیننده :
آن زمان پیامبر(ص) زنده بوده .
استاد یزدانی :
یعنی به نظر شما شریک زنده برای خدا بدون اشکال است و شریک مرده برای خداوند اشکال دارد؟
بیننده :
نه ، شریک اصلا درست نیست .
استاد یزدانی :
حرف شما این است کسی که از غیر خداوند چیزی بخواهد ، مشرک است .
بیننده :
نه ، این مطلب جدایی است . مثلا شما می گویید کسی که مستقیم چیزی را از خداوند بخواهد ، اعتقاد او درست نیست .
استاد یزدانی :
چه زمانی ما این حرف را زده ایم ، بارها توسل را تعریف و تقسیم بندی کرده ایم . توسل به ذات خداوند ، توسل به اسماء و صفات خداوند ، توسل به عمل صالح و توسل به صالحین و انبیاء الهی .
بیننده :
توسل به اسماء و صفات نیست ؛ بلکه خداوند می گویید : به وسیله اسماء من را بخوانید . من می خواهم بگویم من نوعی بر اساس آن اعتقادی که وهابی ها دارند نه آن اعتقادی که به خود اجازه کشتن انسان ها را می دهند ، ما آن اعتقاد را اصلا قبول نداریم ؛ ولی اگر اعتقاد داشته باشیم که فقط خداوند می تواند به ما کمک کند و نیاز به هیچ وسیله ای هم نیست .
استاد یزدانی :
در این مطلب هیچ شک و شبهه ای نیست ، همه مسلمان ها اعتقاد دارند که به جز خداوند کسی قدرت این را ندارد که به انسان کمک کند و هر خیر و شری که به انسان می رسد از طرف خداوند است .
مجری :
خداوند به شما از رگ گردن به شما نزدیک تر است . اما تعبیری که شما از این آیه قرآن دارید ، اشتباه است . اگر خداوند از رگ گردن به شما نزدیک تر است ؛ پس چرا از ما می خواهید که برای رهبری دعا کنید؟
بیننده :
من به عنوان یک زنده از شما تقاضا کردم که برای یک انسان زنده دعا کنید ، این با اعتقادات من مشکلی پیدا نمی کند .
استاد یزدانی :
من اگر زنده باشم یا نباشم نعوذ بالله در خداوند تغییری ایجاد می شود ؟ فرقی نمی کند چه من زنده باشم و چه مرده باشم ، خداوند همان خدا هست . از خداوند اگر بخواهیم ، خداوند قطعا انجام می دهد .
بیننده :
طبق اعتقادات من خداوند تغییر نمی کند ؛ اما انسان بعد از مردن دیگر قدرتی ندارد .
استاد یزدانی :
چه کسی این مطلب را گفته است ؟ سند و مدرکی برای این مطلب دارید ؟ اتفاقا حتی علمای وهابی هم مثل ابن قیم الجوزیه در کتاب الروح خود تصریح می کند : قدرت روح بعد از مرگ ، ده ها برابر زمان زنده بودن او می شود .
انسان فرق می کند ؛ اما قدرت روح او بسیار زیاد می شود . وقتی من در زمان زنده بودنم می توانم دعا کنم ، روح من بعد از مرگ هم می تواند دعا کند . کسی که حاجت می دهد ، خداوند است . زنده باشم یا مرده باشم ، کاری از دست من بر نمی آید .
اولا برداشت شما با این آیه از قرآن کریم در تضاد است ، که خداوند می فرماید : اگر کسی گناهی انجام داد ، اول نزد من طلب استغفار کند و بعد نزد پیامبر (ص) برود و ایشان هم طلب استغفار نماید ، در آن صورت خداوند توبه او را می پذیرد .
این نص صریح قرآن کریم است . امشب ما از علمای شافعی نشان دادیم که به این آیه استدلال و جواز توسل را ثابت کرده اند .
ثانیا مخالف رفتار صحابه است . شما اگر این سخن را بگویید ، عایشه که همسر رسول خدا (ص) است و دستور داد ( طبق روایت صحیح که از علمای شما نقل شده ) برای نازل شدن باران ، سراغ قبر رسول خدا (ص) بروید و از ایشان طلب باران کنید . صحابه همین کار را انجام دادند و باران هم بارید .
مگر شما نمی گویید : فقط خداوند ؛ پس چرا عمر بن خطاب سراغ عموی پیامبر (ص) رفت . بلال بن حارث مزنی که از صحابه است ، سراغ قبر پیامبر (ص) می رود و این کار خود را برای عمر بن خطاب تعریف می کند و او هم با گریه خود کار بلال را تأیید می نماید . در مورد رسول خدا (ص) هم روایت صحیح داریم زمانی که فاطمه بنت اسد را داخل قبر قرار دادند ، می فرماید : خدایا فاطمه بنت اسد را به حق پیامبرت و پیامبران گذشته ات ببخش .
از صحابه که بگذریم ، احمد بن حنبل می گوید : اگر در بیابان راه را گم کردید ، بگویید یا عباد الله اغیثونی ، نمی گوید یا الله اغیثونی . روایت دیگری که خود وهابی ها آن را نقل کرده اند زمانی که حضرت عیسی (ع) بعد از رجعت بر می گردند ، سراغ قبر رسول خدا (ص) می روند و می گویند : یا محمد !
رسول خدا (ص) هم پاسخ ایشان را می دهند . همه این مطالب را ما خوانده ایم . تفکری که وهابیت دارند ، نه با قرآن و نه با روایات صحیح السند و نه با عملکرد صحابه و نه با عملکرد تابعین و نه با عملکرد ائمه اهل سنت و نه با سخنان ابن تیمیه سازگار است .
ابن تیمیه صراحتا می گوید : هر کس سرا غ قبر رسول خدا (ص) برود و حاجت بخواهد ، پیامبر (ص) حاجتش را می دهد ؛ چون اگر ندهد ، ایمان او مضطرب می شود و این توسل هیچ اشکالی ندارد .
بیننده :
نظر شخصی من این است که خداوند برای من کفایت می کند ، طبق همان قرآنی که خودم خوانده ام . به همه قرآن هم ایمان دارم و آیه 64 سوره نساء منافاتی با اعتقادات من ندارد .
استاد یزدانی :
اگر این اعتقاد شما است که در زمانی گناه از پیامبر (ص) طلب استغفار کند ، اشتباه است …
بیننده :
این آیه برای زمان حیات بوده است ؟
استاد یزدانی :
کجای آیه دارد در زمان حیات بوده است . آیه مطلق است هم زمان حیات را شامل می شود و هم زمان ممات را .
ایشان نمی خواهند قبول کنند . این برداشت تمام علمای اهل سنت است از امام شافعی تا علمای امروز ، که این آیه برای زمان حیات و ممات رسول خدا ﴿ص﴾ است . برداشت شما بر خلاف تمام علمای اهل سنت است و ما هم همین را می خواهم ثابت کنیم که اهل سنت یک برداشت و وهایت برداشت دیگری دارند .
بیننده : محمود از فارس ـ شیعه
ما برای این که به حقیقت اسلام پی ببریم و در واقعیت واهی دست و پنجه نرم نکنیم ، باید در چه راهی قدم بگذاریم ؟ و از چه منابعی استفاده کنیم ؟
استاد یزدانی :
در مورد ضرورت وجود ائمه (ع) توضیحاتی را ارائه دادیم که بیننده از لحاظ نظری قانع شدند و این برای ما کفایت می کند . از نظر عملی هم باید بگویم که ما در دورانی زندگی می کنیم که ائمه (ع) ما حضور ندارند و امام زمان (عج) از ما غایب است و شاید همین کار را برای شما مشکل کرده باشد که فقط امام را در صورت حضور قبول دارید و اگر امام حاضر نباشد ، فکر می کنید که نمی توان از او استفاده ای کرد . در حالی که طبق اعتقاد شیعه و طبق مدارکی که از کتب اهل سنت موجود است ، اگر عالم هست ، به وجود امام و انسان کامل است که حفظ شده و این نیاز ما به وجود امام می باشد . در ضمن این که اگر ما به سخن خدا و پیامبر (ص) گوش کرده و امام را قبول می نمودیم ، امت اسلامی به هفتاد و دو فرقه تقسیم نمی شد و این همه مشکلات برای جامعه اسلامی به وجود نمی آمد . وجود امام (ع) است که این مشکلات را حل می کند . امیدواریم که خداوند بر ما تفضل کند و خلیفه و جانشین و ولی خود را بفرستد تا عالم پر از عدل و داد شود .
در مورد سؤال آخر باید بگویم که اگر فرصت داشته باشند ،تفسیر نمونه را از ابتدا تا انتها بخوانند که با خواندن آن فکر نمی کنم که سؤالی برای ایشان باقی بماند .
مجری :
از شما استاد یزدانی و هم چنین شما بینند گان عزیز و ارجمند تشکر می کنیم که تا این ساعت با ما همراهی کردید . امید وارم از این برنامه هم استفاده کافی را کرده باشید .
اللهم عجل لولیک الفرج
یا علی مدد
التماس دعا
خداوند یار و نگهدارتان .