استدلال بزرگانی همچون : حصنی دمشقی شافعی ؛ احمد زینی دحلان ؛ ابوبکر دمیاطی شافعی ؛ ابو اسحاق ثعلبی شافعی ؛ ابو القاسم لالکائی ؛ ابوبکر بیهقی به آیات قرآن کریم برای جواز توسل به رسول خدا صلی الله علیه وآله بعد از وفات آن حضرت
به نام خداوند بخشنده مهربان
برنامه ” راه و بیراه ” قسمت بیست و ششم
تاریخ : 31 /06 /93
موضوع: استدلال علمای شافعی به آیات قرآن کریم، برای اثبات جواز توسل (3)
مجری :
باز هم دوشنبه شبی دیگر شد و شما بیننده برنامه راه و بیراه از طریق شبکه جهانی ولایت هستید ، برنامه ای که با هدف و رسالت آن آشنا هستید . طبق روال هفته های گذشته در خدمت استاد عزیز و بزرگوار ، حجت الاسلام و المسلمین استاد یزدانی هستیم .
ما 25 قسمت است که این برنامه را در خدمت ایشان هستیم و موضوعات مختلفی را در آن مطرح کرده ایم ؛ اما امشب سومین برنامه ای است که در مورد استدلال علمای شافعی به آیات قرآن برای اثبات جواز توسل می باشد . در دو جلسه گذشته نظرات تعدادی از این علما را مطرح شد که بنده از استاد یزدانی خواهش می کنم که خلاصه ای از آن مطالب را بیان کنند .
استاد سید محمد یزدانی :
موضوع دو جلسه قبل این برنامه، استدلال علمای شافعی به آیات قرآن کریم برای اثبات جواز توسل به رسول خدا (صلی الله علیه و آله) بود . علما و فقهای شافعی که کتب فقهی در پایان کتاب الحج خود این مطلب را بیان کرده اند که هر مسلمانی بعد از اتمام حج خود ، مستحب است که به زیارت قبر پیامبر بزرگوار اسلام (صلی الله علیه و آله) برود و در هنگام زیارت آیه 64 سوره نساء را بخواند :
ولو انهم إذ ظلموا انفسهم جاءوک فاستغفروا الله واستغفر لهم الرسول لوجدوا الله توابا رحيما .(نساء / 64 )
بعد از خواندن این آیه خطاب به رسول خدا (صلی الله علیه و آله) بگوید :
قد جئتک مستغفرا من ذنبي ….
من نزد شما آمده ام از خداوند طلب استغفار می کنم و از شما هم می خواهم برای من طلب استغفار کنی تا این که خداوند گناه مرا ببخشد .
در دو جلسه گذشته حدود ده نفر از علمای شافعی مذهب را نام بردیم که به این آیه استدلال کرده بودند و بعد از آن داستان عتبی و اعرابی را در تأیید این مطلب بیان کرده بودند .
در ابتدا دیدگاه امام صادق (علیه السلام) را بیان کردیم که در کتاب شریف کافی با سند صحیح بیان شده بود . همچنین نظر علمای شافعی از جمله : ابن کثیر دمشقی شافعی ، نووی شافعی ، سیوطی شافعی ، ماوردی، محمد بن عمر نووی ، سمهودی ، سلیمان بن عمر الجمل ، صفوری و دمیاطی شافعی خواندیم که در ادامه چند تن دیگر از این علمای شافعی را معرفی می کنیم .
دهمین نفر از این علما و از بزرگان تاریخ اهل سنت :
10. حصنی دمشقی شافعی
ایشان به آیات زیادی استدلال کرده اند که اگر وقت اجازه دهد آیات دیگر را هم به صورت مفصل توضیح خواهیم داد .
کتاب دفع شبه من شبّه و تمرد و نسب ذلک الی السید الجلیل الامام احمد ، تألیف تقی الدین ابی بکر الحصنی الدمشقی الشافعی ، متوفای 829 هـ ، چاپ دار المصطفی ، صفحه 412 به بعد :
در این قسمت از کتاب چند داستان را توضیح می دهد که استدلال به قرآن کریم در آن داستان ها بیان شده است از جمله داستان اعرابی :
از قرطبی نقل می کند که اعرابی بعد از سه روز از رحلت پیامبر بزرگوار اسلام (صلی الله علیه و آله) آمد و خود را روی قبر شریف ایشان انداخته و خاک بر سر می ریزد و می گوید :
قلت يا رسول الله فسمعنا قولک ووعيت عن الله عزوجل فوعينا عنک وکان فيما انزل عليک « ولو انهم إذ ظلموا انفسهم جاؤوک … » الاية وقد ظلمت نفسي وجئتک تستغفر لي ، فنودي من القبر قد غفر لک. وهذه القصة غير قصة العتبي …
ما حکاه اصحابنا عن العتبي مستحسنين له قال العتبي کنت جالسا عند قبر رسول الله (صلي الله عليه و آله) فجاء اعرابي فقال : السلام عليک يا رسول الله سمعت الله تعالي يقول : « ولو انهم إذ ظلموا انفسهم جاؤک فاستغفروا الله واستغفر لهم الرسول لوجدوا الله توابا رحيما » وقد جئتک مستغفرا من ذنبي مستشفعا بک الي ربي ثم انشأ يقول ….
فأفاد النووي أن اصحاب الشافعي استحسنوا ذلک وحکوه عن غيرهم وأفاد شمول الآية للحياة والممات ….
یا رسول الله شما فرمودی و ما شنیدیم ، شما از خداوند دریافت کردید و ما از شما دریافت کردیم (یعنی هر چه شما می گویید ، سخن خداوند است) از جمله چیزهایی که خداوند نازل کرده این آیه است که ولو انهم إذ ظلموا انفسهم جاؤوک فاستغفروا الله واستغغر لهم الرسول لوجدوا الله توابا رحیما .
من به خودم ظلم کردم و نزد شما آمدم که بخشیده شوم . سپس ندایی از قبر آمد که ای اعرابی گناه تو بخشیده شد .
این قصه غیر از قصه عتبی است . در صفحه بعد ادامه می دهد که داستان عتبی از مشهورترین داستان ها است که ائمه شافعی از قدیم و جدید این داستان را نقل کرده اند ( وهیچ کس هم از این داستان شرک و کفر را نفهمیده اند ) ….
از کسانی که این داستان را ذکر کرده اند ، علامه ابو زکریا یحیی بن شرف نووی است که :
زیارت قبر رسول خدا (صلی الله علیه و آله) از بزرگترین چیز هایی است که باعث نزدیکی انسان به خداوند است …
علمای ما این داستان را روایت و تحسین کرده اند . عتبی می گوید : من کنار قبر رسول خدا (صلی الله علیه و آله) نشسته بودم که اعرابی آمد و گفت : سلام بر تو ای رسول خدا شنیدم که خداوند می گفت : « و لو انهم إذ ظلموا …. » نزد شما آمدم که استغفار کنم و شما را نزد خداوند شفیع قرار دهم تا مرا ببخشد . سپس شعری را می خواند …
عتبی رسول خدا (صلی الله علیه و آله ) را در خواب می بیند که ایشان فرمودند : ای عتبی به اعرابی بشارت بده که خداوند گناه تو را بخشیده است ….
آقای نووی نتیجه گرفته است که شافعی ها این داستان را تحسین کرده و غیر از او هم دیگران نیز نقل کرده است و به این نتیجه رسیده که این آیه زندگی و مرگ پیامبر (صلی الله علیه و آله) را شامل می شود و باید ایشان را شفیع قرار داد …
حصنی دمشقی شافعی ، تقی الدین ابی بکر ، دفع شبه من شبّه و تمرد و نسب الی السید الجلیل الامام احمد ، متوفای 829 هـ ، چاپ دار المصطفی ، ص 412 به بعد
این مطلب دیدگاه حصنی دمشقی از بزرگان شافعی است که به نظر یحیی بن شرف نووی استدلال کرده و بر خلاف سخن عده ای است که در برنامه می گفتند این آیه مربوط به زمان حیات رسول خدا (صلی الله علیه و آله) می باشد .
شرح حال آقای حصنی دمشقی شافعی
در کتاب طبقات شافعیه ، تألیف ابی بکر بن احمد بن عمر بن محمد تقی الدین ابن قاضی شهبه الدمشقی ، ( معروف به ابن قاضی شهبه که این کتاب از بهترین کتاب های طبقات شافعیه است ) در این کتاب شرح حال تمام علمای شافعی را از زمان امام شافعی تا زمان خودش را طبقه به طبقه بیان کرده ، چاپ هندوستان ، جلد 4 ، صفحه 97 به بعد :
ابوبکر بن محمد بن عبد المؤمن الامام العالم الرباني الزاهد الورع تقي الدين الحصني الدمشقي الحسيني
ایشان امام ( همه علما در علم حدیث به ایشان مراجعه می کردند ) ، عالم ربانی ( عالمی بوده که شاگردان زیادی را تربیت نموده ) زاهد و باتقوا بوده …
در ادامه به صورت مفصل اساتید و شاگردان و مطالبی را که در باره او نقل شده را می آورد :
وله في الزهد والتقلل من الدنيا حکايات لعل أنه لايوجد في تراجم کبار الاولياء اکثر منها ولم يتقدموه إلا بالسبق في الزمان . والحاصل انه ممن جمع بين العلم والعمل وکان اشعريا منحرفا علي الحنابلة …
در زهد و دوری ایشان از دنیا حکایت های زیادی است که در باره هیچ یک از اولیاء نقل نشده است و قبل از او هم کسی به این درجه از زهد نرسیده است . خلاصه کلام این است که آقای حصنی دمشقی از کسانی بود که بین علم و عمل جمع کرده و از علمای اهل عمل بودند . اشعری مذهب و دشمن حنابله بود و بر ابن تیمیه اشکالات زیادی می گرفت و کارهایی که علیه ابن تیمه انجام داد .
ابن قاضی شهبه دمشقی ، ابی بکر بن احمد بن عمر بن محمد تقی الدین ، طبقات الشافعیه ، چاپ هندوستان ، ج 4 ، ص 97 به بعد
چنین شخصیتی با این مقام و درجه از علم و زهد می گوید که آیات قرآن کریم بر اثبات جواز توسل به پیامبر بزرگوار اسلام صراحت دارند .
11 . زینی دحلان
ایشان شیخ الاسلام اهل سنت و مفتی اعظم شافعی ها در بین دو دوره دوم و سوم حکومت وهابیت بوده است . در کتاب الدرر السنیه فی الرد علی الوهابیه ، تألیف سید احمد بن السید زینی دحلان ، با تحقیق جبرئیل حداد ، چاپ مکتبه الاحباب و دار غار حراء ، صفحه 10 :
بيان حکم زيارة قبر النبي صلي الله عليه و آله
اعلم رحمک الله أن زيارة قبر نبينا صلي الله عليه و آله مشروعة مطلوبة بالکتاب والسنةواجماع الامة . اما الکتاب فقوله تعالي : « ولو انهم إذ ظلموا انفسهم جاؤک فاستغفروا الله واستغفر لهم الرسول لوجدوا الله توابا رحيما » دلت الآية علي حث الامة علي المجيء إليه صلي الله عليه و آله وسلم والاستغفار عنده واستغفاره لهم وهذا لا ينقطع بموته ، ودلت ايضا علي تعليق وجدانهم بالله توابا رحيما بمجيئهم واستغفار هم واستغفار الرسول لهم .
بدان ( ای وهابی ) که زیارت قبر پیامبر (صلی الله علیه و آله) هم مشروع و هم مطلوب است به دلیل قرآن و سنت و اجماع امت . دلالت آیه بر این است که مردم را تشویق می کند بر این که نزد پیامبر (صلی الله علیه و آله) بیایند تا استعفار کنند و ایشان هم برای آنها طلب استغفار کند و این قضیه با مرگ حضرت قطع نمی شود . این آیه دلالت دارد که اگر خداوند بخواهد توبه آن ها را بپذیرد ، اولا باید نزد رسول خدا (صلی الله علیه و آله ) بیایند ، دوما از خداوند طلب استغفار کند و سوما رسول خدا (صلی الله علیه و آله) هم برایشان طلب استغفار کند . با این سه شرط خداوند توبه گنهکاران را می پذیرد .
سید زینی دحلان ، سید احمد ، الدرر السنیه فی الرد علی الوهابیه ، با تحقیق جبرئیل حداد ، چاپ مکتبه الاحباب و دار غار الحراء ، ص 10
شرح حال زینی دحلان
در مقدمه همین کتاب آمده :
ایشان سید و از خاندان پیامبر (صلی الله علیه و آله) بوده ( البته درست بودن یا نبودن آن را ما نمی دانیم ) …
کان شيخا للاسلام في المسجد الحرام وتخرج علي يديه کثير من طلاب العلم وتاب علي يديه
آقای زینی دحلان در زمان خودش شیخ الاسلام مسجد الحرام بود و شاگردان زیادی را تربیت کرده …
چنین شخصیتی به آیه قرآن برای جواز توسل استدلال کرده است .
مجری :
کلیپی را آماده کرده ایم از آقای شیخ علی جمعه حدیثی را از امیر المؤمنین علی بن ابیطالب (علیه السلام) می خواند و در زمینه آن توضیحاتی را بیان می کنند .
کلیپ 1 :
شیخ علی جمعه ، مفتی سابق مصر : امیرمؤمنان علیه السلام ظهور داعش را پیش بینی کرده بود
نعیم بن حماد ، استاد بخاری در کتاب فتن ، روایتی را از آقا امیر المؤمنین علی بن ابیطالب (علیه السلام) آورده است که امیر المؤمنین علی بن ابیطالب (علیه السلام) دوازه شهر علم است (پیامبر صلی الله علیه و آله فرمودند ) من شهر علم هستم و علی (علیه السلام) دوازه این شهر است .
امیر المؤمنین علی بن ابیطالب (علیه السلام) شخصیتی است که عمر بن خطاب در مورد ایشان گفته است که هر مشکل علمی را آن حضرت حل می کند . امیر المؤمنین علی بن ابیطالب (علیه السلام ) اساس اهل بیت بزرگوار هستند ، پدر اهل بیت ( علیهم السلام) و همسر بانو فاطمه (علیها السلام) ، پدر حسنین ، حسن و حسین (علیهم السلام) هستند . نعیم بن حماد از امیر المؤمنین علی بن ابیطالب (علیه السلام) روایتی در کتاب فتن ذکر کرده است که فرمودند : گروهی می آیند که قلب هایشان مثل تکه های آهن است و احساس و عاطفه ای ندارند و انگار عقلشان را از دست داده اند ، قلب هایشان مثل آهن است به کسی رحم نمی کنند . گفتگو و تعامل به کسی ندارند ، دینشان فقط کشتار است .
چرا می کشند ؟ پرچم های آن ها سیاه است ، پرچم آن ها را سیاه می بینید ، این ها اصحاب دولت هستند (خداوند از شما راضی باشد آقای ما علی جان).
این کلمه دولت صد سال است که ذکر نشده است دولت اسلامی ( عراق و شام که در این زمان شنیدیم) این ها اصحاب دولت (داعش) هستند . سپس اقوامی می آیند که ضعیف هستند ( کلام را مطلق گذاشت ، ضعیف هستند یعنی چه ؟ ضعیف از ناحیه ایمان هستند ) موهای بلندی دارند مانند موهای زنان ( به علامت ها نگاه کن و خودت مقایسه کن ) موهای بلند مانند زنان دارند و نام های آنان با کنیه است مثلا ابو فلان و ابو علان و ابوترتان و نسبتها و فامیلی آن ها شهرهاست مثل مصری و بغدادی و شامی ولیبی .
سپس بین خود این گروه ها اختلاف می شود ( در یک سال این گروه ها یکدیگر را می کشند ، بیشتر از ده هزار نفر کشته دادند در همین سال گذشته ) همدیگر را می کشند ؛ سپس خداوند حق را به کسانی که بخواهد ، می دهد .
مجری :
این ها سخنان یک عالم اهل سنت مصر در خصوص گروهک های تکفیری بیان کردند . این سخنان را با موضع شبکه های وهابی ، کسانی که از لحاظ علمی در وضع بحرانی به سر می برند .
استاد یزدانی ! در باره این علائمی که در خصوص گروهک های تروریستی بیان شد ، توضیحاتی را ارائه دهید .
استاد یزدانی :
روایاتی را این عالم اهل سنت در مورد پیش بینی امیر المؤمنین علی بن ابیطالب ( علیه السلام) خواند از خروج گروهی که پرچم های سیاه دارند و…. مشخصاتی را که در این سخنرانی بیان کردند .
البته ما تطبیق نمی کنیم ؛ اما ایشان تطبیق دادند . ما قبلا از پیامبر بزرگوار اسلام (صلی الله علیه و آله) روایاتی را از کتاب صحیح بخاری و صحیح مسلم و مسند احمد بن حنبل خواندیم که شاخ شیطان از سرزمین نجد ظهور می کند و اتفاقاتی که رخ می دهد . این شاخ شیطان ، همان وهابیت است که مشخصات ظاهری را هم که آن حضرت می دهند ، بر وهابیت مطابقت می کند .
نکته جالبی که در این جا وجود دارد این است که مخفف داعش به زبان انگلیسی ISIS است که خود شان در سایت هایشان با این عنوان معرفی کرده اند که اگر در گوگل این مخفف را جستجو بزنید ، در یک صفحه مقصود از ISIS را دولت اسلامی عراق و شام است و در کل نامه هایی که در سایت های خود می نویسند همین ISIS می گذارند .
در صفحه دیگری مقصود از این ISIS را مفصل توضیح داده و عکس یک زن را که دو شاخ دارد و خورشید از بین دو شاخ نشان داده شده که مخفف ISIS و دولت اسلامی عراق و شام یا داعش است . این همان قرن الشیطان در حدیث روایت شده از رسول خدا (صلی الله علیه و آله) می باشد .
مجری :
در خلال این کلیپ بنده سؤالی به ذهنم آمد که برخی ادعا می کنند آقا امیرالمؤمنین علی بن ابیطالب (علیه السلام) علم غیب نداشته اند این در حالی است که مفتی مصر روایتی از آن حضرت را نقل می کند در باره 1400 سال بعد که حتی رنگ پرچم های این گروه را هم می گویند ، طبق تطبیقی که خودشان انجام می دهند . چگونه امکان دارد که امیرالمؤمنین (علیه السلام) علم غیب نداشته باشد و چنین پیش بینی را داشته باشند ؟
استاد یزدانی :
اگر در حالت عادی از مفتی مصر سؤال شود که آیا امیر المؤمنین علی بن ابیطالب (علیه السلام) علم غیب دارند ، قطعا قبول نمی کند ؛ ولی در چنین جاهایی مجبور هستند که پیش بینی های آن حضرت را می بینند و بیان می کنند . فقط همین مورد نیست ؛ بلکه امیر المؤمنین (علیه السلام) پیش بینی های دیگری هم در مورد کوفه و غیره را داشته که ان شاء الله در یک برنامه مجزا باید این موارد بررسی شود .
امیر المؤمنین علی بن ابیطالب (علیه السلام) باب شهر علم رسول خدا (صلی الله علیه و آله) است و هر چه آن حضرت می دانستند ، قطعا امیر المؤمنین (علیه السلام) هم می دانستند و به ائمه اطهار بعد خودشان منتقل کرده اند و معتقدیم که امیرالمؤمنین علی بن ابیطالب (علیه السلام) علم غیب داشتند ، علم غیبی که از رسول خدا (صلی الله علیه و آله) گرفته و ایشان هم از جبرائیل (علیه السلام) و جبرائیل (علیه السلام) هم از خداوند دریافت کرده است و این علم غیب استقلالی نیست و تبعی می باشد که خداوند به ایشان عطا کرده است و هر آن چه که از ابتدای خلقت اتفاق افتاده و تا قیامت اتفاق خواهد افتاد را می دانسته و این روایت هم یکی از نشانه های علم غیب ایشان هست که چنین با جزئیات بیان کرده است .
مجری :
استاد یزدانی ! یکی از بخش هایی که در برنامه راه و بیراه که ارتباط وهابی ها با استعمارگران را نشان می دهد . در این قسمت آقای خالد الملا که نکاتی را را در خصوص این رابطه گفته اند .
کلیپ 2 ( لانه زنبور 9 ) :
شیخ خالد الملا ، رئیس جماعت علمای اهل سنت عراق : داعش ساخته دست آمریکا و رژیم صهیونیستی است:
من خیلی آشکار در مورد خود داعش بگویم که این گروه دست پروده کیست و ساخته کجاست ؟ صد در صد آمریکایی و حمایت شده از طرف آمریکا است . متأسفانه رژیم آل سعود ، ترکیه و قطر به این ها منابع خوراکی می دهند و همه هم فهمیده اند و دیگر چیزی پنهان نیست . منافعشان یکی است ، چرا که این ها همه تحت حمایت کاخ سفید هستند و این داعشی ها و بعثی ها یک هدف دارند .
امروز در عراق و سوریه به نیابت از رژیم صهیونیستی می جنگند و محور مقاومت را نشانه گرفته اند. این اتحاد نامبارک بین بعثی ها و داعشی ها ، زمانی است که منافعشان یکی شد . منافعشان چیست ؟ اولین منفعتشان سرنگونی روند مردم سالاری در عراق است .
این ها (داعشی ها ) از طرف آمریکایی ها و اسرائیلی ها برای ضربه زدن به مقاومت است و من آشکارا بگویم که ما این اجازه را به آمریکایی ها و صهیونیست ها و هر کس که در امور داخلی ، سیاسی و در جغرافیای ما دخالت می کنند . انتخابات و صندوق رأی نیز هم هست و میزان رأی مردم می باشد و خود مردم می گویند که چه کسی نماینده آن ها در پارلمان و یا در حکومت باشند .
من بوی دخالت های آمریکا و هم چنین بوی اتحاد و تعاون بین این جنایت کاران را احساس می کنم که برای سرنگونی دموکراسی و مردم سالاری آمده اند . من خودم از اوباما و جان کری و دیگرانشان شنیدم که صحبت های آن ها بسیار خطرناک است که قطری ها و آل سعود می خواهند اهل سنت را جدا کنند و بگویند اهل تسنن به این ها ظلم شده و اهل تسنن به حاشیه رفته اند ، این گونه نیست . همه مشارکت کرده اند و هیچ کس از سهم خود غافل نبوده و جا نمانده است .
مجری :
بخشی از سخنان آقای خالد الملا که رئیس جماعت علمای اهل سنت عراق بود و از هر کس دیگری هم برای مردم اهل سنت عراق دلسوزتر می باشد .
استاد یزدانی ! شما تعدادی از علمای شافعی را معرفی کردید که به آیات قرآن برای اثبات جواز توسل استدلال کرده بودند . آیا علاوه بر این علما کسان دیگری هم هستند که به آیات قرآن استناد کرده باشند ؟
استاد یزدانی :
12. دمیاطی شافعی
در کتاب حاشیه اعانة الطالبیین ، تألیف ابی بکر عثمان بن محمد شطا الدمیاطی البکری ، چاپ دار الکتب العلمیه بیروت ، جلد 2 ، صفحه 521 ، بحث زیارت قبر رسول خدا (صلی الله علیه و آله) را مطرح می کنند :
( والحاصل ) زيارة قبر النبي صلي الله عليه و آله من افضل القربات …
زیارت قبر رسول خدا (صلی الله علیه و آله) از بالاترین چیز هایی است که انسان را به خدا نزدیک می کند …
در ادامه نحوه زیارت کردن را یاد می دهد تا صفحه 524 :
…. ثم يرجع إلي موقفه الاول قبالة وجهه الشريف ، فيقول : الحمد لله رب العالمين . اللهم صل علي سيدنا محمد وعلي آل سيدنا محمد . السلام عليک يا سيدي يا رسول الله . إن الله تعالي انزل عليک کتابا صادقا ، قال فيه : « ولو انهم إذ ظلموا انفسهم جاؤک فاستغفروا الله واستغفر لهم الرسول لوجدوا الله توابا رحيما » نساء / 64 . وقد جئتک مستغفرا من ذنبي مستشفعا بک إلي ربي …
کسی که زیارت می کند برگردد به جایگاه اول و رو به قبر شریف و بگوید : الحمد لله رب العالمین . سلام و صلوات خدا بر پیامبر و خاندان ایشان . سلام بر تو ای آقای من ای رسول خدا (صلی الله علیه و آله) . خداوند متعال کتابی را بر شما نازل کرده که راست است و خداوند در آن فرموده : اگر به خودتان ظلمی کردید ، نزد شما بیایند و از خداوند طلب مغفرت کنند و از شما هم بخواهند که برای آن ها طلب مغفرت کنید . در صورت انجام این کار خداوند توبه گنهکاران را می پذیرد …
این هم استدلال آقای دمیاطی به آیه قرآن است که قضیه عتبی را هم بیان نکرده است و خودش مستقلا به این آیه استدلال می کند .
دمیاطی شافعی ، ابی بکر عثمان بن محمد شطا . حاشیه اعانه الطالبیین ، چاپ دار الکتب العلمیه بیروت ، ج 2 ، ص 521 به بعد
13. ثعلبی شافعی
در کتاب الکشف والبیان معروف به تفسیر ثعلبی ، تألیف ابو اسحاق احمد المعروف بالامام الثعلبی ، جزء الثالث ، چاپ دار احیاء التراث العربی در بیروت لبنان ، صفحه 339 ، در این صفحه آیات 64 تا 73 سوره مبارکه نساء را تفسیر می کند :
… روي الصادق (عليه السلام) عن علي بن ابيطالب (عليه السلام ) قال : قدم علينا امرؤ عندما دفنا رسول الله (صلي الله عليه و آله) ثلاثة ايام فرمي نفسه علي قبر النبي عليه الصلاه والسلام وحثا علي رأسه من ترابه وقال : يا رسول الله (صلي الله عليه و آله) قلت فسمعنا قولک ووعيت من الله فوعينا عنک وکان فيما انزل الله عليک « ولو انهم إذ ظلموا انفسهم جاؤک فاستغفروا الله واستغفر لهم الرسول لوجدوا الله توابا رحيما » فقد ظلمت نفسي فجئتک لتستغفر لي فنودي من القبر أنه قد غفرت لک .
آقای ثعلبی در ذیل تفسیر این آیه روایتی را از امام صادق (علیه السلام) از امیر المؤمنین علی بن ابیطالب (علیه السلام) نقل کرده است که فرمودند :
بعد از سه روز از دفن پیامبر اسلام (صلی الله علیه و آله) ، شخصی آمد . خود را روی قبر آن حضرت انداخت و خاک بر سرش می ریخت و می گفت : یا رسول الله ! شما فرمودید و ما حرف شما را شنیدیم ، شما از خدا گرفتید و ما هم از شما گرفتیم . از چیزهایی که خداوند نازل کرده این آیه « ولو انهم إذ ظلموا …
من به خودم ظلم کردم و آمده ام که برایم طلب استغفار کنی ؛ سپس از قبر صدایی آمد که خداوند گناه تو را بخشید .
امام ثعلبی ، ابو اسحاق احمد ، الکشف و البیان معروف به تفسیر ثعلبی ، ج 3 ، چاپ دار احیاء التراث العربی بیروت ، ص 339
این هم استدلال یکی دیگر از علمای شافعی به آیات قرآن برای اثبات جواز توسل به قبر رسول خدا (صلی الله علیه و آله) است .
14. لالکائی
در کتاب شرح اصول اعتقاد اهل السنه والجماعه ، تألیف ابی القاسم رهبه الله ابن الحسن بن منصور الطبری اللالکائی ، متوفای 418 هـ ، جلد 6 ، چاپ عربستان سعودی ، با تحقیق دکتر احمد بن سعد بن حمدان الغامدی ( از اساتید قسمت عقیده در دانشگاه مکه مکرمه ) ، صفحه 1143 :
… قال عبدالله بن مسعود آية في کتاب الله في سورة النساء خير للمسلمين من الدنيا وما فيها قوله عزوجل :« إن تجتنبوا کبائر ما تنهون عنه نکفر عنکم سيئاتکم وندخلکم مدخلا کريما » وقوله : « إن الله لايغفر أن يشرک به ويغفر ما دون ذلک لمن يشاء » وقوله : « ولو أنهم إذ ظلموا انفسهم جاؤک فاستغفروا الله واستغفر لهم الرسول لوجدوا الله توابا رحيما »
روایتی از عبد الله بن مسعود نقل می کند که در قرآن و در سوره نساء آیاتی است که خیر آن بیشتر از دنیا و مافیها است از جمله این آیات ….
ولو انهم إذ ظلموا انفسهم جاؤک فاستغفروا الله واستغفر لهم الرسول ….
الطبرانی اللالکائی ، ابی القاسم رهبه الله ابن الحسن بن منصور ، شرح اصول اعتقاد اهل السنه والجماعه ، متوفای 418 هـ ، ج6 ، چاپ عربستان ، با تحقیق دکتر احمد بن سعد بن حمدان الغامدی ، ص 1143
نویسنده می گوید : فایده این آیه برای همه مسلمین است و ثابت کند که این آیه اختصاص به زمان حیات رسول خدا (صلی الله علیه و آله) ندارد ؛ بلکه همه مسلمان ها می توانند از آیه استفاده کنند و خیر این آیه از دنیا و مافیها برای من مسلمان بیشتر است و این آیه صراحتا توسل به رسول خدا (صلی الله علیه و آله) را اثبات می کند .
وهابی ها در این زمینه حتی جرأت نکرده اند بگویند که این روایت سندش صحیح نیست . البته ضعیف بودن یا نبودن سند برای ما مهم نیست ؛ بلکه مهم برای ما این است که یک عالم اهل سنت به این آیه استدلال کرده و از آن شرک و کفر را نفهمیده است .
15. بیهقی
در کتاب الجامع لشعب الایمان ، تألیف ابی بکر احمد بن الحسین البیهقی ، جلد 6 ، چاپ مکتبه الرشد لبنان ، با تحقیق مختار احمد الندوی . صفحه 60 ، داستان اعرابی را نقل می کند :
حدثني ابو حرب الهلالي قال : حج اعرابي فلما جاء إلي باب مسجد رسول الله (صلي الله عليه و آله) أناخ راحلته فعلقها ثم دخل المسجد حتي أتي القبر ووقف بحذاء وجه رسول الله (صلي الله عليه و آله) فقال : بأبي انت وأمي يا رسول الله جئتک مثقلا بالذنوب والخطايا يا مستشفعا بک علي ربک لانه قال في محکم کتابه : « ولو انهم إذ ظلموا انفسهم جاؤوک فاستغفروا الله واستغفر لهم الرسول لوجدوا الله توابا رحيما » وقد جئتک بأبي انت وامي مثقلا بالذنوب و الخطايا أستشفع بک علي ربک أن يغفر لي ذنوبي وأن تشفع في ثم أقبل في عرض الناس …
زمانی که اعرابی از حج برگشت ، مقابل درب مسجد النبی (صلی الله علیه و آله ) ایستاد و حیوان خود را بست و داخل مسجد شد و سراغ قبر آن حضرت رفت و مقابل صورت ایشان ایستاد و گفت : پدر و مادرم به فدای شما ، من با بار سنگینی از گناه نزد شما آمدم تا شما شفیع من نزد خداوند شویی ؛ زیرا خداوند در قرآن فرمودند :« ولو انهم إذ ظلموا انفسهم جاؤوک فاستغفروا الله واستغفر لهم الرسول لوجدوا الله توابا رحیما » …
بیهقی ، ابی بکر احمد بن الحسین ، الجامع لشعب الایمان ، با تحقیق مختار احمد الندوی ، ج 6 ، چاپ مکتبه الرشد لبنان ، ص 60
در چاپ های دیگر این کتاب هم بیان شده که همین برای ما کفایت می کند که ایشان به عنوان یک عالم اهل سنت به این آیه استدلال کرده است .
شرح حال آقای بیهقی
در کتاب تذکره الحفاظ ، تألیف ابوعبدالله شمس الدین محمد ذهبی ، متوفای 748 هـ ، جلد 3 ، چاپ دار الکتب العلمیه بیروت ، ص 1132 :
الامام الحافظ العلامة شيخ خراسان ابي بکر احمد بن الحسين بن علي بن موسي الجروجردي … وبورک له في علمه لحسن قصده وقوة فهمه وحفظه …
در صفحه بعد در باره او نقل کرده اند :
… قال : ما من شافعي إلا وللشافعي عليه منّة إلا ابا بکر البيهقي …
قال ابو الحسن عبد الغافر في ذيل تاريخ نيسابور : ابوبکر البيهقي الفقيه الحافظ الاصولي الدين الورع واحد زمانه في الحفظ وفرد اقرانه في الاتقان والضبط من کبار اصحاب الحاکم ويزيد عليه بأنواع من العلوم .
ایشان امام ، حافظ ( یکصد حدیث را از حفظ داشته ) ، استاد همه علمای خراسان بوده … خداوند در علم او برکت قرار داده و حافظه خوبی داشت …
آقای بیهقی شافعی بودند و هیچ شافعی نیست که بر امام شافعی منت داشته باشد الا بیهقی به خاطر کتاب های زیادی که در باره مذهب شافعی نوشته و یاری کرده است . ایشان یگانه زمان خود در حفظ حدیث بوده ….
ذهبی ، ابو عبد الله شمس الدین محمد ، تذکره الحفاظ ، متوفای 748 هـ ، ج 3 ، چاپ دار الکتب العلمیه بیروت ، ص 1132
چنین شخصیتی با این عظمت روایتی را درباره توسل یک اعرابی به قبر رسول خدا (صلی الله علیه و آله) نقل و به قرآن کریم استدلال می کند ؛ اما وهابی ها از این آیات کفر و شرک می فهمند و مسلمان ها را به این بهانه می کشند و فرقی هم نمی کند انسانی را که می کشند زن باشد یا مرد .
مجری :
بینندگانی که در هفته های گذشته ، همراه ما بوده اند ، کلیپی را تقدیم حضورتان کردیم از کودکی که به خاطر هجوم داعش ، در بیابان ها رها شده بود و به علت تابش شدید خورشید ، بینایی خود را از دست داده بود . خانواده این کودک در منطقه ای از سوریه پیدا شده اند . با هم این کلیپ را با دقت مشاهده کنیم .
کلیپ 3 :
گزارشگر :
در فاصله ای کم از خط مقدم ، اردوگاهی از پناهجویان قرار دارد . این کودکان از کردهای ایزدی هستند ، زمانی که گروه دولت اسلامی به روستاهای آن ها رسید ، کشتار راه انداخت و بسیاری از این کودکان دوستان و خانواده های خود را از دست دادند و حالا همگی بی خانمان هستند ؛ اما این کودکان زنده هستند و این باعث خوشحالی آن ها ست.
اما برای بعضی نجات هزینه سنگین داشت . جلال بدر پیسو ، پلیسی است که مجبور شد تصمیمی غیر ممکن بگیرد . او که مجبور بود سه کودکش را همراهش ببرد ، تصمیم گرفت عزیز ، پسر چهار ساله و معلول خود را بگذارد و بقیه را نجات دهد .
جلال بدر پیسو ، پدر کودک:
مجبور شدیم در جایی کنار جاده بگذاریم ، سنگین بود و نمی توانستیم با خود ببریم .
گزارشگر :
باید تصمیم خیلی سختی باشد که یکی از کودکان خود را بگذارید و فرار کنید ؟
جلال بدر پیسو :
معلوم است سخت بود و قابل تحمل نبود .
گزارشگر :
دچار کم آبی حاد شده بود و آفتاب قرنیه چشم او را سوزانده بود . نه کسی نامش را می دانست و نه پدر و مادرش را می شناختند . پدرش سرانجام پیدا شد و برای دیدن پسرش به سوریه آمد ؛ اما او دیر رسیده بود و عزیز صبح همان روز مرده بود . یک قربانی دیگر گروهی تندرو و خشن که تمام منطقه و ورای آن را تهدید می کند .
اما حمایت شبکه های تروریستی از گروه داعش
کارشناس وهابی :
باز هم کار داعش از کار این ها ، هزار مرتبه شرف دارد ؛ بلکه یک میلیون مرتبه شرف دارد . نسبت به شما داعش خیلی بهتر است ، هر چه که هستند ایمان به آخرت دارند . می گویند : او را پیش ملک عذاب بفرست .
مجری :
به هر حال این هم جنایتی از داعش بود و هم حمایتی که شبکه های تروریستی با وقاحت تمام در باره آن ها صحبت می کنند . زبان انسان از سخن گفتن در باره این افراد ، قادر به تکلم نیست و نمی داند که چه بگوید .
استاد یزدانی ! از شما خواهش می کنیم اگر در خصوص این کلیپ سخنی دارید ، بیان بفرمایید .
استاد یزدانی :
کلیپ واضح و روشن است و نیازی به توضیح ندارد . این ها حتی می خواهند یک کودک را هم نزد ملک عذاب بفرستند و غیر از تأسف و ناراحتی نمی توان چیزی گفت .
مجری :
کلیپ بعدی هم گوشه ای دیگر از جنایات این گروه فقط یا الله گوی وهابی داعش است که به خاطر رضای خدا این کار ها را انجام می دهند و نام مقدس الله را این گونه خراب می کنند . ما به خاطر پخش این کلیپ از شما عذر خواهی می کنیم .
کلیپ 4 :
مدیر شبکه تروریستی ـ وهابی :
فقط بگو یا الله ، نگو یا علی ، نگو یا حسین ، نگو یا زهرا (علیهم السلام ) دیگر نه نزد قبرش برو و نه از او چیزی بخواه !!!
پشت پرده فقط یا الله گویان
کشتار وحشیانه کودکان و تعداد زیادی از دانشجویان و مردم بی گناه
مجری :
رسالتی که بر عهده ما می باشد ، این است که این وحشی های خونخوار ، جدای از اسلام ناب محمدی (صلی الله علیه و آله) هستند و جنایت های آن ها به اسلام هیچ ارتباطی ندارد . این ها ظاهر اسلام را گرفته و می خواهند نام اسلام و الله را خدشه دار کنند و خود را در پشت این نام مقدس جنایت های کثیف خود را انجام می دهند .
تماس بینندگان
بیننده : خانم قربانی از تهران ـ شیعه
اولین سؤال بنده این است که آیا خمس در آیات قرآن مکررا نیامده آن هایی که مثل اهل سنت اعتقاد به امام ندارند ، اگر قرار باشد که این خمس را پرداخت کنند و به امام بدهند ، آیا با مشکل رو به رو می شوند یا نه ؟
نکته بعد این که ما شیعیان ایران در ایران زندگی می کنیم و از محبت شیعیان دیگر برخودار هستیم و فکر می کنم وهابی هایی که بخواهند به ایران دست درازی کنند ، توانایی چنین کاری را داشته باشند . اما شیعیانی که خارج از ایران هستند ، برای محافظت از این گروه باید چه کاری انجام دهند و به کجا پناه ببرند ؟
نکته سوم این که آقای ابن تیمیه زمانی که به بحث خمس می رسد ، به کوچه بن بست نمی خورد ؟
استاد یزدانی :
پاسخ هر سه سؤال ایشان واضح و روشن است که وهابی ها خمس مکاسب را قبول ندارند و خمس غنیمت را که قبول می کنند را هم به حاکم پرداخت می کنند حتی اگر آن حاکم فاسق و فاجر باشد . ابن تیمیه هم اگر بخواهد خمس بدهد ، به همان حاکم فاسق و فاجر می دهد که در طول تاریخ همه آن حکام فاسق و فاجر بوده اند و این گونه مشکل خود را حل می کنند .
بیننده : حسین از اندیمشک ـ شیعه
یک آیه در قرآن ذکر شده که مستقیم درباره وهابیت است که می گویند این ها کافر هستند و عاقبت آن ها جهنم است . آیه 114 سوره بقره :
و کیست ستمکارتر از آن که مردم را از ذکر نام خدا در مساجد منع کند و در خرابی آن اهتمام و کوشش نماید . چنین گروه را نتوانند که در مساجد مسلمین در آیند جز آن که ترسناک و بیمناک باشند . این گروه را در دنیا ذلت و خواری نصیب است و در آخرت عذابی بسیار دردناک .
طبق این آیه نتیجه می گیریم که این وهابی ها و داعشی ها که مساجد را خراب می کنند ، مشرک هستند .
سؤال دیگری که داشتم این است که در ماه مبارک رمضان در یکی از برنامه های شما مهمانی حضور داشت که قبلا مسیحی بود و به تازگی شیعه شده بودند ، گفتند : در انجیل آمده که بعد از حضرت عیسی (علیه السلام) پیامبری با نام محمد (صلی الله علیه و آله) می آیند . اگر امکان دارد ، سند این روایت را نشان دهید .
مجری :
این مسئله مربوط به بحث مسیحیت است و باید در برنامه های مسیحیت بررسی شود .
بیننده : اسماعیل از کرج ـ شیعه
بنده از استاد یزدانی دو سؤال داشتم . سؤال اول بنده این است که با توجه به مطالبی که استاد فرمودند ، قانع شدیم که اهل سنت توسل را قبول دارند ؛ اما از چه زمانی مردم عام اهل سنت از این نظرات علمای خود دور شدند ؟ زیرا چیزی که ما از اهل سنت امروز می بینیم ، برخلاف این گفته ها است و آن گونه که ما توسل را قبول داریم ، آن ها قبول ندارند . مثلا کسانی که به مدینه می آیند و به زیارت قبر رسول خدا (صلی الله علیه و آله) نمی روند .
استاد یزدانی :
این برداشتی است که شما دارید . در منطقه ای که ما در بین اهل سنت زندگی کردیم ، به هیچ وجه این گونه نبوده و آن ها بیشتر از ما توسل می کنند و امامزاده هایی که آن ها دارند ، بیشتر از ما است . در همین ایران هم توسلی که اهل سنت می کنند ، بیشتر از ما شیعیان است . احتمالا شما اهل سنتی را که دیده ای ، کسانی هستند که با پول عربستان سعودی به حج رفته اند و یا این که از دیوبندهای مماتی هستند که توسل را قبول ندارند و گرایشات سلفی گری دارند . وهابیت هم از زمان ابن تیمیه از نظرات علمای خود دور شده اند و قبل از او هم فرد مشهوری نبوده که توسل را قبول نداشته باشد و بعد از محمد بن عبد الوهاب ، وهابیت مخالف توسل و استغاثه بودند . اما مردم عادی اهل سنت ، توسل را بیشتر از ما قبول دارند .
بیننده :
سؤال دوم بنده مربوط به بحثی است که مدتی قبل استاد قزوینی مطرح کردند در خصوص این که آقای ذهبی ، محمد بن اسماعیل بخاری را تضعیف کرده که متأسفانه موفق نشدم از خود استاد سؤال کنم ؛ اما یکی از شبکه های وهابی پاسخ دادند که این محمد بن اسماعیل بخاری ، همان امام بخاری معروف نیستند .
اگر امکان دارد توضیحاتی را در این زمینه ارائه دهید .
مجری :
پاسخ این سؤال را برنامه تالار ندای شیعه دادند ؛ اما این وهابی ها یک محمد بن اسماعیل بخاری را در اذهان خود ساخته و پرداخته اند و می گویند این بخاری که ذهبی تضعیف کرده همان بخاری قرن پنجم است و ربطی به امام بخاری ندارد و فکر می کنند که منظور استاد قزوینی هم همان بخاری می باشد .
بیننده : محمد از قائن ـ اهل سنت
یک انتقاد از شبکه داشتم ، این که کارشناسانی که شما در برنامه های خود دعوت می کنید ، برای ما قابل احترام هستند ؛ اما در کلام خود صداقت کامل را ندارند . بنده برنامه ای در شبکه شما دیدم که در آن مولویی از بلوچستان دعوت کرده بودند که مطالبی را در مورد توسل از بیان کردید مبنی بر این که شهید نعمت الله توحیدی ، توسل را قبول دارند و هم چنین کلیپی پخش شد که مولوی عبدالحمید توسل را قبول دارند . در صورتی که بنده در یک متری ایشان بودم و ایشان توسل را به طور کامل رد کردند .
استاد یزدانی :
ایشان از مولوی های معروف و شناخته شده اهل سنت هستند ما از کجا متوجه شویم که مطلب شما درست است ؛ در حالی که ما شما را نمی شناسیم .
بیننده :
سخن شما درست است . بنده از شما یک سؤال داشتم ، این که در حال حاضر شما می دانید که در جیبتان چیست یا این که من می دانم که در جیب شما چیست ؟
استاد یزدانی :
بنده نمی دانم که قضیه چه بوده ؛ اما شما یک ادعا دارید و مولوی لاشاری هم یک ادعای دیگر و مطمئن هستم که از شما بیشتر اطلاعات داشته باشند . احتمالا شما اشتباه شنیده باشید ؛ چون نعمت الله توحیدی را همه می شناسند . شاید توحیدی دیگری باشد و آن آقای نعمت الله که شما می گویید ، وضعیت مشخصی دارند و آن شخص نبوده است .
بیننده :
خود کارشناس گرامی هم گفتند که چند سال قبل وفات کردند ؛ در حالی که ایشان به شهادت رسیده بودند .
استاد یزدانی :
برادر گرامی ! ما که برنامه را ندیده ایم که در مورد آن قضاوت کنیم . اگر منظور شما کارشناسان شبکه باشد که هیچ کدام از آن ها چنین صحبتی نمی کنند ، شاید فرد دیگری را گفته باشند . مولوی نعمت الله هتاک و بی ادبی که در شبکه های وهابی بوده و چند سال قبل از دنیا رفته ، مد نظر نبوده است .
بیننده : حمید از مهاباد ـ اهل سنت
بنده دو آیه از قرآن را می خوانم و از کارشناس محترم می خواهم که توضیحاتی را در این باره ارائه دهند که آیا این دو آیه با توسل منافاتی دارند یا نه ؟ خداوند از زبان حضرت رسول (صلی الله علیه و آله) در سوره اعراف می فرمایند :
قل لا املک لنفسي نفعا ولاضرا إلا ماشاء الله ولو کنت اعلم الغيب لاستکثرت من الخير وما مسني السوء إن أنا إلا نذير وبشير لقوم يؤمنون .اعراف / 188
خداوند صراحتا به پیامبر (صلی الله علیه و آله) می فرماید که اعلام کن : من کاری از دستم بر نمی آید و نمی توانم کاری انجام دهم …
استاد یزدانی :
اولا معنای توسل چیست و این آیه چه ارتباطی به توسل دارد ؟
بیننده :
توسل به این معنا است که ما از خداوند چیزی می خواهیم و به کس دیگری متوسل می شویم که او از خداوند بخواهد که حاجت ما را بدهد .
استاد یزدانی :
ما از خداوند می خواهیم که خدایا به خاطر آبرو و شخصیت فلان شخص حاجت ما را بدهد ، این توسل است . حال این آیه چه ارتباطی به توسل دارد ؟
بیننده :
زمانی که پیامبر (صلی الله علیه و آله) بگوید از دست من کاری بر نمی آید ، چگونه به او توسل کنیم ؟
استاد یزدانی :
این مسئله چه ارتباطی به توسل دارد ، مگر از دست خداوند کاری بر نمی آید ؟ ما زمانی که توسل می کنیم که از پیامبر (صلی الله علیه و آله) نمی خواهیم . شما استغاثه و توسل را با هم خلط کرده اید .
بیننده :
خداوند صراحتا می فرماید : ادعونی استجب لکم
استاد یزدانی :
ما هم از خداوند می خواهیم ، در توسل همین است . صراحتا از خداوند طلب می کنیم ؛ اما می گوییم به خاطر آبروی فلان شخص حاجت مرا بده . خدایا به خاطر قرآنت ، خدایا به خاطر پیامبرت … این اشکالی ندارد و این آیه هیچ ربطی به توسل ندارد . پیامبر (صلی الله علیه و آله) زنده باشد یا نباشد ، صدای ما را بشنود یا نشنود ، فرقی نمی کند . فقط به خاطر مقام و عظمتی که پیامبر (صلی الله علیه و آله) در نزد خداوند دارد ، حاجت ما را بده .
پس این آیه ارتباطی به توسل ندارد . اگر این آیه توسل را رد کند ، هم توسل به زنده و هم توسل به مرده را رد می کند ؛ در حالی که شما توسل به زنده را قبول دارید .
بیننده :
منظور این است که اگر ما حاجات خود را مستقیما از خداوند بخواهیم راحت تر نیست ؟
استاد یزدانی :
خداوند به ما یاد داده که شما یک واسطه بیاورید : ولو انهم إذ ظلموا انفسهم جاؤوک فاستغفروا الله و استغفر لهم الرسول لوجدوا الله توابا رحیما . ( نساء / 64 )
خداوند این گونه به ما فرموده که اگر می خواهید گناهتان بخشیده شود ، نزد پیامبر (صلی الله علیه و آله) بروید و از خدا طلب استغفار کنید و آن حضرت هم طلب استغفار کند ، آن زمان گناهان شما بخشیده می شود .
این دستور خداوند است و شما این مطلب را رد می کنید ؟ در صورتی که مفتی الامه آقای نووی به این آیه برای اثبات جواز توسل استدلال کرده اند . به نظر شما این علمایی که بنده آن ها را معرفی کردم ، قرآن نخوانده بودند که از این آیات جواز توسل را اثبات کرده اند .
بیننده:
قرآن خوانده اند ؛ ولی منظور من صراحت آیات بود که می گوید من مالک هیچ چیز نیستم .
استاد یزدانی :
درست است ، مالک خداست ، حاجت دهنده خداست و کسی که توسل را قبول می کند و پیامبرش را واسطه قرار داده ، باز هم خداوند است . همه کارها به دست خداوند است و رسول خدا (صلی الله علیه و آله) فقط واسطه است .
بیننده : رضا از زاهدان ـ اهل سنت
الگوی مسلمانان امام شافعی است یا رسول خدا (صلی الله علیه و آله) ؟
مجری :
الگوی مسلمان ها در دین قطعا رسول خدا (صلی الله علیه و آله) است و در فقه شافعی ها ، امام شافعی است .
بیننده :
مگر نزد شافعی ها ، امام شافعی از رسول خدا (صلی الله علیه و آله) بالاتر است ؟
استاد یزدانی :
یعنی امام شافعی پیرو پیامبر (صلی الله علیه و آله) نیست و دشمن آن حضرت هست ؟ و سخن رسول خدا (صلی الله علیه و آله) را قبول نداشته ؟
بیننده :
چون هر انسانی اشتباه می کند ، صحابه باشد یا غیر صحابه . این توسلی را که شما انجام می دهید را حضرت علی (علیه السلام) قبول داشته یا نه ؟
استاد یزدانی :
بله ، قبول داشتند . از امیرالمؤمنین علی بن ابیطالب (علیه السلام) برای شما مهم تر ، عایشه است . شما عایشه را ام المؤمنین می دانید و ایشان به قبر رسول خدا (صلی الله علیه و آله) توسل کرده اند . عمر بن خطاب هم صراحتا توسل کرده . شما به امیر المؤمنین ما چه کار دارید ؟ در باره توسل امیر المؤمنین علی بن ابیطالب (علیه السلام) روایت صحیح موجود است .
بیننده :
عمر بن خطاب در کجا توسل کرده است ؟
استاد یزدانی :
روایت در کتاب البدایه و النهایه ، تألیف ابی الفداء اسماعیل بن کثیر دمشقی شاگرد ابن تیمیه ، با تحقیق عبد القادر الارنؤوط وهابی و دکتر بسار عواد معروف ، جلد 7 . چاپ دار ابن کثیر ، صفحه 205 :
اصاب الناس قحط في زمن عمر بن الخطاب فجاء رجل إلي قبر النبي (صلي الله عليه و آله) فقال : يا رسول الله استسق الله لامتک فإنهم قد هلکوا . فأتاه رسول الله (صلي الله عليه و آله) في المنام فقال : ائت عمر فأقرئه مني السلام واخبرهم أنهم مسقون وقل له عليک بالکيس الکيس . فأتي الرجل فأخبر عمر فقال : يا رب ما آلوا إلا ما عجزت عنه ، هذا اسناده صحيح .
در این جا ابن کثیر سند روایت را صحیح می دانند .
ابن کثیر دمشقی ، ابی الفداء اسماعیل ، البدایه و النهایه ، با تحقیق عبد القادر الارنؤوط و دکتر بسار عواد معروف ، ج 7 ، ص 205
باز هم در کتاب فتح الباری بشرح صحیح بخاری ، احمد بن علی بن حجر عسقلانی ( از بزرگ ترین علمای شافعی ) ، جلد 2 این روایت را نقل می کند :
ابن ابي شيبه بإسناده صحيح من رواية ابي صالح السمان عن مالک الدار قال …..
ابن ابی شیبه از مالک دار نقل می کند که مردی نزد پیامبر (صلی الله علیه و آله) آمد و از ایشان طلب باران کرد و حضرت به خواب آن فرد آمد و گفت پیش عمر برو و عمر هم کار او را تأیید کرد .
ابن حجر عسقلانی ، احمد بن علی ، فتح الباری ، ج 2
این روایت در کتاب های دیگری با سند صحیح بیان شده و مصدر اصلی آن ، کتاب المصنف ابن ابی شیبه است ( که از اساتید بخاری) تألیف ابی بکر عبد الله بن محمد بن ابراهیم بن ابی شیبه ، جزء یازده فضائل و السیر ، چاپ مکتبه الرشد بیروت ، صفحه 118 نقل شده است .
بیننده :
ما که عمر بن خطاب را معصوم نمی دانیم . این مطلب خاص بوده و ما نمی توانیم خاص را بر عموم ارجحیت دهیم .
استاد یزدانی :
فقط عمر بن خطاب نبوده ، تمام صحابه ای که در سال 18 هـ، حضور داشتند و شاهد این قضیه بوده اند ، منکر نشده اند .
شما اگر عمر بن خطاب را معصوم نمی دانید ، مشرک می دانید ؟ اگر توسل به قبر پیامبر خدا (صلی الله علیه و آله) را شرک می دانید ، خلیفه دوم شرک را تأیید کرده است . شما این مورد را می پذیرید ؟
بیننده :
عمر بن خطاب هر روز به پیامبر (صلی الله علیه و آله) توسل می کردند یا این که فقط یک بار چنین کاری در عمرشان انجام داده اند ؟
استاد یزدانی :
یک بار هم که انجام داده باشند ، آیا مشرک شده ؟ اگر شما توسل را شرک بدانید ، یک بار مشرک شده و ما مدرکی هم برای توبه او موجود نیست . در این صورت توسل عمر بن خطاب ثابت شده و توبه او ثابت نشده است .
بیننده :
خداوند صراحتا می فرماید : ادعونی استجب لکم . ما می گوییم اگر سخن عمر بن خطاب هم در مقابل قرآن باشد ، رد می شود .
استاد یزدانی :
عمر بن خطاب و عایشه بیشتر از شما قرآن خوانده اند . این آیه ای را که شما خواندید را هم بارها خوانده اند و از زبان مبارک پیامبر (صلی الله علیه و آله) شنیده اند ؛ ولی شرک و کفر را نفهمیده اند . توسل به پیامبر اسلام (صلی الله علیه و آله) چه تضادی با این آیه و خواستن از خداوند دارد ؟
بیننده:
پیامبر بزرگوار اسلام (صلی الله علیه و آله) در طول عمر مبارک خود یک بار حضرت ابراهیم (علیه السلام) را صدا زدند ؟
استاد یزدانی :
حضرت رسول اکرم ( صلی الله علیه و آله) خود اشرف مخلوقات و واسطه فیض هستند ، ایشان به کسی که جایگاه پایین تری دارند که توسل نمی کنند .
بیننده :
شما می گویید توسل بنیاد شرعی دارد ؛ پس باید خود پیامبر (صلی الله علیه و آله) هم انجام دهند .
استاد یزدانی :
بنده این مطلب را از خود که نمی گویم ، نص صریح قرآن کریم است که خداوند می فرماید اگر می خواهید توبه شما پذیرفته شود ، نزد پیامبر (صلی الله علیه و آله) بروید . پیامبر (صلی الله علیه و آله) که نیازی به توسل ندارد ، خودشان واسطه فیض هستند . وقتی که همه عالم تحت اختیار ایشان است ، چه نیازی به توسل دارند .
توسل برای انسان های گنهکار است که یک عمر گناه انجام داده اند و چون نمی توانیم از گناهان خود خلاصی پیدا کنیم ، باید توسل کنیم تا خداوند به واسطه این توسل به پیامبر (صلی الله علیه و آله) توبه ما را بپذیرد . پیامبری که معصوم است و گناهی انجام نداده ، نیازی به توسل ندارد .
بیننده :
اگر پیامبر (صلی الله علیه و آله) واقعا به توسل نیاز نداشت ، چرا گفت واستغفر لذنبک ؟
استاد یزدانی :
این مطلب چیز دیگری است و توسل مطلب دیگر که در آینده مفصل بحث خواهیم کرد . موضوع عصمت پیامبر است که همه مسلمانان تا به حال بر عصمت پیامبر (صلی الله علیه و آله) اجماع دارند و هیچ کس در این مطلب شکی ندارد . این که شما قبول ندارید ، بحث دیگری است . در این آیه هم که خواندید ، دستور به استغفار امت است نه برای خود پیامبر (صلی الله علیه و آله) .
شما به این سؤال ما پاسخ ندادید که عمر بن خطاب با وجود این همه آیه ای که شما می گویید ، باز هم توسل می کند . آیا خلیفه دوم مشرک شده یا نه ؟
بیننده :
این یک استثناء است .
استاد یزدانی :
یک استثناء هم که باشد که در عمر خود یک بار توسل کرده و مشرک شده . شما می توانید توبه خلیفه دوم را ثابت کنید ؟ (البته طبق گفته شما ، ما این مطلب را قبول نداریم )
بیننده :
قول خلیفه دوم باشد یا حضرت علی (علیه السلام) اگر در مقابل قرآن باشد ، قابل رد است .
استاد یزدانی :
در این باره خود خلیفه دوم بسیار صریح و واضح بیان می کند : إنا کنا نتوسل إلیک بنبینا …
خودش می گوید که ما همیشه به پیامبر اسلام (صلی الله علیه و آله) توسل می کردیم .
پس ایشان همیشه مشرک بوده ؛ چون کان هر زمان که بر سر فعل مضارع بیاید ، استمرار را ثابت می کند . بعد از پیامبر(صلی الله علیه و آله) به عموی آن حضرت توسل کردند .
بیننده :
ما که با توسل به زنده مشکلی نداریم .
استاد یزدانی :
چرا مشکل ندارید ، مخالف آیه است . مگر خداوند نفرموده که فقط از من بخواهید ؟ چرا توسل به زنده را قبول دارید ؟
بیننده :
چون در حیطه قدرت اوست .
استاد یزدانی :
برادر گرامی ! مگر شما نمی گویید خداوند فرموده ادعونی استجب لکم : فقط از من بخواهید . مگر خداوند نفرموده ایاک نعبد و ایاک نستعین ، چرا خلیفه دوم از خدا نخواسته و به پیامبر (صلی الله علیه و آله) توسل کرده است .
بیننده :
ما برای هر دو مورد دلیل شرعی داریم ، هم برای جایز بودن توسل به زنده و هم عدم جواز توسل به مرده .
استاد یزدانی :
دلیل از این بالاتر که خلیفه دوم بعد از رسول خدا (صلی الله علیه و آله) به قبر مبارک ایشان ، توسل می کنند و این کار را تأیید کرده است .
مجری :
شما می توانید دلائل شرعی برای جواز توسل به زنده را بیان کنید ؟
بیننده :
شما بگویید سخن رسول خدا (صلی الله علیه و آله) بالاتر است یا سخن بدایه و نهایه ؟
استاد یزدانی :
قطعا سخن رسول خدا (صلی الله علیه و آله) بالاتر است ؛ اما خداوند در قرآن فرموده اند :
ولو انهم إذ ظلموا انفسهم جاؤوک فاستغفروا الله واستغفر لهم الرسول لوجدوا الله توابا رحيما . نساؤ/ 64
خداوند در کنار استغفار خود ، استغفار پیامبر (صلی الله علیه و آله) را هم شرط می داند . شما چرا این آیه را نمی بینید . هم باید از خداوند استغفار کرد و هم رسول خدا (صلی الله علیه و آله) طلب استغفار کند .
بنده از خود علمای شافعی نشان می دهم که در کتاب خود این آیه را بیان کرده :
کتاب الاذکار من کلام سید الابرار ، تألیف محیی الدین ابی زکریا یحیی بن شرف نووی دمشقی شافعی ، صفحه 232 : در این کتاب به آیه 64 سوره نساء استدلال کرده :
… ولو انهم إذ ظلموا انفسهم جاؤوک فاستغفروا الله واستغفر لهم الرسول لوجدوا الله توابا رحيما . » وقد جئتک مستغفرا من ذنبي مستشفعا بک إلي ربي ..
نووی دمشقی شافعی ، محیی الدین ابی زکریا یحیی بن شرف ، الاذکار من کلام سید الابرار (صلی الله علیه و آله) ، ص 232
بیننده : خانم برزنجه از سنندج ـ اهل سنت
آیا رسول خدا (صلی الله علیه و آله) زنده هستند ؟
استاد یزدانی :
حضرت حیات برزخی دارند و طبق گفته ابن قیم حیات برزخی بسیار قوی تر از حیات دنیوی است . ما یک حیات ظاهری داریم که بنده ، شما و ایشان زنده هستند ؛ اما یک عده از افراد هستندکه بدنشان از دنیا می روند ؛ ولی روحشان زنده است و آن روح زمانی که از بدن جدا می شود ، قوی تر می شود ( طبق گفته بزرگان اهل سنت و وهابیت ) . رسول اکرم (صلی الله علیه و آله) هم اکنون حیات برزخی دارند .
بیننده :
پس چرا این شبکه های وهابی که می گویند : پیامبر (صلی الله علیه و آله) زنده نیستند ، در نماز های خود می گویند : السلام علیک یا ایها النبی .
مجری :
البته کارشناسان آن ها این مسئله را رد کرده اند ؛ چون اگر این مورد را قبول کنند به مشکل بر می خورند .
بیننده :
اگر بنده توسل را قبول نداشته باشم ، شما به من وهابی می گویید ؟
استاد یزدانی :
این یک ویژگی را خیلی ها دارند ؛ ولی با این یک ویژگی وهابی نمی شوند . شما حتی اگر وهابی هم باشید ، باز هم مسلمان هستید .
شما اگر توسل را قبول نداشته باشید ، با همه علمای اهل سنت ، صحابه و پیامبر اسلام (صلی الله علیه و آله) و قرآن کریم در تضاد هستید و اگر توسل را شرک و کفر بدانید ، خداوند ، پیامبر (صلی الله علیه و آله) ، صحابه و علما را مشرک دانسته اید . با این مشکل چگونه برخورد می کنید ؟
بیننده :
این مسئله مشکلی ندارد . مگر حدیث پیامبر (صلی الله علیه و آله) نیست که فرموده اند : الاعمال بالنیات . من از روی نیات خودم عمل می کنم .
مجری :
این آیه قرآن نیست ، حدیث از خلیفه دوم است . ولی نیت شما نباید با نص صریح قرآن مخالف باشد .
استاد یزدانی :
این چیزی را که شما می گویید مخالف نص صریح قرآن ، سوره نساء ، آیه 64 است . این دیدگاه شما که با توسل مخالف هستید ، با آیه قرآن کریم در تضاد است . به نظر شما کسی که نص صریح قرآن را قبول نداشته باشد ، چه حکمی دارد ؟
این آیه می فرماید : اگر کسی به خودش ظلم کند ( گناه کند ) ، 1) از خدا طلب استغفار کند . 2) پیامبر (صلی الله علیه و آله) هم برای او طلب استغفار کند . در این صورت خداوند توبه شما را می پذیرد .
تمام علمای اهل سنت که در باره این آیه کتاب نوشته اند ، می گویند این آیه توسل به زنده و مرده را ثابت می کند . بزرگترین عالم شافعی در طول تاریخ ، آقای نووی که به عنوان مفتی الامه است می گوید : این آیه توسل را اثبات می کند . امام شافعی هم از این آیه توسل را فهمیده و خودش هم در طول زندگی خود سراغ قبر ابو حنیفه می رفته و به او توسل می کرده . آیا امام شافعی کافر بوده و شما از یک کافر پیروی می کنید ؟
بیننده :
نه کافر نیست . من به تجربه خودم که معتاد به شیشه بودم و به یکی از این اولیاء الله ها رفتم و گفتم : خدایا به حرمت این اولیاء الله که از او راضی بودی ، شفای مرا بده . خدا شاهد است زمانی که به خانه برگشتم ، مثل این که تا به حال چنین بیماری نداشته ام و قطعا خداوند شفای مرا هم داد .
استاد یزدانی :
شما عملا توسل کرده اید و خداوند این توسل شما را مستجاب کرده است . شما نه تنها وهابی نیستید ؛ بلکه یک اهل سنتی هستید که به قرآن هم عمل کرده اید .
بیننده :
من هم مطمئن هستم که شما نمی گویید که مرده ها زنده هستند ؛ بلکه مثل من می گویید که خدایا به خاطر این انسان خوب حاجت مرا بده .
مجری :
بله ، این هم نوعی توسل است .
بیننده :
بنده قبول ندارم که هیچ مرده ای ، زنده باشد .
مجری :
ان شاء الله شما از یکی از ائمه (علیهم السلام) که به قول شما زنده نیستند ، یک حاجت بگیرید و آن جا مطمئن خواهید می شوید .
استاد یزدانی :
شما اگر قرآن را قبول دارید ، قرآن صراحتا می فرماید : اگر کسی گناهی انجام داد ، باید نزد رسول خدا (صلی الله علیه و آله) برود و از ایشان بخواهد که طلب مغفرت کند تا خداوند او را ببخشد .
این نص صریح قرآن است و تمام علمای اهل سنت هم از این آیه توسل را فهمیده اند . البته شما توسل هم کردی و پاسخ آن را هم گرفته ای .
شما حتی یک مورد هم نمی توانید از قرآن کریم پیدا کنید که توسل را حرام کرده باشد .
مجری :
از شما استاد یزدانی و هم چنین شما بینندگان عزیز که تا این لحظه ما را همراهی کردید ، تشکر می کنیم .
اللهم عجل لولیک الفرج
یا علی مدد
التماس دعا
خدایار و نگهدارتان .
2 Comments
سلمان
سلام
در پاورقی کتاب الجامع لشعب الایمان ص 60 روایتی که از اقای بیهقی نوشته اید, اگر اشتباه نکرده باشم نوشته شده روایت مذکور ضعیف است…
به نظرم نظر محقق این بوده نه اقای بیهقی, درسته؟
yazdani
سلام علیکم و رحمت الله و برکاته
برادر گرامی ! اون نظر محقق کتاب بوده نه نظر خود آقای بیهقی .
بارها در این برنامه گفتهایم که ضعف روایت ضرری به اصل مطلب نمیزند ؛ چون استدلال ما به کلام خود بیهقی و برداشت او است نه به اصل روایت .
مهم این است که بیهقی این روایت را که توسل به پیامبر صلی الله علیه وآله را ثابت میکند، در کتاب خود آورده و از آن شرک و کفر و قبر پرستی و بت پرستی نفهمیده است . اگر از دیدگاه بیقهی این کار کفر و شرک بود، باید تذکر میداد . مهم برداشت جناب بیهقی است . البته فقط این روایت نیست که بیهقی نقل کرده؛ روایات دیگری نیز در این کتاب و دیگر کتابهای خود نقل کرده که دلالت بر جواز توسل میکند.
موفق و سربلند باشید
یاعلی